Dionaea sau capcana de muste Venus

default

Dimensiune font:

| 06-11-2012 15:26

Dionaea sau capcana de muste Venus

Probabil una dintre cele mai curioase plante gasite in apartamente sau in magazine este Dionaea. Cu forma specifica a frunzei care a inspirat o multime de aspecte in media, film si chiar animatie.

Dionaea cunoscuta si sub numele de capcana de muste Venus, este o planta obisnuita sa traiasca la temperaturi inalte in soluri acide cu foarte putine substante nutritive. Planta este gasita in mod natural in nordul si Sudul Carolinei de Sud, Statele Unite ale Americii. Ceea ce este curios este ca desi aceasta planta numara cateva milioane de exemplare vandute in intreaga lume, chiar noi o putem gasi la 10-20 de lei in magazin, ea este totusi in pericol in mediul ei natural cu mai putin de 36000 de exemplare.

Sunt multe plante carnivore existente in lume, ele fiind prevalente din zonele desertice pana in Antartica. Dintre ele, doar cateva reusesc sa atraga omul care este impresionat de calitatile ei unice. Dionaea este una din acele plante, este una din putinele plante carnivore care au o capcana reactiva. Capcana este inteligenta in modalitatea de prindere din cauza faptului ca pentru a o face sa se inchida, nu este necesara doar atingerea lor ci mai degraba atingerea intr-o succesiune repetata a mai multor peri, in asa fel incat planta sa nu se inchida in cazul in care o picatura de apa cade pe ea. Plante se poate inchide fara nimic in interior, iar in acele cazuri se va redeschide in aproximativ cinci-sase ore. In cazul in care prinde o insecta, planta va secreta sucuri digestive care sunt menite sa devoreze prada in cateva zile lasand in urma doar exoscheletul. Din cauza acestui lucru, fiecare frunza are o perioada de valabilitate limitata, rezistand la 3 maxim 4 inchideri cu insecte si in jur de 7 sau 8 cand planta este lasata libera. Asa ca nu este sfatuit sa o tachinam.

Poate inflori, florile fiind de culoare alba si destul de mari in comparatie cu restul plantei. Problema este ca majoritatea cultivatorilor rup floarea pentru ca ea diminueaza aparitia noilor capcane. Totusi daca floarea este lasata sa se dezvolte se va poleniza in cele mai multe cazuri iar in loc vor ramane un grup de seminte negre stralucitoare care pot imbunatati aspectul general al plantei.

Planta creste foarte greu aparent, si se dezvolta in solurile slabe in nitrogen, nutrientul primar pentru plante. Din cauza acestui motiv ea face suplimentarea de nitrogen prin insecte, care actioneaza drept fertilizant localizat. Acesta este motivul pentru care nu se recomanda sa punem fertilizant la Dionaea, pentru ca radacinile acesteia sunt sub-dezvoltate si nu vor putea sa foloseasca nutrientii chiar daca sunt prezenti.

Cum crestem Dionaea?

Conditiile in care se dezvolta Dionaea sunt destul de specifice tuturor plantelor carnivore. Aceste plante sunt reversi tuturor plantelor existente in natura. Ele au nevoie de un sol saracacios, foarte multa apa si umiditate crescuta in aer. Dionaea totusi se pote descurca la un nivel de umiditate mai scazut decat restul plantelor carnivore, lucru care o face mai usor de crescut decat alte specii de plante carnivore.

Temperatura

Aceasta planta are necesitati din punctul de vedere al temperaturii destul de ciudate. Daca dorim ca sa avem dezvoltarea ideala in ea va trebui sa ii facilitam intre 18 si 26 de grade in timpul zilei. Se simt cel mai bine la schimbari drastice de temperatura ceea ce inseamna ca ideal este in timp ce ziua este peste 20 de grade, noaptea sa fie intre 5 si 10. Ele inregistreaza o perioada dormitanta in care planta nu se dezvolta si toate capcanele cad. In aceasta perioada umiditatea trebuie scazuta, si mediul trebuie sa fie unul cu aerul curat si destul de luminat pentru a lasa planta sa decida momentul in care sa isi revina in forta.

Lumina

Lumina este un subiect ambiguu pentru Dionaea. Aceasta poate fi crescuta inclusiv afara daca se iau toate precautiunile pentru temperatura pe timpul iernii. Ideea este ca aceasta planta poate fi crescuta ori in casa ori in exterior. In exterior aceasta este supusa la mediul de afara, temperatura, umiditatea si lumina prezenta. In interior ele sunt crescute in terarii cu lumina artificiala, (lampe cu lumina ultravioleta) pentru a ramane totdeauna in perioada de crestere.

Umiditate si apa

Un alt subiect interesant atunci cand vorbim de Dionaea este legat de umiditatea necesara si calitatea apei. Planta adora multa apa si umiditate crescuta in aer. Aproximativ 60-80% umiditate in atmosfera este necesara asa ca puteti folosi stropitoarea pentru a-i uda frunzele. Prefera solul umed dar cu o scurgere foarte buna. In cele din urma ar trebui sa mentionam ca planta este sensibila la nutrientii din apa si datorita acetui lucru cel mai bine este sa folosim apa filtrata de la robinet sau apa plata. In timpul in care aceasta nu se dezvolta, umiditatea si apa trebuiesc sa fie mai limitate, solul poate sa se usuce putin intre udari.

Sol

In timp ce majoritatea plantelor au nevoie de un sol bogat in nutrienti, realitatea este diferita pentru plantele carnivore. Dionaea nu este o exceptie. A folosi fertilizant este o prostie pentru ca ii arde frunzele si la fel se poate spune si despre solul negru de flori. In schimb cea mai buna idee este sa facem combinatii de soluri in asa fel incat planta sa se descurce. Pentru un substrat perfect putem pune un strat de perlit dupa care o combinatie de muschi de turba cu nisip.

Hrana

La capitolul hrana, in mod ironic Dionaea este pretentioasa. Profesionistii vor pune o picatura de fertilizant distilat cu 3/1 apa pe frunza dar pentru noi cei care nu ne descurcam la fel de bine, o musca sau un paianjen merg la fel de bine.

Propagare

Dionaea se reproduce in doua moduri. Primul mod; prin seminte include permiterea plantei mature sa infloreasca si sa isi dezvolte semintele. Puietii vor fi pusi intr-o punga care contine un amestec de turba cu apa distilata si lasati sa se dezvolte. Semintele vor germina in cateva saptamani si va trece destul timp pana cand vor fi mature. Al doilea mod; prin grefare include introducerea noilor puieti separati de planta mama in propriul lor ghiveci cu turba unde, daca vor supravietui socului se vor putea dezvolta. Este ideal ca sa punem ghiveciul la umbra si la temperaturi sub 18 grade pentru a stimula planta sa intre in perioada dormanta, dar sa supravietuiasca. Din acest motiv cea mai buna perioada pentru grefare este Februarie-Aprilie.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum putem creste si recolta rodii?
25/06/2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii? Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

9 arme devastatoare care au fost interzise în război
13/12/2019 12:13

 Acestea sunt cele mai oribile instrumente cauzatoare de moarte si suferintă, arme pe care s-ar putea să nu le mai vedem folosite in conflicte deoarece sunt interzise chiar si in caz de război. Ideea d ...

VIDEO Surpriză neplăcută pentru un cuplu din Constanța care a cumpărat un bichon. Cățelul a fost vopsit
12/12/2019 17:27

 Un cuplu din Constanta care a cumpărat un bichon maro a avut o surpriză neplăcută la prima baie. Sub dus, blana bichonului a devenit albă, ceea ce inseamnă că a fost vopsită in asa fel incat caine ...

Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”
12/12/2019 11:36

 Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pămant? Ne intrebăm cum arată corpurile cosmice indepărtate, dar insăsi planeta noastră ne oferă niste locuri atat de iesite din comun, inc ...

Diamantul blestemat. O poveste fascinantă
12/12/2019 10:26

 De secole, diamantul Hope, cea mai celebră piatră pretioasă din istorie, suscită teamă si fascinatie. Povestea lui incepe la inceputul secolului 20, cand magazinul din New York al casei de bijuterii ...

Jocul amoros periculos ce i-a înnebunit pe români! O femeie din Botoșani a ajuns la spital cu dureri cumplite. A fost operată de urgență
08/12/2019 08:00

Un nou joc amoros face victime in Romania. O femeie in varstă de 28 de ani din Botosani a ajuns la spital cu o problemă neobisnuită. Speriată, tanăra a sunat la Ambulantă, din cauza unei sangerări la ni ...

VIDEO-UBER ÎN SAT #3Chestii
03/12/2019 11:04

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei