„Aferim!” a fost primit cu aplauze de publicul de la Iaşi

default

Dimensiune font:

| 18-03-2015 11:15

  După spectacolele de gală de la Bucureşti, Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Sibiu, ieşenii din echipa filmului „Aferim!” - actorul Teodor Corban şi scenaristul Florin Lăzărescu - au avut întâlnire, luni seara, cu publicul de acasă.

 Deşi este vorbit într-o limbă română arhaică, deşi textele sunt construite pe „extrase” din hrisoave şi costumele sunt de epocă, deşi până şi rasele de animale au fost căutate să fie cele româneşti, din secolul al XIX-lea, „Aferim!” nu este doar un film despre români, cum nu este nici un film despre rromi.

Este un film despre oameni, a căror filosofie de viaţă încântă printr-o doză fabuloasă de universalitate. „Fii om, nu carne cu ochi! (...) Aşa e lumea asta şi de-ai face ce-ai face, rămâne cum este ea. Nu poţi s-o-ntorci cu umărul, măcar să te pui în ruptul capului! Trăim şi noi cum putem, nu cum vrem! (...) Viaţa o să fie mult mai bună. Şi o să ne odihnim şi noi”... sunt cuvintele prin care personajele se despart de spectator.

„Ne-am dori ca acest film să ţină şi a doua zi”
Scris la patru mâini, timp de doi ani, între Iaşi şi Bucureşti, în întâlniri directe, dar şi „la telefon sau pe Skype”, scenariul semnat de Radu Jude şi Florin Lăzărescu are meritul de a fi extrem de coerent, dincolo de o documentare laborioasă. Filmul evocă episoade istorice, dar are şi farmecul de a ne reaminti probabil cele mai frumoase cuvinte din limba română veche - pline de miez, cu semnificaţii rotunjite de evoluţia limbajului.

„Filmul acesta e construit, aşa ne-am gândit, Radu şi cu mine, să nască întrebări, nu să ofere adevăruri. Deşi sunt foarte multe documente la care am apelat, este o ficţiune. E viziunea noastră despre mentalităţile de atunci şi am vrut să urmărim şi raporturile lor cu ziua de azi: ce a rămas, ce s-a transmis? Ne-am dori ca acest film să ţină şi a doua zi. Dacă nu se poate şi a doua zi, măcar în seara în care îl vedeţi. Să vorbiţi despre noi, despre români, cu rromi, cu turci”, a spus scriitorul şi scenaristul Florin Lăzărescu.

Sursa foto: facebook.com/aferimfilm 

Desigur, publicul din România înţelege din replicile rostite de personaje mai mult decât ar fi posibil să dezvăluie cea mai bună traducere în limba engleză, însă cu siguranţă cea care rămâne „şi pentru a doua zi” după vizionarea filmului, este povestea iniţierii în viaţa reală. Relaţia care se construieşte între personajul principal, zapciul Constandin (jucat cu „un firesc” seducător de Teodor Corban), şi fiul său, Ioniţă (rolul prin care Mihai Comănoiu debutează memorabil pe marele ecran), constituie esenţa acestui film. Detaliile sunt cele care conturează atmosfera epocii, spiritul românesc, relaţia valahilor cu minorităţile, dar şi cu boierii, modul în care sunt tratate femeile etc.

„Am vrut să facem un film de epocă, să ieşim din apartament, acesta a fost primul nostru gând. Împreună cu Radu Jude voiam să facem un film despre revoluţia de la Ploieşti, cea despre care pomeneşte Caragiale, dar care e foarte puţin cunoscută. Apoi, am hotărât să facem un film de secol al XIX-lea, o madame Bovary de Dâmboviţa – doamna Sultana din film se dorea a fi personajul principal. În fine, documentându-ne, am dat peste povestea aceasta a rromilor”, istoriseşte Florin Lăzărescu.

„Aferim!” deţine recordul absolut de spectatori pentru un film românesc la lansare. Pelicula care a câştigat trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin a fost văzută de 20.039 de spectatori din toată ţara şi a obţinut încasări de 257.404 lei. Aferim! este filmul românesc cu cel mai mare succes la premieră, din ultimii 13 ani, surclasând producţii ca De ce eu?, de Tudor Giurgiu (19.924 in primul week-end), Poziţia Copilului, în regia lui Călin Peter Netzer (19.729 spectatori) şi #selfie, de Cristina Iacob (12.648 spectatori) – scrie cinefan.ro.

Comunităţile de rromi dau un plus de farmec filmului
Bugetul a fost de 1,3 mil. euro, ceea ce pentru un film nu este mult, dat fiind că au fost zile în care numărul figuranţilor a ajuns la 400. „Scena cu aurarii” a rămas de neuitat pentru echipa filmului.

„Acolo erau două comunităţi diferite de rromi. Nu erau din acelaşi sat şi nu se înţelegeau între ei, aveau dialecte diferite. Grupările lor comunicau cu staff-ul prin reprezentanţi, bulibaşi sau adjuncţi, iar aceştia transmiteau grupului indicaţiile regizorilor”, povesteşte Teodor Corban, adăugând că filmările au fost făcute în multe locuri: „Mlaştinile şi munţii sunt din Dobrogea, alţi munţi, din Buzău, pădurile din jurul Bucureştiului, în Râmnicu Vâlcea la Muzeul Satului, conacul din film este Cula Greceanu de la Horezu.... La Berlin au fost întrebaţi dacă s-a filmat şi în alte ţări, pentru că erau peisaje prea frumoase... Nu, totul s-a filmat în aici, în 25 de zile. Străinii s-au crucit când au auzit în ce timp s-a făcut filmul. N-am avut timp de bancuri pe platoul de filmare, nu am să vă povestesc faze, chestii, întâmplări hazlii, pentru că nu prea au fost. A fost o tensiune şi un volum de muncă enorm”.

„Am improvizat foarte puţin la text, pentru că sunt foarte multe citate, pasaje întregi din operele unor clasici. Radu Jude a insistat pe aceste citate, aşa că le-am învăţat. Mai greu a fost să spun firesc texte livreşti. Una e să citeşti un text şi alta e să-l rosteşti şi să-l faci normal, nu un om care vorbeşte din cărţi. Personajul meu nu era din Aula Academiei. Şi-n timpul ăsta trebuia să mai merg şi călare!” -Teodor Corban

Sursa foto: facebook.com/aferimfilm

Despre „Aferim” se vorbeşte de câteva zile aproape exclusiv la superlativ: are o echipă care a lucrat totul până la cele mai mici detalii şi, nu în cele din urmă, eroul filmului este Teodor Corban, actor pe care publicul îl cunoaşte din multe alte filme premiate, dar şi de pe scena Teatrului Naţional Iaşi. „Mi-a plăcut foarte mult scenariul, chiar de când l-am primit, dar nu m-am prezentat la casting, deşi s-a insistat vreo două luni. Mă şi mutam cu casa, în perioada aceea, dar adevărul este că nu m-am prezentat, pentru că îmi era frică să mă urc pe cal. Mi-era frică să mă apropii să-l mângâi, dar să mai şi călăresc. În fine, am fost la casting şi m-au obligat să învăţ să călăresc. Din punct de vedere fizic, pentru mine a fost foarte greu, la cei... peste 20 de ani ai mei”, mărturiseşte Teodor Corban.

O precizare pentru cei „păţiţi”, „Aferim!” este un film care „se aude” bine, deşi e românesc.

Gina POPA

Foto: Silviu Ghetie/ HiFilm Productions

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei