Cum putem îngriji Crinul Paianjen sau Ismene?

default

Dimensiune font:

| 06-11-2012 15:01

Cum putem îngriji Crinul Paianjen sau Ismene?

Ismene este numele traditional dat mai multor plante cu aparente similare. Motivul pentru care subliniez plante cu aparente similare este din cauza faptului ca in acest moment sunt doua genuri complet diferite de plante care poarta acelasi nume popular, desi florile si locatia sunt oarecum diferite.

Asa ca vom separa aceasta discutie pe doua topicuri separate, genul Hymenocallis, si genul Ismene. Intai vom sublinia diferentele dintre cele doua, in mare datorita faptului ca toate florile din genul Ismene nu au o tulpina reala ci una falsa formata din frunze alungite. In plus florile ai o forma mai alungita si cupa interioara are dungi verzi interioare. Genul Ismene este endemic Ecuadorului si a zonelor tropicale, cum ar fi Peru sau Bolivia. Asta inseamna din nefericire ca are dificultati clare in a supravietui la climatul romanesc. Genul Hymenocallis are o tulpina bine conturata, frunzele sunt mai putin adanci si cupa interioara nu are dungile specifice. Acesta este aproximativ absent din America de Sud si poate supravietui si inflori la noi in tara foarte usor.

Desi Ismene este o floare tropicala asta nu inseamna ca nu poate fi crescut la noi. Este o planta care se va descurca foarte bine intr-o sera, solar sau in ghiveci cu foarte mult soare pe timp de vara.

Ambele infloresc in mijlocul verii, undeva la sfarsitul lui Iunie, mijlocul lui Iulie unde vor ramane inflorate pentru cateva saptamani. Bulbul, care seamana cu cel de narcisa poate sa fure atentia intregului cartier pentru ca florile pot avea si 40-50 de centimetri in circumferinta.

Ingrijire:

Plantare

Va trebui sa le plantam chiar deasupra suprafetei, in asa fel incat sa nu ingropam bulbul in totalitate. Le asezam la aproximativ 20-30 de centimetri pentru a ne asigura ca au spatiu sa se dezvolte. Daca le crestem in orice fel de containter, va trebui sa ne asiguram ca sunt la o distanta de 15-20 de centimetri una de cealalta pentru ca sa se dezvolte. Ele ar trebui plantate la inceputul lui Aprilie, Mai; mult mai tarziu decat pericolul inghetului. Bulbul va dori o zona cu soare mult, dar fara vanturi puternice sau nopti racoroase.

Sol

Planta are nevoie de un sol foarte bogat in substante nutritive. Inainte sa plantam bulbul va trebui sa folosim fertilizant (in mod special unul bogat in potasium) sau vom putea folosi compostul de doua/trei ori pe an. Pentru Hymenocallis solul trebuie sa fie mai aerat cu o scurgere mai adecvata, iar pentru Ismene va trebui sa ne focalizam pe valoarea nutritiva a solului si mai putin pe aerarea lui.

Udare si Umiditate

Ambele specii adora solul umed. Putem uda odata la doua sau la trei zile, important este sa ne asiguram ca nu am lasat solul sa se usuce sau tocmai invers, nu l-am inecat. La umiditatea in aer, Ismene se va descurca mai bine daca este stropita pe frunze putin, iar Hymenocallis prefera o umiditate normala.

Soare

Dupa cum ziceam, ambele plante prefera lumina solara puternica pentru a se dezvolta cum trebuie. Totusi, desi au nevoie de aproximativ 5-6 ore de soare direct zilnic, acestea ar prefera mai degraba lumina de la ora 16.00 – 21.00 decat cea de dimineata.

Temperatura

Temperatura este probabil cea mai dificila conditie atunci cand vorbim de ambele specii. Nici una din ele nu rezista la temperaturi sub 18 grade celsius. Este recomandat sa sapam bulbii odata cu venirea toamnei, pe undeva prin Septembrie, ca sa ne asiguram ca vor avea flori urmatorul an. Daca dorim putem sa ii pastram in ghivece pe toata perioada iernii si vor mai inflori odata undeva prin Martie. Hymenocallis este mai tolerant la temperaturile scazute decat Ismene, asa ca el poate fi scos din pamant si la sfarsitul lui Octombrie.

Inflorire

Planta va inflori in functie de temperatura si poate uneori sa infloreasca de doua sau trei ori intr-o vara intr-un timp relativ scurt. Ceea ce declanseaza inflorirea la Hymenocallis cel putin este diferenta dintre temperatura zilei si a noptii.

Propagare

In cazul Hymenocallis, putem sa taiem tulpina, si sa lasam frunzisul sa continue sa creasca pentru tot restul verii. Aceasta crestere a fruzisului va oferi energia necesara pnatei sa mai infloreasca odata si anul urmator. Totusi, odata ce se anunta venirea toamnei si mai ales a temperaturilor scazute, bulbii trebuiesc scosi, lasati sa se usuce undeva la caldura pentru cateva saptamani dupa care taiem si frunzele. Toti aici putem sa diferentiem bulbii maturi de cei mici care pot fi plantati anul viitor ca plante separate (desi vor trece cativa ani pana cand vor rivaliza cu variantele lor adulte). Diferenta mare pe care atat Hymenocallis cat si Ismene o au fata de alti bulbi este ca ele au nevoie sa fie stocate la temperaturi mai ridicate, cum ar fi cea a camerei.

In cazul Ismene, dupa ce aceasta isi va pierde floarea putem sa taiem fundatia aceasta exact de la baza pseudo-frunzelor si sa le lasam pe acestea se dezvolte. Singura diferenta este ca Ismene trebuie scoasa mai devreme decat Hymenocallis, pentru ca toleranta ei la frig este si mai scazuta.

Paraziti

La noi in tara nu vor avea mari probleme cu parazitii, cu exceptia melcilor si a limacsilor care o vor transforma in sursa primara de hrana in cateva saptamani. Este important sa nu facilitam umbra si umiditatea ridicata sub frunzele plantelor pentru a nu permite aparitia acestora.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum putem creste si recolta rodii?
25/06/2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii? Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

9 arme devastatoare care au fost interzise în război
13/12/2019 12:13

 Acestea sunt cele mai oribile instrumente cauzatoare de moarte si suferintă, arme pe care s-ar putea să nu le mai vedem folosite in conflicte deoarece sunt interzise chiar si in caz de război. Ideea d ...

VIDEO Surpriză neplăcută pentru un cuplu din Constanța care a cumpărat un bichon. Cățelul a fost vopsit
12/12/2019 17:27

 Un cuplu din Constanta care a cumpărat un bichon maro a avut o surpriză neplăcută la prima baie. Sub dus, blana bichonului a devenit albă, ceea ce inseamnă că a fost vopsită in asa fel incat caine ...

Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”
12/12/2019 11:36

 Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pămant? Ne intrebăm cum arată corpurile cosmice indepărtate, dar insăsi planeta noastră ne oferă niste locuri atat de iesite din comun, inc ...

Diamantul blestemat. O poveste fascinantă
12/12/2019 10:26

 De secole, diamantul Hope, cea mai celebră piatră pretioasă din istorie, suscită teamă si fascinatie. Povestea lui incepe la inceputul secolului 20, cand magazinul din New York al casei de bijuterii ...

Jocul amoros periculos ce i-a înnebunit pe români! O femeie din Botoșani a ajuns la spital cu dureri cumplite. A fost operată de urgență
08/12/2019 08:00

Un nou joc amoros face victime in Romania. O femeie in varstă de 28 de ani din Botosani a ajuns la spital cu o problemă neobisnuită. Speriată, tanăra a sunat la Ambulantă, din cauza unei sangerări la ni ...

VIDEO-UBER ÎN SAT #3Chestii
03/12/2019 11:04

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei