Cărţile vacanţei

default

Dimensiune font:

| 17-08-2014 16:00

Cititori pasionați au răspuns provocării de a ne împărtăşi poveştile lor de dragoste cu prima sau cea mai impresionantă carte citită în copilărie sau în adolescenţă.

 Fie că ne fac să descoperim lumea ca şi cum lucrurile ni s-ar întâmpla nouă, fie că ne determină, pe neobservate, să gândim „out of the box”, cărţile la care ne întoarcem, din când în când, sunt cele care ne vor fi marcat existenţa. Şi e posibil ca totul să fi început într-o vacanţă ca aceasta...

„Micul prinţ” e cartea preferată a actorului Petru Ciubotaru. După 50 de ani de teatru pe scena Naţionalului ieşean, iată o mărturisire din interviul pe care domnia sa a avut amabilitatea de a ni-l acorda în 2014, înaintea premierei spectacolului „Tinereţe fără bătrâneţe şi teatru fără de moarte”:

- Cum vă raportaţi la vremurile acestea în care trăim, la „invazia” tehnică?
- Cartea e una dintre puţinele bucurii pe care mi le mai pot permite. Să o aleg eu, cu mâna mea, din librărie, să o pun acolo, să ştiu de unde să o iau la orice oră din zi şi din noapte. Nu pierd deloc vremea cu televizorul. N-am timp de pierdut!

- Care e cartea la care vă întoarceţi cel mai des?
- „Micul prinţ” al lui Antoine de Saint Exupéry. M-a fascinat întotdeauna destinul acestei cărţi. E legat de ideea de puritate şi transparenţă, de infantilism frumos, adevărat. Aş fi vrut să pun în scenă un asemenea spectacol...

„De veghe în lanul de secară”

* Alexandra Vicol este actriţă la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani; se implică de asemenea, în numeroase proiecte teatrale independente
„Cred că o carte pe care ar trebui să o citească fiecare adolescent este «De veghe în lanul de secară» de J.D. Salinger. Eu am descoperit aceasta carte în clasa a IX-a, iar un an mai târziu am avut bucuria să joc în spectacolul montat după această poveste emoţionantă, care tratează întrebările şi zbaterile tipice ale adolescenţilor. Cu siguranţă, toţi ne regăsim în Holden”.
O lectură şi un spectacol care definesc într-un anume fel chiar opţiunea Alexandrei pentru profesia de actor. „Întâlnirea cu trupa de atunci şi în special întâlnirea cu Lenuș Teodora Moraru m-au făcut să îmi doresc să devin actriţă! Dar întrebările lui Holden cred că au făcut să îmi pun eu mie întrebări şi să mă descopăr! Iar răspunsul la una din aceste întrebări m-a făcut să devin actriţă”...
Din această toamnă, o puteţi vedea pe Alexandra Vicol alături de colegii de trupă de la Teatrul „Mihai Eminescu”, jucând pe scena Casei Tineretului din Botoşani, pentru că sediul teatrului a intrat în lucrări de reabilitare.

„Singur pe lume”

* Diana Mazga, profesor la Liceul Teoretic „Miron Costin” Iaşi, ne-a reamintit de cartea lui Hector Malot, care alături de „Prinţ şi cerşetor”, „Dumbrava minunată”, „Fram, ursul polar”, „Colţ alb” etc. au contribuit la alegerea de mai târziu a profesiei de dascăl, dar şi la implicarea sa în activităţi de educaţie non formală pentru copii şi de voluntariat pentru persoanele defavorizate.
„O operă care mi-a marcat copilăria este «Singur pe lume» de Hector Malot. Nu îmi mai amintesc exact cine mi-a recomandat-o, poate mama mea, în urma discuţiilor pe tema lecturii la copii, pe care le avea la serviciu cu colegele ei.
Este o carte pe care am citit-o într-o vacanţă de vară, sub bolta de vie din curtea bunicilor, în orele amiezii, pe când prietenii mei de joacă dormeau la prânz, ceea ce eu nu puteam să fac în ruptul capului. Şi atunci mă ascundeam de arşiţa verii, relaxându-mă într-un alt mod – citind. Am conştientizat atunci, copil de vreo 10 – 11 ani fiind, ce avere mare reprezintă familia şi afecţiunea ei şi cât de vulnerabili sunt cei care cresc fără protecţia familiei. Am început să privesc altfel şi animalele, ca pe nişte adevăraţi prieteni care au un singur neajuns, lipsa graiului. Am înţeles că trăirile din jurul spectacolelor stradale şi de circ sunt complexe şi pot ascunde, în spatele strălucirii şi a zâmbetelor afişate pentru deliciul publicului, tristeţe, nefericire, adevărate drame. A fost prima dată când am resimţit emoţii puternice citind o carte, plângeam, zâmbeam, mă speriam, mă bucuram ca şi cum totul mi se întâmpla mie”...

„Micul prinţ”

* Dumitru Georgescu, actor la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul”, colaborator al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iași
„Când urmam cursurile Şcolii de Televiziune, în 2009, am făcut făcut un workshop, timp de trei luni, cu Teo Trandafir. Doamna Teo mi-a recomandat cartea «Micul prinţ» de Antoine de Saint-Exupéry. Pe atunci eram student în anul I. M-am gândit că e o carte pentru copii, o lectură uşoară şi nu am privit-o cu încredere pe dna Teo, dar în acelaşi timp eram curios să văd de ce spunea că o să-mi prindă bine. Am ajuns acasă şi, credeţi-mă, nu m-am săturat să o citesc şi să o recitesc. Este o carte pentru toate vârstele. M-a fermecat prin simplitatea şi totodată greutatea mesajului. E un univers care mi-a deschis ochii şi m-a făcut să gândesc «out of the box». Iubesc acele cărţi care te cuceresc chiar de la primele pagini, altfel pur şi simplu nu mai am răbdare să citesc 50 de pagini şi să sper că poate va fi interesant de acum încolo”.

„Hoţul de cărţi”

* Mălina Ciobanu este violonistă, elevă a Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iaşi. Concertează pe scenele unor mari festivaluri, este invitată adesea să cânte cu orchestrele filarmonicilor din Moldova şi nu numai. Este nedespărţită de vioara ei, dar o însoţesc, deopotrivă, cărţile.
„Cred că adolescenţii care citesc, şi mă refer acum la cărţi, nu la reviste de fashion, sunt mai apreciaţi. Cărţile ne extind vocabularul, ne cer să procesam idei complexe, ne furnizează cunoştinţe care acoperă o mare varietate de subiecte. În plus, ne ajută să fim mai empatici şi să descoperim că există multe moduri de rezolvare a problemelor noastre.
Una dintre cărţile care m-a impresionat foarte mult a fost «Hoţul de cărţi» de Markus Zusak. Am descoperit-o din întâmplare, era menţionată într-un fanfic. Pur şi simplu nu o poţi lăsa din mâini. Este poetică, puternică şi chiar amuzantă uneori, e fabuloasă alegerea autorului în legătură cu naratorul. Nu vreau să stric surpriza! Veţi fi surprinşi de cât de reale sunt personajele şi veţi putea observa cum se maturizează pe parcursul întregii cărţi. O găsesc totuşi destul de tristă, dar nu am simţit că a fost deprimantă, ci mai degrabă intensă, rezultatul elementelor combinate fiind o lectură din care ai multe de învăţat - despre prietenie şi dragoste, puterea cuvintelor, pierdere, abandon. Ca «elevă silitoare» îi sfătuiesc pe tinerii de vârsta mea să citească şi cărţile recomandate de profesori, să aibă încredere în alegerile făcute de ei. Poate nu întotdeauna realizăm că sunt cărţi care ne pregătesc pentru viaţă”.

„Sincer, până la vârsta de 9 ani nu prea mi-a plăcut să citesc. Deşi am citit de mică, nu am simţit plăcerea aceea pe care o simt acum, când citesc o carte. Însă pe la vârsta de 12 ani, am descoperit că îmi place şi am privit cititul ca pe un obicei. Cred că este foarte important şi ce îţi alegi să citeşti, pentru a-ţi «deschide apetitul de lectură»” - Mălina Ciobanu

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei