Tot ce trebuie să ştii la înmatricularea unei maşini second hand aduse din străinătate

default

Dimensiune font:

| 12-08-2014 13:08

 Nu puţine sunt cazurile în care cetăţeni de bună credinţă au rămas şi fără bani şi fără maşini după ce au vrut să îşi cumpere o maşină din străinătate, întrucât maşina era furată, avea seriioe modificate sau alte probleme. Pentru a nu păţi aşa ceva, cei care vor să facă o astfel de tranzacţie trebuie să fie atent la mai multe aspecte, începând cu actele maşini, până la verificarea seriilor automobilului.

 Încheierea tranzacţiei cu succes a cumpărării unei maşini second hand, adusă din străinătate, începe cu verificarea actelor. Poliţia recomandă acelora care nu ştiu clar cum arată astfel de documente să apeleze la o persoană specializată. Dacă vânzătorul nu pune la dispoziţia cumpărătorului actele maşinii este recomandat să se renunţe la tranzacţie. 

Verifică seriile maşinii

În cazul în care documentele sunt în regulă, trebuie să se treacă la verificarea şasiului maşinii. Dacă acesta prezintă modificări, maşina are sigur probleme şi ar fi indicat din nou să se renunţe  la cumpărarea acelui automobil. Pentru a descoperi dacă maşina are probleme mecanice, aceasta ar trebui testată, avându-se în vedere cela mai uzuale manevre. Un mecanic ar fi folositor în cazul în care cumpărătorul nu se pricepe la detaliile tehnice. O altă idee ar fi să se apeleze la un service autorizat.

Dacă maşina este în regulă şi merită cumpărată, începe calvarul actelor şi statului la cozi. Iată care sunt etapele care trebuie urmate înainte de a ajunge cu maşina la serviciul de înmatriculări.

Trebuie încheiate formalităţile vamale de import definiv sau temporar pentru autovehiculele achiziţionate dintr-un stat nemembru UE.  Apoi trebuie să se treacă, obligatoriu, de următoarele etape, potrivit site-ului Prefecturii Bucureşti:

- Obţinerea cărţii de identitate a vehiculului de la Registrul Auto Roman(RAR) sau de la societatea comercială de unde s-a achiziţionat vehiculul.

- Obţinerea certificatului de autenticitate şi a inspecţiei tehnice periodice(ITP), în cazul unui vehicul care a mai fost înmatriculat în România sau în străinătate de la Registrul Auto Roman(RAR).

- Completarea tipizatelor (fişa de înmatriculare şi cererea de înmatriculare). Acestea se obţin prin descărcare directă de pe site-ul nostru de la secţiunea tipizate şi pot fi completate olograf.

- Obţinerea vizei de la organul fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale(DITL) de la locul de domiciliu. Fişa de înmatriculare se poate descărca de pe site-ul Prefecturii.

-Achitarea taxei de înmatriculare de 60 lei în cazul vehiculelor cu masa mai mică sau egală cu 3.500 kg sau de 145 lei în cazul vehiculelor cu masa mai mare de 3.500 kg. Această taxă se poate achita la CEC pentru sectoarele 3 şi 4, la direcţiile de impozite şi taxe locale pentru sectoarele 1, 5 şi 6 sau la Poşta Română pentru sectorul 2.

-Obţinerea deciziei de calcul a timbrului de mediu pentru autovehicule, stabilit potrivit legii, de la organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

- Achitarea timbrului de mediu conform deciziei de calcul, la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal la care contribuabilii sunt înregistraţi ca plătitori de impozite şi taxe sau îşi au domiciliul fiscal.

-Încheierea asigurării obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de circulaţie (RCA). Se incheie pe o perioadă de minimum şase luni la orice societate de asigurări.

- Copierea documentelor originale acolo unde este cazul.

- Apoi se depune dosarul de înmatriculare sau transcriere la ghişeele serviciilro de înmatriculare.

Documente necesare pentru înmatricularea unei maşini second hand din străinătate

Dosarul pentru înmatricularea maşinilor care au fost cumpărare din statele Uniunii Europene şi care au mai fost înmatriculate ar trebui să cuprindă:

-Cererea solicitantului: Cerere înmatriculare pentru persoană fizică sau juridică, după caz

-Fişa de înmatriculare vizată la organul fiscal teritorial competent; Fişa de înmatriculare poate fi descărcat de pe site-ul Prefecturii Bucureşti.

-Cartea de identitate a vehiculului original şi copie;

-Documentul care atestă dreptul de proprietate original şi copie;

- Actul de identitate al solicitantului original şi copie;

- Dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termen de valabiliate;

- Copia asigurării RCA în termen de valabilitate;

- Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare;

- Dovada plăţii taxei de înmatriculare stabilită

- Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare de 37 lei;

- Decizia de calcul a taxei de poluare pentru autovehicule, emisă de Administraţia Financiară teritorială;

- Dovada achitării timbrului de mediu pentru autovehicule, stabilit potrivit legii (original şi două copii) şi decizia de calcul eliberată de organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală

- Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, în valoare de 40 lei pentru număr la rând respectiv 85 lei pentru număr preferenţial, sume achitate la ghişeul de depunere documente;

- Certificatul de autenticitate eliberat de Registrul Auto Român;

- În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie, precum si împuternicirea reprezentatului legal al acestora,

-  Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.

 
 
 
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Când se schimbă uleiul de motor și tot ce trebuie să știi despre procedură
19/12/2019 17:09

  Cand se schimbă?  În general, uleiul de motor se schimbă la fiecare 10.000 – 15.000 de km parcursi, in functie de recomandările producătorului sau cel putin o dată pe an. Dacă sc ...

10 aeroporturi insulare superbe din lumea întreagă
28/11/2019 11:49

 Iată cateva dintre cele mai interesante aeroporturi insulare si pistele spectaculoase pe care ai putea să aterizezi in următoarea ta vacantă exotică. Bine ai venit in lumea aeroporturilor inconjurat ...

Impozitul auto, mai scump în 2020. Cum calculezi exact, în funcție de motor, câți bani vei plăti
19/11/2019 08:45

Impozitul auto va fi mai scump in anul 2020. Unii dintre soferi vor plăti mai mult, in functie de anumite categorii de motorizări. Cum calculezi cati bani vei achita? Impozitul auto, mai scump in 2020 Din ...

De ce avioanele de pasageri sunt albe?
18/11/2019 14:58

 Sigur ai observat faptul ca majoritatea aeronavelor de pasageri sunt vopsite in alb. Oare de ce?   E mai ieftin! Vopseaua adauga intre 273 – 544 kg la o aeronava, declara repre ...

Începând cu 2022, UE impune reguli noi. Sunt vizate toate mașinile
11/11/2019 10:10

Siguranta pe care o oferă masinile a devenit in ultimii ani un criteriu din ce in ce mai important pentru clientii de pe piata auto interesati să isi cumpere un nou automobil. Progresul tehnologiei este mai ...

Pentagonul anunță prețurile la avioanele militare F-35 pe următorii trei ani
29/10/2019 19:37

 Pentagonul a anuntat marti detaliile privind pretul convenit cu Lockheed Martin, care ar putea duce la scăderea costurilor pentru avioanele militare F-35 in următorii trei ani, ceea ce ar putea incuraja ...

VIDEO- ACCIDENTE AUTO
20/09/2019 10:48
Cod Rutier 2019: Poți fi oprit de polițiștii de la Rutieră fără motiv? Ce spune legea despre șoferi și drepturile lor
14/09/2019 09:14

  Cod Rutier 2019: Cum poti fi oprit de politia de Rutieră fără motiv? Ce spun drepturile soferului?   Veste bună pentru soferi! În sfarsit ceva care să fie si in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei