„A însufleţirii vamă”

default

Dimensiune font:

| 22-11-2014 03:00

 Nicolae Labiş în cartea sa „Lupta cu inerţia” aduce un minunat elogiu poetic şi filosofic acelor oameni în faţa cărora nici munţii nu-s de netrecut. E chiar mărturisirea din „Confesiuni”, cea dintâi poemă a cărţii. Poetul se vede alăturându-se acestor semeni, luptători înfocaţi, ardenţi, cu inerţia ce vrea să ţină în loc mersul vremii şi lumii, progresul omenirii. „Mă las purtat de focul aprins sub placa frunţii/ Ca norii ce se lasă mânaţi în vijelii/ Şi dornici să cunoască atingerea cu munţii/ Când trec prin brazi dau vamă şi rup din ei fâşii”.


Aceste stihuri labişiene mi-au venit în minte, departe fiind de ţară, la auzul stingerii unui semen al nostru, care a fost cutreierat în trecerea sa pământeană de zbuciumul nestării şi de clocotitoarea dorinţă a lucrării întru izbânda „luptei cu inerţia”. Copilul din Vânătorii Neamţului, Ioan Amihăiesei, purta numele de botez al tatălui său, vrednic gospodar dintr-un sat de gospodari. Se născuse mintos şi sălăşluia în fiinţa lui un neastâmpăr ce-1 însemna aproape ca un blestem. Elev nu doar silitor, ci şi isteţ, a fost repede remarcat şi a câştigat o bursă pentru fii de ţărani la Liceul Internat din Iaşi. N-a fost să se numere între absolvenţii de frunte, aşa cum îl îndrituiau rezultatele la învăţătură, ai acestei înalte scoale, pentru că „păcatul chiaburiei” părinţilor, adică buna lor chiverniseală a muncii braţelor şi minţii, l-a scos după binecunoscutul nărav al timpului din locul obţinut prin merit. Perseverent, pe căi ocolite, a ajuns a termina cu brio liceul la Piatra Neamţ. A absolvit apoi cu Diploma Naţională de Merit Facultatea de Electrotehnică de la Iaşi, fiind printre absolvenţii străluciţi ai primei promoţii de ingineri electronişti din cetatea Iaşilor.


Visător, animat de năzuinţa zidirii, moştenită din „părinţi în părinţi”, absolventul Ioan Amihăiesei nu a optat pentru o carieră universitară, ilustrată mai târziu ca profesor asociat la Politehnica din Iaşi, ci pentru producţie, acolo unde el, omul de acţiune, a simţit că poate da măsura întregii sale capacităţi creatoare. Această certă vocaţie constructivă s-a exprimat plenar într-un timp al multor întemeieri şi lucrări investiţionale.
Consacrându-se acestei opere de înnoire patrimonială a ţării, tânărul Ioan Amihăiesei şi-a dovedit nu numai abnegaţia, ci şi competenţa profesională, precum şi abilitatea organizatorică. La 28 de ani era inginer şef şi la 30 director al Grupului de Instalaţii Iaşi, unitate pe care a aşezat-o pe baze solide, formând o echipă de specialişti de marcă şi un masiv şi priceput corp de execuţie. Astfel a reuşit să pună în operă obiective majore, vitale pentru viaţa de zi cu zi a ieşenilor, investiţii ce şi-au câştigat locul în istoria domeniului, cum sunt aducţiunile de apă ale Iaşilor de Ia Timişeşti, Chiriţa şi Prut, care au rezolvat o problemă endemică a oraşului, lipsa apei potabile.
Sunt semne durabile ce-au dat sens existentei sale omeneşti şi i-au adus respectul comunităţii. Ardoarea gesturilor sale, tumultul clipei sorbite de-a dreptul impresionau şi atenuau umoralitatea sa pasională, uneori prea subiectivă. Se aprindea uşor, dar o făcea din dorinţa binelui. Era un împătimit al baştinei, un iubitor al gliei. Toate aceste calităţi l-au impus în ochii semenilor, care i-au încredinţat în acel ceas auroral al schimbărilor din viaţa ţării un rol de prim plan. A condus urbea Iaşilor din 22 decembrie 1989, a fost ales deputat şi membru al Adunării Constituante şi apoi, între 1992 - 1996, preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, fiind părtaş la construcţia edificiului democratic la României postdecembriste. A dat în toată lucrarea sa pe aceste, cum spune tot Nicolae Labiş, „a însufleţirii sale vamă”. A îndeplinit aceste răspunderi lăsând urme ce binemerită cinstirea noastră. A izbutit, pentru că s-a cheltuit de cele mai multe ori până la ultimul bob de energie şi a fost străbătut de iubirea de neam şi semeni.


Iniţiativele sale de apropiere între românii de pe cele două maluri ale Prutului sunt de notorietate. Demersurile din postura de consilier al Ambasadei României la Chişinău au contribuit la dezvoltarea relaţiilor comerciale dintre cele două ţinuturi româneşti, iar cele ale preşedintelui Fundaţiei „Mihai Viteazul” s-au regăsit în fertile contacte spirituale, în burse pentru tinerii basarabeni aflaţi la studii în România, ori în opere de artă, de for public destinate a celebra mari personalităţi ce-au marcat prin activitatea lor momente din istoria ţinutului dintre Prut şi Nistru, monumente ce împodobesc oraşe şi sate basarabeneşti. Au fost toate acestea expresia iubirii de tot ceea ce-i românesc, valoare supremă a trăirii sale.


Ioan Amihăiesei, făptură a simţirilor viforoase, uneori cu o pronunţată coloratură afectivă, a fost un dăruitor în toată vieţuirea sa, un prieten al semenilor, un preţuitor al ţării lui. Plecând spre tăriile cerului, el lasă pe pământ, vorbind tot labişian, „o amintire frumoasă”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei