Cycas Revoluta, Sagotierul Japonez

default

Dimensiune font:

| 06-11-2012 15:33

Cycas Revoluta, Sagotierul Japonez

Dintre toate plantele moderne, singurele intalnite atunci erau cateva specii de conifere, respectiv cycadele, ginko, sequoia plus ferigi si cateva specii complet disparute astazi. De fapt in acea perioada primele plante cu seminte isi faceau aparitia, iar cateva din acele concepte primitive sunt gasite si astazi, demonstrand rezilienta si rezistenta catorva specii.

Printre acestea se numara Cycas Revoluta, un membru al anticei familii numite Cycadacea care este prezenta pe pamant din era mezozoica. Trunchiul sau este dur, rezistent care apoii culmina cu un fel de frunze lungi ascutite, similare acelor de conifere. Datorita antichitatii genului, aceste plante pot fi gasite aproximativ in fiecare colt al lumii cu exceptia zonelor temperate si la poli. Cycas Revoluta, specia decorativa vanduta cel mai des in magazine este nativa Asiei, in mod special orientului indepartat precum Japonia unde a fost crescuta drept planta ornamentala de secole. Stilul de crestere al C. Revoluta dezvolta un trunchi de un diametru intre 10 si 65 de centimetri diametru depinzand de varsta, cu frunzele specifice dispuse intr-un mod circular. Ceea ce este interesant este ca Cycada nu adauga frunze incontinuu in timp ce creste ci mai degraba produce periodic un set nou de frunze in timp ce le elimina pe cele vechi. Eventual, incep sa apara puieti la baza specimenului si ocazional chiar la coroana. Aditia puietilor este modalitatea cea mai comuna de a produce noi plante si uneori pot fi folositi pentru a dezvolta un specimen unic.

Conditii

In pofida taliei sau a varstei, C. Revoluta este una dintre cele mai usoare plante de crescuta atat in interior cat si in exterior. Natura ei subtropicala o face rezistenta la o gama variata de temperaturi, acceptand atat -11 grade cat si 42. Se dezvolta la fel de bine la lumina intensa dar poate supravietui la umbra. Tolereaza neglijarea si creste in urma atentiei. Cycadele sunt plante foarte longevive. Un specinem de Encephalartos, o ruda apropiata a C. Revoluta are peste 220 de ani, si este inca sub display la gradina Botanica din New England. Asta demonstreaza cat de rezistente sunt aceste fosile vii, atat la conditiile extreme de mediu cat si la adversitatile timpului.

Reproducere

Propagarea se face prin seminte sau prin puietii secundari care apar pe trunchi. Cycadele sunt dioecidue, avand conuri masculine si feminine. Pentru a planta semintele este recomandat sa le lasam pentru cateva zile in apa, dupa care sa eliminam invelisul de culoare rosu, dar sa lasam coaja alba. Pot fi plantate imediat sau putem astepta pana in perioada in care sunt in mod normal plantate, adica Martie sau Aprilie. Plantam samanta lateral, cu varful expus la aer, intr-un sol cu o scurgere buna, care va ramane umed pentru toata perioada cresterii. Semintele vor germina intre trei si sase luni, si ar putea dura aproximativ trei ani pana cand planta va ajunge sa fie un bulb mic de aproape 5 centimetri in diametru.

Alternativa mai buna pentru cresterea de Cycade o reprezinta puietii care cresc la baza tulpinii plantelor mature. Acestia ar trebui taiat primavara devreme, la sfarsitul lui Februarie, inceputul lui Martie sau toamna Tarziu, octombrie sau noiembrie. Ii taiem de la baza plantei si apoi ii lasam cateva zile sa se usuce, aproximativ cinci sase zile. Ii plantam intr-un sol cu o scurgere eficienta si ii udam odata la patru, cinci zile. Este bine sa asteptam ca solul sa fie putin uscat inainte sa udam din nou. Este ideal sa punem puietii in zone umbrite in exterior sau zone luminoase in casa. Radacinile se vor forma incet iar primele frunze for aparea cateva luni mai tarziu. Intre timp puteti adauga putin fertilizant si apa cand este aproape uscat. Lasati noile plante sa aiba un sistem de radacini bine dezvoltat inainte sa le replantati in ghivece mai mari.

Frunzele vor iesi toate odata in model circular si vor fi foarte moi la inceput, dar se vor intari in de-a cursul a cateva saptamani. Nu deranjati sau replantati puietul in acest proces si asigurati-va ca planta are nevoie de multa lumina; lumina slaba va produce frunze mai lungi si subtiri iar lumina puternica va produce frunze scurte si dese.

Toxicitate

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum putem creste si recolta rodii?
25/06/2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii? Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

9 arme devastatoare care au fost interzise în război
13/12/2019 12:13

 Acestea sunt cele mai oribile instrumente cauzatoare de moarte si suferintă, arme pe care s-ar putea să nu le mai vedem folosite in conflicte deoarece sunt interzise chiar si in caz de război. Ideea d ...

VIDEO Surpriză neplăcută pentru un cuplu din Constanța care a cumpărat un bichon. Cățelul a fost vopsit
12/12/2019 17:27

 Un cuplu din Constanta care a cumpărat un bichon maro a avut o surpriză neplăcută la prima baie. Sub dus, blana bichonului a devenit albă, ceea ce inseamnă că a fost vopsită in asa fel incat caine ...

Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”
12/12/2019 11:36

 Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pămant? Ne intrebăm cum arată corpurile cosmice indepărtate, dar insăsi planeta noastră ne oferă niste locuri atat de iesite din comun, inc ...

Diamantul blestemat. O poveste fascinantă
12/12/2019 10:26

 De secole, diamantul Hope, cea mai celebră piatră pretioasă din istorie, suscită teamă si fascinatie. Povestea lui incepe la inceputul secolului 20, cand magazinul din New York al casei de bijuterii ...

Jocul amoros periculos ce i-a înnebunit pe români! O femeie din Botoșani a ajuns la spital cu dureri cumplite. A fost operată de urgență
08/12/2019 08:00

Un nou joc amoros face victime in Romania. O femeie in varstă de 28 de ani din Botosani a ajuns la spital cu o problemă neobisnuită. Speriată, tanăra a sunat la Ambulantă, din cauza unei sangerări la ni ...

VIDEO-UBER ÎN SAT #3Chestii
03/12/2019 11:04

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei