Campania „Oamenii Timpului” va avea o ediţie extinsă în Moldova

default

Dimensiune font:

| 04-08-2015 22:28

  Publicul din cele şase judeţe ale Regiunii Nord-Est, dar şi din Cernăuţi şi Chişinău, va avea posibilitatea de a propune, pe platforma www.oameniitimpului.ro, nominalizări ale personalităţilor locale pentru fiecare dintre cele 10 categorii supuse jurizării: Literatură, Arte, Educaţie şi Cercetare, Societate civilă, Diplomaţie publică, Memorie şi istorie, Jurnalism, Tinere valori, Sănătate şi Antreprenoriat.


Cea de-a II-a ediţie a Campaniei „Oamenii Timpului” a fost lansată pe 3 august, în Sala Mare a Palatului Roznovanu, Primăria Municipiului Iaşi fiind partener principal în acest demers de recunoaştere a valorilor culturale şi ştiinţifice, a personalităţilor momentului. „Este un proiect care presupune, practic, identificarea, recunoaşterea şi promovarea personalităţilor comunităţii. Ni se alătură în acest an şi celelalte cinci judeţe ale Moldovei, iar conceptul nostru este acum «Regiunea Nord-Est plus», incluzând şi oraşele Cernăuţi şi Chişinău”, a precizat Daniel Şandru, director al revistei „Timpul”.


Campania „Oamenii Timpului” a fost lansată în 2014, la nivel local, printre cei a căror activitate a fost răsplătită cu trofee şi premii speciale numărându-se Oltiţa Cîntec, Constantin Cucoş, Constantin Chiriac, Leonidas Rados, Viorel Ilişoi, Mălina Ciobanu, Norina Forna, Marius Ursache, Petru Ciubotaru, Dan Lungu, Raluca Ştiribăţ şi Şerban Strudza, precum şi Alex Savitescu (in memoriam). Ediţia a II-a presupune o extindere a proiectului la nivelul Regiunii Nord-Est a României şi în oraşele Chişinău (Republica Moldova) şi Cernăuţi (Ucraina). În fiecare din acestea, urmează să fie declanşată o campanie de mediatizare a conceptului, iar publicul din cele şase judeţe ale Regiunii Nord-Est, dar şi din oraşele Cernăuţi şi Chişinău, va avea posibilitatea de a propune, pe platforma www.oameniitimpului.ro, nominalizări ale personalităţilor locale pentru fiecare dintre cele 10 categorii supuse jurizării.


„Legitimarea excelenţei”, în absenţa unei pieţe culturale a valorilor româneşti
Într-o primă etapă, propunerile venite din partea publicului vor fi analizate de către reprezentanţii partenerilor media din plan local, care vor documenta nominalizările selectate. Acestea din urmă vor fi documentate suplimentar şi la nivelul redacţiei revistei de cultură contemporană „Timpul” şi înaintate unui juriu naţional.

„La nivelul evidenţei, este un proiect cultural frumos şi emoţionant, de legitimare a excelenţei, însă la nivel profund, cred că acest proiect răspunde principalei probleme de sistem a culturii în România - absenţa unei pieţe culturale. Există valori, dar nu există o piaţă care să le integreze, care să facă informaţia culturală să circule. Campania «Oamenii Timpului» are forţa aceasta de iradiere, prin care să coaguleze tot ceea ce înseamnă valoare culturală în România. Nu este deloc întâmplător, nici la nivel simbolic, nici la nivel istoric, faptul că rarele momente în care a existat o piaţă culturală a valorilor în România au venit din Iaşi”, a spus conf.univ.dr. Radu Vancu, de la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, membru al juriului naţional, amintind că în anul 1872, Titu Maiorescu făcea o listă scurtă a scriitorilor români, echivalent al nominalizărilor din cadrul campaniei „Oamenii Timpului”, generând circulaţia acestor nume de scriitori, precum şi diseminarea scriiturilor lor. „Sunt convins că «Oamenii Timpului» poate coagula această piaţă culturală. Mi se pare foarte important că sunt cuprinse aici şi oraşele Cernăuţi şi Chişinău, pentru că idealul este să construim o piaţă a valorilor culturale româneşti, care să fie mai amplă decât spaţiul geografic al României. Îmi imaginez ediţia din 2018, când, la aniversarea centenarului Marii Uniri, am putea avea, în sfârşit, elementele unei pieţe culturale româneşti constituite, iar «Oamenii Timpului» ar putea fi proiectul pilot care să integreze şi să genereze această piaţă”, a punctat Radu Vancu.

„Acest Oscar de Moldova şi Bucovina”
Categoriile pentru care vor fi selectaţi nominalizaţii sunt: Literatură, Arte, Educaţie şi Cercetare, Societate civilă, Diplomaţie publică, Memorie şi istorie, Jurnalism, Tinere valori, Sănătate şi Antreprenoriat. Criteriile de selecţie vor viza notorietatea nominalizatului în domeniul respectiv, însă accentul se va pune pe activitatea care l-a făcut remarcat în perioada octombrie 2014-septembrie 2015, în baza căreia se va realiza şi promovarea sa de-a lungul întregii campanii.
„Tot acest efort al nostru de a construi un dosar de candidatură a Iaşului (la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 – n.red.) nu este un exerciţiu limitat temporal. Indiferent de decizie, acest efort merită dus mai departe, câţiva dintre vectorii esenţiali vor fi şi pe viitor extrem de importanţi în dezvoltarea politicilor culturale ale Iaşului. Am convingerea că «Oamenii Timpului», proiect care pune în valoare modelele culturale, va continua. Ţinta proiectului nostru de Capitală Europeană este ca Iaşul să fie locul de întâlnire, centrul de iradiere a valorilor europene pentru Chişinău şi Cernăuţi”, a spus Florin Cîntic, director artistic al Fundaţiei Iaşi – Capitală Culturală Europeană, declarându-se mândru că în Iaşi a fost lansat „acest Oscar de Moldova şi Bucovina”.


Campania „Oamenii Timpului” este un eveniment anual iniţiat de revista de cultură contemporană „Timpul” şi organizat de Asociaţia Revistei Timpul (ART), în parteneriat cu instituţii administrative şi culturale, precum şi cu instituţii academice şi economice. Producătorul campaniei este Editura Adenium.
Gina POPA

În perioada premergătoare Galei Oamenii Timpului, care va avea loc la Iaşi (12 decembrie 2015), în fiecare din cele şapte oraşe incluse în campanie va avea loc o gală în cadrul căreia vor fi anunţaţi nominalizaţii locali. Ulterior, din rândul acestora, vor fi aleşi câştigătorii, care vor fi premiaţi în cadrul Galei Oamenii Timpului, care va avea loc la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei