Carti periculoase. Plus un PS despre Andreea Marin Banica

default

Dimensiune font:

| 29-10-2012 18:07

Am sustinut recent ultimele doua ateliere dintr-o serie de peste 40 de intalniri, parte a unui program national despre literatura pentru copii si tineri si in special despre genul fantasy. Intr-unul dintre ateliere m-am intalnit cu elevi de gimnaziu (din clasele VI, VII si VIII la Scoala Nr 175), in celalalt cu elevi de liceu (din clasele IX si X la Colegiul National Spiru Haret). Ambele grupuri au ridicat o obiectie identica, ce m-a luat de fiecare data prin surprindere: literatura si in special literatura fantasy poate fi, pentru copii si tineri, periculoasa!

 

De obicei, seria Harry Potter e dispretuita pentru ca e considerata, de parinti si de profesorii de limba romana, superficiala, neserioasa, cu alte cuvinte o pierdere de timp. Rowling e asadar un fel de Sandra Brown a literaturii pentru copii. Conceptul de „young adult literature”, literatura pentru „tineri adulti”, m-am straduit sa-l definesc pentru a arata ca o serie intreaga de carti nu sunt, totusi, chiar pentru copii, ca nivelul asteptarilor e ceva mai inalt, insa aceasta e alta poveste. Exista doua iesiri din impasul prejudecatilor: fie incerci sa explici ca Harry Potter nu e tocmai o carte rea, ca povestea e bine scrisa si captivanta, ca se vede cu ochiul liber cum scriitoarea creste de la un volum la altul, ca adolescentii sunt prinsi de fapt de romanul formarii unui personaj, de evolutia unui pusti obisnuit, plin de hibe si slabiciuni, la ani-lumina distanta de tipul supereroului, ca fiecare volum transmite o serie de valori morale, ca dincolo de baghete magice si de cuvinte latinesti stalciate e in fond vorba despre prietenie, devotament, onestitate, ca universalitatea personajelor si a situatiilor, in care se recunosc toti pustii de pe mapamond, e un fapt meritoriu s.a.m.d.

 

Pe de alta parte, in cazul unui auditoriu cu prejudecati grave, poti aplica solutia lasa, explici ca Harry Potter e de fapt doar un school novel cu glazura fantasy si incerci sa recastigi terenul la Lord of the Rings, unde poti scoate la inaintare filosofia, filologia, cocktailul mitologic, limbile inventate, backgroundul academic al lui Tolkien si alte preambalate care dau bine. Tactica e, in orice caz, sa aduci auditoriul in zonele „prietenoase”, aproape de literatura „mare” sau, cel putin, de manual, si de acolo sa construiesti un capat de pod catre literatura fantasy. De multe ori copiii citesc pe sub banci aceste carti cu un anumit sentiment de vinovatie, lasandu-se influentati de prejudecatile parintilor si ale profesorilor.

 

Insa de aceasta data mi s-a spus, literal: literatura fantasy si in special seria Harry Potter ar trebui evitata pentru ca „este periculoasa”. „In ce sens credeti ca e periculoasa?”, am intrebat eu. „Va abate atentia de la alte lecturi, va pierdeti timpul cu lucruri neserioase?” Ma asteptam la un raspuns pe aceasta linie si aveam pledoaria pregatita. „Nu, e periculoasa pentru copii”, mi-a raspuns un baiat cu mutra serioasa, din grupul de gimnaziu. „Copiii ar putea crede ca unele lucruri de acolo sunt adevarate si ar putea incerca sa faca si ei ca-n carte”.

Tocmai imi racisem vreun sfert de ceas gura sa le explic ce este univers fantasy, ca acest tip de literatura construieste o realitate suprapusa lumii reale, in care functioneaza reguli deosebite si unde supranaturalul devine, in logica acestor reguli noi, natural. Ca prezenta fantomelor, spre exemplu, poate fi o stare de fapt obisnuita, caz in care nimeni nu se va speria de ele; dimpotriva, locuitorii acelei lumi le vor trata ca pe un lucru obisnuit. Ca acele reguli actioneaza, totusi, doar pe durata povestii, iar un univers fantasy exista numai in masura in care suntem dispusi sa-i acceptam stranietatea si numai atata timp cat citim cartea. Atunci cand inchidem romanul si iesim din poveste, revenim la regulile lumii obisnuite. Fantomele, vrajitorii si dragonii exista, asadar, numai in poveste si doar daca alegem sa credem in ele, atata timp cat citim povestea.

Si acum, zdrang: fantasy-ul e periculos deoarece copiii vor incerca sa zboare pe maturi. Sau sa sara de la etaj spunand Hocus-Pocus. Sau sa bage degetele-n priza, deoarece intr-un univers fantasy curentul electric oricum nu exista (fantasy-ul e, nu-i asa, prin definitie tehnofob, n-o sa vedeti stalpi de iluminat electrici in Feeria, le explicam eu, convins ca infig, precum Robin Hood, mesajul direct la tinta). Primul meu raspuns a fost, desigur, ironic. Am reactionat impulsiv, ce-i drept: n-am avut rabdarea s-o iau sistematic. Intr-un alt atelier pierdusem vreo 7-8 minute cu o fetita care continua sa sustina ca in Rusia s-au facut experimente care demonstreaza ca vrajile din Harry Potter chiar functioneaza. Oare ce reviste paranormale citesc copiii astia?! Si oare profesorii de romana, filosofie, religie nu stau deloc de vorba cu ei??

L-am luat, asadar, tare pe pusti: iti recomand sa nu citesti Amintiri din copilarie, deoarece acolo vei vedea cum un baiat se urca in pomi, fuge prin papusoi si e fugarit de caini, impinge un bolovan peste o casa in care se afla doua capre raioase si o face tandari, cu tot cu capre. Daca te vei simti indemnat sa faci si tu ca el? Cel mai bun lucru care ti s-ar putea intampla ar fi sa-ti scrantesti mana, cazand din copac. Nici Tom Sawyer nu-ti recomand sa citesti. Vei vedea acolo cum un alt baiat vopseste un gard. Vopselele pot fi toxice si au efecte cu totul neplacute daca se intampla sa intre in contact cu nasul si gura. Si sa nu te atingi cumva de Jules Verne. De la pamant la luna te-ar putea convinge ca prin spatiu se poate zbura intr-un proiectil de tun, si-apoi vai si amar de vei incerca o astfel de lansare de la tine de acasa!

M-am mirat insa cand au intervenit si alti pusti: „dar daca romanele astea ne invata totusi lucruri periculoase?”. M-am gandit ca fusesera, intr-un fel, prelucrati. Cine stie ce campanie ONG-ista venise cu cine stie ce mesaj facut sa-i protejeze de relele lumii moderne, si iata-i cum au ajuns acum sa gandeasca! Prea aratau a secta convertita brusc la versete invatate pe dinafara. Asa ca am taiat-o direct prin nodul gordian: literatura, dragi copii, e fictiune, si Nica nu e Ion Creanga. Asa cum bine stiti. Sunt sigur ca stiti bine de tot asta, nu? Chiar si atunci cand pare adevarata, o poveste tot o minciuna este. E minciuna frumoasa a scriitorului sau, mai bine zis, este adevarul lui. E versiunea lui asupra realitatii. In ceea ce priveste Harry Potter, frumoasa minciuna e un lucru evident, cusut cu ata alba cum s-ar zice, deoarece distanta dintre ceea ce numiti voi „o lume imaginara” si realitatea pe care o cunoasteti e marisoara, mare, imensa. Insa aceeasi distanta exista si pentru „Amintirile” lui Creanga si pentru orice alta opera literara. E mai redusa, poate, in unele cazuri, insa ea e mereu acolo. Incercati sa va descrieti intr-o compunere clasa, priviti apoi in jur si veti sesiza diferenta. Cititi dupa aceea compunerea colegului si veti sesiza si mai abitir diferenta.

In literatura nu veti gasi niciodata „intamplari adevarate”, veti descoperi numai intamplari care incearca sa para adevarate. Nu confundati, asadar, fictiunea cu realitatea, orice v-ar spune orisicare televiziune, revista sau oracol. In Rusia NU s-au facut experimente de magie à la Harry Potter si, chiar daca s-au facut, ele NU arata ca oamenii pot zbura, in acest univers cel putin, pe cozi de maturi.

Kinderii ma privesc cu gurile cascate. Parca au alergat 10 terenuri de sport. Acum ii pun sa se relaxeze si ii iau la intrebari: dar daca o carte va zice sa bagati degetele in priza, voi chiar le bagati? (Rasete). Cu mintile voastre cand veti incepe sa ganditi? Luati, de pilda, Ucenicul vraciului, al lui Joseph Delaney. Credeti ca Thomas Ward ar fi supravietuit acelei nopti de incercare din casa bantuita daca n-ar fi gandit cu mintea lui? Ce credeti ca va invata o astfel de poveste: sa petreceti o noapte intr-o casa cu fantome sau sa va luptati cu propriile temeri si sa deveniti, prin puterea ratiunii, stapan peste ele? Paradoxal, oricat ar fi de neobisnuite decorurile, oricat de zbanghii ar fi baghetele vrajitorilor, fantasy-ul e unul dintre genurile cele mai rationale si mai logice care exista.

Nu stiu daca i-am convins. Poate i-am dezamagit. Poate ca, in clasa a saptea, isi doreau in secret ca vrajitorii sa se ascunda undeva, intr-un fald al lumii noastre, iar unii dintre ei se visau, cu siguranta, vrajitori. Ca sa cuceresti o fata o bagheta sclipitoare si o pelerina care te face invizibil pot fi extrem de utile. N-am vrut sa le stric povestea, ci doar sa le arat care e lectia cea mai importanta predata de John Gregory ucenicului sau, Thomas: sa deosebesti visul de trezire, fictiunea de realitate.

In grupul de liceeni am auzit cam aceeasi obiectie: cartile de acest fel sunt periculoase pentru ca ne dau exemple negative; n-am avut timp s-o combat temeinic deoarece altcineva mi-a spus ca magia, in fantasy, e un fel de religie. Cu cat cresc, cu atat copiii spun lucruri mai trasnite. Le-am marturisit, sincer, ca ideea asta nici n-am mai auzit-o, nici n-am mai gandit-o pana atunci. Tema pentru profesorii de religie, filosofie, logica, istorie si sport: explicati, teoretic si practic, diferenta dintre magie si religie. Incercati sa nu adormiti copiii cu flotari logice si cu sarituri la limba de lemn. Ca sa inteleaga trebuie sa-i tineti treji, foarte treji.

O alta ciudatenie, la Spiru Haret: cand le-am pomenit Ciresarii lui Constantin Chirita (fost best-seller al multor generatii & serie esentiala in traditia school novel-ului romanesc) au izbucnit cu totii in ras: ha, ha, ha, suntem prea mari pentru asa ceva! Desigur, n-au reactionat deloc asa cand am adus vorba de Harry Potter; dupa discutia despre magie si religie, au inceput chiar sa caute, meticulosi, semnele unei religii inventate in romanul lui Rowling.

 

 

 

 

P. S.: Fara nici o legatura, aflu, ca stire de ultima ora, ca Andreea Marin Banica a donat, la lansarea unui roman al Doinei Rusti, bani unei fetite care a inspirat „povestea reala” a cartii. „Un roman schimba vieti (la propriu)” se intituleaza comunicatul de presa. Apreciez valoarea de PR a stirii si reactia prompta a departamenului de promovare al editurii, care a impachetat-o frumos, pentru a vinde romanul/crea buzz in jurul acestuia. Rumoarea survine in special prin interventia providentiala a Zanei Surprizelor, care, in exercitiul functiunii, doneaza banii obtinuti dintr-un proces de calomnie.

Desi acest tip de PR poate ajuta cartii, pe termen scurt, nu cred ca el poate ajuta, totusi, literaturii. O carte nu trebuie sa schimbe vieti, nu e menita sa atraga donatii umanitare si sa ajute „personajele” sale in viata reala. Aceasta deoarece o fictiune literara nu e o emisiune tv cu surprize nici un buletin cu stirile de la ora cinci. Un roman trebuie sa ridice datele unui destin la un nivel exemplar si sa invite cititorul la reflectie, despre natura umana. De asemenea, un roman poate sa faca multe alte lucruri: sa starneasca rasul, sa emotioneze, sa binedispuna sau, dimpotriva, sa intristeze. Poate, asa cum spun elevii din clasa a sasea, sa educe, sa informeze, sa dezvolte vocabularul cititorilor. Le poate dezvolta si altceva, mai putin cuantificabil prin testele grila ce masoara impactul pedagogic: un simt in plus, un alt mod, mai patrunzator si mai amplu, de a vedea realitatea. Si, desigur, exista o alta experienta specifica literaturii, la confluenta dintre dorinta, indragostire si uimire, pe care Ingarden o numeste „traire estetica”. Desi este prima scanteie electrica la contactul dintre mintea unui cititor si o carte buna si desi reprezinta o constata ce va insoti cititorul din placere in lungul drum catre descoperirea cititorului de performanta, scoala nu spune mai nimic despre aceasta traire.

Chiar daca nu am citit Lizoanca la 11 ani, „inspirat dintr-un fapt real”, sunt convins ca cel mai recent roman al Doinei Rusti reuseste sa faca intr-o masura mai mica sau mai mare toate aceste lucruri – de la invitatia la reflectie la elevarea trairii estetice. Lizoanca din roman nu are insa legatura cu fetita din realitate si, asa cum arata in diverse interviuri chiar Doinea Rusti, cazul mediatizat in tabloide s-a aflat doar undeva, la pornire. Povestea pe care o veti citi (si pe care o voi citi) acolo nu este cea a fetitei din Popeni, care „a umplut satul de Sifilis”. „Sunt toate faptele reale, dar acesta este adevarul meu”, spune Doina Rusti; „am facut o fictiune”, insista ea. Nu stiu cum va ajuta acestui adevar si acestei fictiuni ambalajul roz cu gestul de PR al Andreei Marin Banica.

Tabloidele s-au intrecut, desigur, in ultimele zile sa titreze: „Andreea Marin Banica doneaza banii de la Star”. „Am deschis ziarul si-am citit o fraza care mi-a facut gaura in creier: o prostituata de 11 ani a umplut un sat intreg de sifilis”, spune zana. Ma intreb ce i s-ar fi intamplat daca ar fi deschis si ar fi citit de la o coperta la alta si romanul Doinei Rusti.

Sursa: http://revistacultura.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei