„Îmi respect publicul, niciodată nu l-am înşelat şi nu l-am tratat superficial”

default

Dimensiune font:

| 19-10-2018 05:27

 interviu cu regizorul Andrei Ciobanu

 

 

 

Andrei Ciobanu este un om obişnuit, actor şi regizor la Ateneul din Iaşi. Ori de câte ori păşeşte pe scenă se străduieşte să aducă un zâmbet, un strop de fericire, o sclipire în ochii celor care vin să îl vadă. Se bucură sincer de fiecare întâlnire cu publicul şi pleacă fericit de la teatru atunci când primeşte aplauze. Am stat de vorbă şi cu actorul Andrei Ciobanu, dar şi cu regizorul Andrei Ciobanu despre scenă, despre magia teatrului şi despre premiera spectacolului „Pijamale”, care va avea loc mâine.

- De ce teatru? Ce v-a atras la scenă? Dar la regie?

- Nu eu am ales teatrul, ci el m-a ales pe mine, iar scena este locul unde poţi transmite tot ce simţi şi ce gândeşti într-o forma artistică tuturor celor care vor să primească tot ceea ce ai tu în suflet. Eu mi-am început cariera ca actor. Cu toate astea, tot timpul mi-am dorit să progresez din punct de vedere profesional şi regia este un pas înainte. Diferenţa este că acum nu mai trebuie să ai grijă doar de personajul tău şi de evoluţia lui în piesă, ci de tot se întâmplă pe scenă, de întreg ansamblul. În plus, când cer ceva unui actor, ştiu cum e să fii pe scenă şi mă ajută faptul că am fost în ambele impostaze. Aşa că ,,ceea ce nu îţi place, altuia nu îi face”. Sunt un actor docil şi merg pe mâna regizorului pentru că ştiu că el are viziunea de ansamblu, supratema şi îmi doresc ca actorii cu care colaborez să facă la fel. Este mult mai greu ca regizor, iar responsabilitatea şi emotiile sunt infinit mai mari. Dar cred că şi satisfacţia este mai mare. În timpul spectacolelor, îmi place să stau în sală sau, dacă am posibilitatea, undeva de unde să pot vedea toată sala, scena şi publicul, pentru a vedea reacţiile spectatorilor. Apoi, îmi place să stau în foaier ca să aud impresiile celor ce au venit în sală. Sunt un perfecţionist. Şi, până la urmă, când bate gongul, munca regizorului s-a cam terminat.

- „Pijamale”, o noua premieră la Ateneu pe care ieşenii o vor putea vedea mâine, de la ora 20. A câta este pentru dvs? Cum aţi ales-o?

- Pijamale” este cel mai nou spectacol al meu. Acum, când stau şi număr câte spectacole am făcut, îmi dau seama este cea de-a douazecea premieră a mea şi a patra pe scena Ateneului. Eu tot timpul caut montez texte noi şi această piesă am găsit-o în urmă cu câţiva ani. Uneori stau şi caut texte la întâmplare şi am sau nu am succes, alteori primesc texte cadou şi le citesc cu plăcere. Am avut plăcerea şi onoarea de a primi texte de la mulţi oameni, care doresc le montez creaţiile. Chiar săptămâna trecută am primit de la un prieten compozitor un text scris de un autor care a câştigat şi premiul Uniter şi m-a bucurat tare mult propunerea sa. Mărturisesc încă nu am apucat citesc textul primit, dar abia aştept. Cred lucrurile se întâmplă atunci când trebuie se întâmple.

- Cu alte cuvinte, acum a venit timpul spectacolului Pijamale.

- Da. Când am început lucrăm la repetiţii, eu aveam spectacolul gata în mintea mea. Aleg textele doar dacă îmi transmit ceva la prima citire, dacă nasc ceva în sufletul şi mintea mea. Mai am câteva texte pregătite, care la un moment dat vor fi puse în scenă. În Pijamale joc şi eu. E destul de greu pentru nu te poţi vedea pe tine când joci, regizorul nu poate controla actorul. Ştiu ce pot fac şi ce nu pot fac pe scenă. Nu cer mai mult decât pot de la mine. În momentul când apari în faţa publicului, trebuie îţi cunoşti limitele, îţi ştii calităţile şi defectele. Până la urmă, important e produsul final, ceea ce îi oferi publicului în seara respectivă. Îmi respect publicul, niciodată nu l-am înşelat şi nu l-am tratat superficial.

- Unde credeţi este mai mult teatru -- în viaţă sau pe scenă?

- Dacă ne referim strict la ceea ce înseamnă arta teatrală, adica opera de artă pe care o numim spectacol şi care este rezultatul unei munci de creaţie la care participa mai mulţi factori (dramaturgul, actorul, regizorul, publicul) evident pe scenă. Dacă ne referim la forma des uzitată, din păcate, de a juca un teatru ieftin, adică de a te lamenta, a minţi şi a manipula, clar în viaţă. O întâlnim în fiecare zi la piaţă, în trafic, la talk showurile de la televizor etc. Este o greşeală, din punctul meu de vedere, asocierea teatrului sau circului cu astfel de manifestări care nu au nimic în comun cu arta. Pentru pe scenă, chiar dacă actorii sunt oameni obişnuiţi care se transpun în nişte personaje (regi, medici, bancheri, soldaţi etc), ei nu mint şi nu se prefac. Încearcă fie cât mai adevăraţi, fie cât mai credibili, iar de multe ori sentimentele şi gândurile personajului interpretat îi coplesesc, se amestecă şi cu propriile lor gânduri sau stări emoţionale. Şi toate aceastea pentru a putea oferi publicului un moment de visare, de evadare din viaţa cotidiană.

Maura ANGHEL

 

Premiera spectacolului „Pijamaleva avea loc sâmbătă, 20 octombrie, de la ora 19, la Ateneul din Iaşi.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei