„Eminescu şi contemporanii săi”

default

Dimensiune font:

| 26-11-2016 05:10

În „Istoria literaturii române de la origini până în prezent”, secţiunea „Tendinţa naţională”, capitolul „Culturalitatea Bucovinei”, G. Călinescu apreciază că „Teodor V. Ştefanelli se salvă (ca scriitor – nota mea) cu amintirile despre Eminescu”. De altfel, „Amintirile despre Eminescu” ale bucovineanului, membru al Academiei Române, apărute în 1914, deci la un sfert de veac de la moartea Poetului şi la jumătate de secol de când cei doi se aflaseră colegi la Gimnaziul din Cernăuţi, figurează în bibliografia monografiei „Viaţa lui Mihai Eminescu”, ca şi în cea a monumentalei Istorii, ca sursă documentară ce de bună seamă nu putea fi ignorată.

Teodor V. Ştefanelli l-a cunoscut bine pe Eminescu, mai ales în anii când acesta era elev la Cernăuţi, ca şi în perioada vieneză în calitate de membru al Societăţii „România Jună”, în al cărei ALMANAH publica, în primăvara lui 1893, poemul „Luceafărul”. În „Amintiri…”, Ştefanelli evocă epizoade, cum le numeşte el, din biografia lui Eminescu, cu accent pe preocupările şi habitudinile acestuia, ca şi privind relaţiile poetului cu contemporanii săi. Fireşte, asupra veridicităţii celor relatate în asemenea scrieri pluteşte întotdeauna o umbră de îndoială. În cazul lui Ştefanelli nu e vorba de a pune sub semnul întrebării sinceritatea, probitatea sau măcar bunele lui intenţii. Spirit pozitiv, intelectual distins al epocii şi generaţiei sale, Ştefanelli păstra, cum spune Nicolae Iorga, „o duioasă memorie” în ceea ce-l priveşte pe Eminescu. Dar nu numai din acest motiv e necesară o anumită rezervă faţă de mărturiile pe care ni le-a lăsat. În fond, genul însuşi, memorialistica, o impune. Cu atât mai mult cu cât ne sunt restituite momente şi fapte ce ţin de biografia lui Eminescu, a cărui figură, încă de la finele veacului al XIX-lea, darmite la 1914, când apar „Amintirile…”, căpătase deja dimensiuni de mit. Un mit fascinant, întemeietor, care – aşa cum credea şi îmi spunea Petru Creţia într-un interviu pe care l-am publicat în ziarul „Adevărul” – trezeşte în sufletul românului ceva ce seamănă cu o compensare şi cu o perpetuă regăsire de sine. Cu acest sentiment şi în această stare citim şi amintirile despre Eminescu ale unor contemporani ai lui. Există din acest punct de vedere, e drept, şi o inerţie, o rezistenţă a mentalului nostru. Nu suntem dispuşi să acceptăm reîntoarcerea mitului în pulberea realităţii din care s-a născut. O astfel de reîntoarcere este resimţită ca un fel de trădare ori ca o frustrare greu de suportat. O oarecare senzaţie de neverosimil, de artificialitate o ai citind „Amintirile…” lui Teodor V.Ştefanelli. Ea e generată şi de stilul uşor vetust al autorului, stil nelipsit totuşi de un anumit farmec, dar principala ei cauză se află, repet, în mentalul nostru. Trebuie să te numeşti G.Călinescu pentru a-l privi aş spune de la egal la egal pe Eminescu cel real, concret, terestru. De la o atare înălţime Călinescu putea afirma, în faimoasa conferinţă „M. Eminescu, poet naţional”, rostită la Academie, în 1964: „Viaţa lui se confundă cu opera, Eminescu n-are altă biografie. Un Eminescu depăşind vârsta pe care a trăit-o ar fi ca un poem prolix”. Subiacent, marele critic îşi „legitima” proiecţia epică, formula romanescă în care a înţeles – folosind, desigur, toate izvoarele, mărturiile ce le-a avut la îndemână – să scrie inegalabila până astăzi (şi foarte probabil multă vreme de acum încolo): „Viaţa lui Mihai Eminescu”.

Pe de altă parte, la data când au apărut (1914), dar cu siguranţă şi peste aproape 70 de ani, adică în 1983, când au fost republicate în colecţia „Eminesciana” a Editurii Junimea din Iaşi, „Amintirile…” lui Ştefanelli se înscriau în rândul restituirilor aflate în orizontul de aşteptare al cititorului român, interesat, totuşi, de biografia celui pe care Pompiliu Constantinescu îl caracteriza cu o sintagmă memorabilă: instituţie naţională. O instituţie ce dăinuie şi care, s-a văzut, nu se clatină la nici o zguduire, la nici o revizuire de canon.

Din însemnările lui Ştefanelli se desprind câteva însuşiri ale omului Eminescu – mai degrabă nesociabil, cu o conştiinţă matură încă de la o vârstă fragedă, de o sobrietate incomodă pentru mulţi, alergic la băşcălia autohtonă, ceea ce adeseori da impresia unei oarecari lipse de umor, intelectual profund „care se mulţumea cu lumea gândurilor sale şi în această lume nu se plictisea niciodată”, patriot luminat şi inflexibil când când era vorba de demnitatea, drepturile inalienabile şi istoria românilor. Mai presus de anvergura sa intelectuală, de curiozitatea şi preocuparea de a se informa în diverse domenii, fără vreun scop lucrativ, de capacitatea de „a se ruşina că nu ştie tot”, cum zicea Constantin Noica într-o prelecţiune de neuitat ţinută la Casa Pogor, pentru Eminescu - aşa cum l-a cunoscut Ştefanelli – erau nobleţea gândului, generozitatea, discreţia, cultul adevărului şi mai ales cultul prieteniei atât de rare atunci, acum şi întotdeauna pe aici, pe la noi. „Eminescu dacă-i era cuiva prieten, ţinea la dânsul cu toată sinceritatea ce-l caracteriza şi care era una din cele mai frumoase virtuţi ale sale” – îşi aminteşte colegul poetului.

Nu e de mirare că lui Eminescu îi aparţine o cugetare ce avea să fie selectată şi inclusă într-un „Dicţionar de citate din lumea întreagă”, apărut la Paris în 1980: „Pasiunea înalţă, pasiunile înjosesc”.
Preţioase sunt mărturiile lui Ștefanelli privind lecturile lui Eminescu, în rândul acestora un loc însemnat avându-l cărţile vechi româneşti şi marile opere ale filosofiei şi literaturii universale. Îl interesau în egală măsură teatrul şi muzica. „Amintirile..” conţin date şi observaţii directe în acest sens, mai mult decât concludente, referitoare îndeosebi la perioada pe care poetul a petrecut-o la Viena.
Evocarea intitulată „Eminescu şi Serbarea de la Putna” atestă, o dată în plus, că ideea organizării serbării din 1871, care a adunat în jurul mormântului lui Ştefan cel Mare mii de tineri – „atâta amar de inteligenţă, tot bărbaţi marcanţi, din toate ţările locuite de români” – a aparţinut lui Eminescu.

Momente ale serbării sunt rememorate de Ştefanelli cu o fină vibraţie lirică. Cel mai important lucru pentru inţiatorul manifestării era „rezultatul moral”, altfel spus impactul serbării asupra conştiinţei tinerei generaţii: „Se va ridica simţul naţional, aproape adormit până acum şi va lua alt cuvânt, iar studenţii ce au sosit din toate părţile şi au făcut cunoştinţă şi legături de prietenie între dânşii vor lua cu sine impresii neşterse şi vor fi propagatorii cei mai zeloşi ai ideii că, lucrând uniţi şi conduşi de acelaşi ideal, vor contribui la deşteptarea şi mărirea neamului lor în provinciile de unde se trag”.
Exact ceea ce nu le-a convenit, nu le convine şi nu le va conveni niciodată neprietenilor noştri şi detractorilor lui Eminescu, în postura lor mizerabilă de europeni de nicăieri. 

Sursa foto: www.delabogdana.files.wordpress.com

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei