Ţeapă sau super-ofertă? Ce riscuri implică achiziţia unei maşini rulate în perioada Sărbătorilor.

default

Dimensiune font:

| 19-12-2016 06:00

Cumpărarea unei maşini la mâna a doua în „luna cadourilor” poate avea dublu tăiş: poate să fie o ofertă excelentă, ori, dimpotrivă, o ţeapă de zile mari. InspectorAuto.ro prezintă care sunt avantajele şi dezavantajele achiziţionării unei maşini rulate pe final de an, pregătind şi câteva îndrumări pentru a evita ţepele de Sărbători.

Statistic vorbind, în luna decembrie se fac mai multe tranzacţii cu maşini rulate decât în luna ianuarie a anului următor. Finalul de an (în special luna decembrie) face în aşa fel încât cererea să se întâlnească mult mai bine cu oferta. Ar putea fi doar o aparenţă. Cumpărătorii trebuie în continuare să fie în gardă, să fie vigilenţi şi să nu ardă etape în procesul de cumpărare. „Persoanele fizice sau juridice vor să vândă pentru a face rost de bani pe final de an. E vorba despre cash-flow. Apoi, cumpărătorii de orice fel decid achiziţia unei maşini fie pentru că era un obiectiv personal din acel an, fie că vorbim despre un cadou, fie că reprezintă o reglare a balanţei contabile - cheltuială - pe anul care tocmai se încheie”, explică Mihai Cune, fondator şi director general al InspectorAuto.ro.

În acest context, cumpărarea unei maşini rulate poate deveni mai riscantă decât în alte perioade ale anului. „Graba achiziţiei şi euforia sărbătorilor pot conduce uşor la o ţeapă. Dar, cu atenţie şi răbdare, cumpărătorii pot găsi în decembrie şi oferte foarte bune”, potrivit lui Mihai Cune.

Avantajele tranzacţiei pe final de an

Achiziţia unei maşini rulate pe final de an presupune totuşi şi o serie de avantaje. Unul dintre ele este discount-ul ce poate fi obţinut. Dealerii de maşini rulate vor să încheie anul cu cât mai mulţi bani în conturi şi cu cât mai puţine maşini pe stoc. Aşadar, cash-flow-ul este foarte important. Există loc de negociere mai mare, ceea ce poate reprezenta un avantaj pentru client. Atenţie mare la dealerii obscuri, samsarii deghizaţi! Maşinile cu adevărat bune se găsesc în general la dealerii de maşini rulate respectabili, cunoscuţi, chiar dacă din punctul de vedere al costului maşina va fi mai scumpă. Chiar şi în cazul dealerilor consideraţi de încredere cumpărătorii trebuie să fie atenţi. Verificarea istoricului maşinii online şi inspectarea fizică sunt obligatorii şi în acest caz. Trebuie atenţie mare şi la documente, în special la condiţiile de garanţie.

Super-ofertele sunt prezente din abundenţă, iar finalul de an reprezintă un punct de bilanţ pentru toată lumea - persoane fizice şi juridice. Teoretic pot creşte şansele de a găsi o maşină foarte bună, la un preţ onest, la persoanele fizice care şi-au făcut un obiectiv personal din a vinde acea maşină până la finalul anului. Chiar şi aşa cumpărătorii trebuie să aibă mereu în vedere că nu există pomeni în piaţa auto şi că maşinile bune nu vor fi niciodată ieftine. În schimb pot exista ţepe scumpe! Atenţie! Cumpărătorul trebuie să fie mereu cu garda sus! În niciun caz „încrederea” sau „spiritul sărbătorilor” nu vor face ca maşina să fie mai bună. Etapele de verificare online a maşinii, urmată de examinarea fizică realizată de un specialist sunt absolut necesare!

Reamintim că verificarea online a istoricului maşinilor se poate face oricând pe InspectorAuto.ro, prin simpla introducere a seriei VIN.

Garda sus!

Faţă de avantaje, dezavantajele sunt însă mai multe. Graba strică treaba întotdeauna când vine vorba despre achiziţia unei maşini rulate. Este posibil ca vânzătorii sa invoce „urgenţa” şi să grăbească tranzacţia. Motivele pot fi dintre cele mai diverse, cum că pleacă din oraş sau din ţară şi pot face actele doar „acum!”, ori dacă nu „tocmai în ianuarie sau februarie”. De asemenea, vânzătorii ar putea să invoce că există un alt client foarte interesat de maşină, pe care vrea să şi-o dăruiască de Sărbători. Ori că maşina-cadou este pentru soţie sau copilul-adolescent. Toate aceste tertipuri ale vânzătorului sunt menite să pună presiune pe potenţialul cumpărător. Garda trebuie menţinută permanent ridicată de către potenţialii clienţi şi etapele de verificare parcurse negreşit.

Oamenii îşi pot stabili ca ţel cumpărarea unei maşini „în acest an”, iar până în decembrie au avut timp să strângă bani pentru achiziţie. Dorinţa de a cumpăra o maşină „acum!” trebuie suprimată. Dorinţa nu trebuie să se transforme în disperare. Un client care îşi doreşte prea mult o maşină este o victimă sigură a samsarilor! Aşadar, stăpânirea emoţiilor este la fel de importantă ca sursa de unde este cumpărată maşina.

O maşină necunoscută cumpărată în decembrie (o lună de iarnă capricioasă în sine, la care se adaugă emoţiile şi graba tuturor participanţilor la trafic) nu poate decât să fie un real pericol pentru noul proprietar. Şi în acest caz cumpătarea, echilibrul sunt esenţiale! „Ceea ce ar trebui să fie o bucurie pentru o persoană sau pentru o familie se poate transforma foarte uşor într-un coşmar. Fie imediat, fie la câteva luni de la achiziţie. Etapele de verificare a maşinii - online şi fizic - trebuie parcurse obligatoriu pentru evitarea unei ţepe de Sărbători, pe final de an”, explică Mihai Cune.

Mai sunt şi alte trei elemente importante pe care cumpărătorii trebuie să le aibă în vedere atunci când vor să achiziţioneze o maşină la final de an sau la începutul unui an nou.

Psihologic vorbind, în doar câteva săptămâni o maşină devine mai veche cu un an. În piaţa auto anul contează. Cumpărătorii pot avea acest lucru în vedere şi pot amâna decizia cumpărării până în ianuarie-februarie. Preţul maşinii va scădea cu câteva procente în doar câteva săptămâni.

Timbrul de Mediu are un viitor incert, iar noul an poate aduce schimbări ale legislaţiei în acest sens. Aşa cum stau lucrurile acum, este posibil să fie eliminată această taxă sau să devină mai avantajoasă pentru cumpărătorii de maşini rulate. Pentru maşinile care au Timbru de Mediu de valoare mare, aşteptarea s-ar putea să merite.

În lunile decembrie din ultimii ani vânzările de maşini rulate au fost cu până la 25% mai mari faţă de luna ianuarie a anului imediat următor. Asta înseamnă că există cerere foarte mare în decembrie şi de aici problemele: se poate ajunge la o criză de maşini bune, oneste, care chiar merită cumpărate. Un cumpărător grăbit poate cădea foarte uşor pradă unui vânzător mai puţin onest.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Când se schimbă uleiul de motor și tot ce trebuie să știi despre procedură
19/12/2019 17:09

  Cand se schimbă?  În general, uleiul de motor se schimbă la fiecare 10.000 – 15.000 de km parcursi, in functie de recomandările producătorului sau cel putin o dată pe an. Dacă sc ...

10 aeroporturi insulare superbe din lumea întreagă
28/11/2019 11:49

 Iată cateva dintre cele mai interesante aeroporturi insulare si pistele spectaculoase pe care ai putea să aterizezi in următoarea ta vacantă exotică. Bine ai venit in lumea aeroporturilor inconjurat ...

Impozitul auto, mai scump în 2020. Cum calculezi exact, în funcție de motor, câți bani vei plăti
19/11/2019 08:45

Impozitul auto va fi mai scump in anul 2020. Unii dintre soferi vor plăti mai mult, in functie de anumite categorii de motorizări. Cum calculezi cati bani vei achita? Impozitul auto, mai scump in 2020 Din ...

De ce avioanele de pasageri sunt albe?
18/11/2019 14:58

 Sigur ai observat faptul ca majoritatea aeronavelor de pasageri sunt vopsite in alb. Oare de ce?   E mai ieftin! Vopseaua adauga intre 273 – 544 kg la o aeronava, declara repre ...

Începând cu 2022, UE impune reguli noi. Sunt vizate toate mașinile
11/11/2019 10:10

Siguranta pe care o oferă masinile a devenit in ultimii ani un criteriu din ce in ce mai important pentru clientii de pe piata auto interesati să isi cumpere un nou automobil. Progresul tehnologiei este mai ...

Pentagonul anunță prețurile la avioanele militare F-35 pe următorii trei ani
29/10/2019 19:37

 Pentagonul a anuntat marti detaliile privind pretul convenit cu Lockheed Martin, care ar putea duce la scăderea costurilor pentru avioanele militare F-35 in următorii trei ani, ceea ce ar putea incuraja ...

VIDEO- ACCIDENTE AUTO
20/09/2019 10:48
Cod Rutier 2019: Poți fi oprit de polițiștii de la Rutieră fără motiv? Ce spune legea despre șoferi și drepturile lor
14/09/2019 09:14

  Cod Rutier 2019: Cum poti fi oprit de politia de Rutieră fără motiv? Ce spun drepturile soferului?   Veste bună pentru soferi! În sfarsit ceva care să fie si in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei