„Presa nu moare, ci supravieţuieşte prin oamenii pregătiţi să dăruiască din experienţa lor şi celor la început de drum”

default

Dimensiune font:

| 12-04-2017 06:42

 Zilele de 8 şi 9 aprilie au însemnat, pentru studenţii de la Jurnalism, „întoarcerea capului” către presa tipărită şi conştientizarea faptului că aceasta „nu moare”. Membrii Asociaţiei Studenţilor Jurnalişti au organizat cea de-a doua ediţie a Zilelor Jurnalismului Local.

 

Asociaţia Studenţilor Jurnalişti (ASJ) din Iaşi a marcat weekendul trecut, în zilele de 8 şi 9 aprilie, Zilele Jurnalismului Local la Iaşi, ediţia a doua. Dacă prima zi a fost dedicată membrilor asociaţiei, care au stat de vorbă, în cadrul a două workshopuri, cu doi oameni remarcabili în presă şi în lumea bloggingului, cea de-a doua zi a primit în sala „Ferdinand” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi oameni din presa locală şi profesori, care au povestit publicului despre avantajele şi dezavantajele mass-media în general.

„Dezbaterea de duminică a fost una dintre puţinele dăţi în care oamenii din presă au stat de vorbă cu noi, studenţii, şi ne-au explicat că acest domeniu nu este atât de inaccesibil precum pare. Am înţeles cât este de important pentru un viitor jurnalist să fie informat şi să ştie cum să îşi selecteze informaţia. Cred că experienţele împărtăşite de oamenii care lucrează în presă pot fi un exemplu, de aceea astfel de întâlniri nu pot avea decât un rol benefic”, a mărturisit Bianca Barhan, membru al departamentului de PR din cadrul ASJ, pentru cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”.

Între blog şi presă stă omenia

Ziua de sâmbătă a debutat cu întâlnirea fizică şi virtuală a doi membri ai grupului „Kooperativa 2.0” cu membrii ASJ. După ce Cristian China Birta, iniţiatorul proiectului „Kooperativa 2.0”, a susţinut un monolog „virtual” prin care le-a povestit celor prezenţi despre cum şi-a început drumul în lumea bloggingului şi despre ce câştigi cu adevărat din blog, reprezentanta Iaşului pentru organizaţia de bloggeri amintită mai sus, Andreea Ignat, a prezentat punctul de plecare în crearea unui blog, avantajele şi dezavantajele deţinerii unei astfel de platforme şi relaţia dintre bloggeri şi jurnalişti.

Andreea Ignat este blogger de 12 ani şi a început activitatea în acest domeniu când, spune ea, în România erau extrem de puţini bloggeri şi metodele de promovare a textelor scrise de ei erau reduse, aceştia trimiţându-şi unul altuia link-uri prin e-mail. În cadrul workshopului, Andreea a prezentat douăsprezece beneficii pe care i le-a adus blogul în cei doisprezece ani de activitate, dintre care şi mărturisirile a doi oameni care i-au scris că datorită textelor pe care Andreea le postează, aceştia nu s-au mai sinucis; decalogul bloggerului, care, mărturisesc cei din breaslă, ar putea fi adaptat uşor şi de către jurnalişti, şi cum poţi face bani din blogging, la toate acestea adăugându-se multă muncă şi seriozitate.

„Întâlnirea cu Andreea Ignat, blogger ieşean, m-a făcut să-mi dau seama câtă satisfacţie poate avea un om atunci când, prin scris, îi ajută pe ceilalţi. M-a convins să scriu mai multe articole pe blog şi să mă dezvolt din toate privinţele, dar mai întâi de toate, să fiu un om mai bun. Jurnalista Gina Popa a stârnit emoţii şi ne-a ajutat să înţelegem că jurnalismul merită să fie o meserie pentru o viaţă”, a precizat Adina Rotaru, membru al departamentului de Proiecte.

Cel de-al doilea workshop al zilei a fost susţinut de Gina Popa, cea care reprezintă departamentul de comunicare al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, şi care a făcut, în urmă cu un an, trecerea de la viaţa de ziarist la viaţa de PR. Gina Popa a mărturisit că deşi nu mai este implicată direct în presă, aceasta urmăreşte îndeaproape tot ce se scrie despre instituţia de cultură pe care o promovează. Recunoscând că îi este dor de momentele în care scria efectiv un text şi se documenta pentru acesta, Gina a vorbit despre experienţele care pot schimba destinul unui jurnalist şi despre activităţile pe care le susţine la Palatul Culturii.

„Ziua de sâmbătă a fost precum un maraton de poveşti cu şi despre scris. Entuziasmul s-a văzut pe chipul studenţilor, dar mai ales pe cel al invitaţilor, fiindcă timp de două zile am pus reflectoarele pe chipurile oamenilor care ne livrează în fiecare zi articole subiective sau obiective. Ne dorim să continuăm acest proiect şi poate pe parcurs ni se vor alătură şi alte persoane interesate de presa ieşeană. Am înţeles că presa nu moare, ci supravieţuieşte prin oamenii pregătiţi să dăruiască din experienţa lor şi celor la început de drum”, transmite Ionuţ Teoderaşcu, preşedintele asociaţiei.

 

Profesori şi jurnalişti, faţă în faţă cu studenţii

Dezbaterea de duminică, 9 aprilie, i-a avut în centrul atenţiei, drept invitaţi, pe prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel, prof. univ. dr. Alexandru Lăzescu, preşedinte al cotidianului „Ziarul de Iaşi, Robert Ferenţ, redactor-şef la ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei”, şi Alina Cojocaru, redactor-şef la revista „Zile şi nopţi”. Întâlnirea a avut ca temă „Presă pe hârtie versus Presă pe internet”, iar invitaţii şi-au exprimat opiniile în legătură cu acest subiect.

Deşi mulţi consideră că presa tipărită „moare”, reprezentanţii acesteia de la dezbaterea de duminică au ţinut să îşi arate convingerea că printul va conta întotdeauna şi nu se întrevăd motive pentru care acesta să dispară. De altfel, jurnaliştii au precizat că, deşi mulţi cititori nu sunt de acord cu presa de scandal, aceasta trebuie să existe tocmai pentru a da un plus de credibilitate unui ziar serios.

„Duminică, atunci când a avut loc dezbaterea «Presă pe hârtie vs. Presă pe internet» am întâlnit o parte dintre profesorii şi oamenii de presă din Iaşi, am dezbătut împreună asupra viitorului presei tipărite şi am realizat că presa pe hârtie nu moare, atât cât şi-ar dori cei din media online să se întâmple. Am primit sfaturi, am fost încurajaţi să continuăm şi să muncim pentru a fi corecţi în meseria de jurnalist şi am reţinut o vorbă «Doar dacă vrei, reuşeşti!». Au fost două zile în care am primit sfaturi utile şi am cunoscut oameni dornici să împărtăşească din experienţele lor”, precizează Adina Rotaru.

Larisa LAZĂR 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei