Câştigătorii Premiilor Naţionale Negruzzi

default

Dimensiune font:

| 02-12-2017 12:45

La ediţia din acest an au fost acordate trei plachete omagiale * juriul a decis să răsplătească personalităţi cu rezultate excelente în literatură, istorie şi în ştiinţă

 

Trebuie să fi fost bun la Dumnezeu Constantin Negruzzi, sau moş Costache, aşa cum îi spunea familia, pentru ca toate aceste lucruri frumoase să se întâmple şi să ne revedem din nou la Iaşi, a spus ieri Dana Konya-Petrişor la festivitatea de decernare a Premiilor Naţionale Negruzzi. Evenimentul, aflat la cea de-a doua ediţie, a reunit oameni de cultură şi oficialităţi locale, cadre didactice universitare, istorici, oameni de ştiinţă şi ieşeni cu drag pentru valorile comunităţii, alături de care a fost şi primarul Mihai Chirica.

Festivitatea a fost găzduită de către Biblioteca Centrală Universitară, iar ziua desfăşurării ei nu a fost întâmplător aleasă. Dacă în faţa Palatului Culturii a avut loc o paradă militară, iată că aici are loc o paradă a intelectualităţii, a punctat Vasile Arhire, directorul TVR Iaşi, maestru de ceremonii alături de Petronela Cotea Mihai (Radio Iaşi).

Omagiu pentru una dintre marile familii boiereşti ale Moldovei

Premiile Naţionale Negruzzi au fost instituite anul trecut, după cum a spus scriitorul Lucian Vasiliu, la iniţiativa Societăţii Culturale „Junimea 90”, a editurii „Junimea” şi a revistei „Scriptor”, împreună cu moştenitorii reprezentaţi de către Dana Konya-Petrişor (stabilită la Paris), familia Rosetti (Germania), Matei Fotiade (Bucureşti), şi

Domeniile Lungu-Crama Hermeziu, care administrează şi deţin pământurile ce au aparţinut familiei Negruzzi de pe malul Prutului. Ne-am dorit să readucem în prim-plan şi să celebrăm una dintre marile familii boiereşti ale Moldovei, a spus Lucian Vasiliu după ce publicul a urmărit un film documentar realizat de către scriitorul Grigore Elisei la conacul familiei Negruzzi de la Trifeştii Vechi, actualmente Hermeziu.

Imaginile ce s-au derulat în eleganta aulă a Fundaţiei Universitare Regele Ferdinand I au arătat cât de multe lucruri se pot face dacă există dorinţa de a duce mai departe spiritul familiei Negruzzi, care a dat cărturari, doi primari de Iaşi (Leon şi Mihai Negruzzi), un general de armată (Mihai Negruzzi) şi care a ridicat comunitatea în slujba căreia a trăit. La conacul de la Trifeştii Vechi, aflat pe malul Prutului, se aduna stup de lume la taifasuri cu dulceţuri şi la festinuri de vară. Boierii negruzzişti aveau Raiul lor la Hermeziu, locul unde venea odinioară elita Moldovei. Vremurile au fost bune până în 1944, când conacul şi-a pierdut toată strălucirea, fiind transformat într-un CAP. După ani la rând, în care în fostele săli care găzduiseră dialoguri culturale au devenit adăposturi pentru păsări şi animale, s-a invit şi oportunitatea transformării clădirii în muzeu. A fost destul de greu fiindcă nu mai existau fotografii, arhivele fiind distruse. Cu toate acestea, muzeografii de la Iaşi au reuşit, mare parte din merit aparţinând regretaţilor Olga şi Constantin Liviu Rusu. A fost o reconstrucţie din care nu a lipsit ochiul lui Dumnezeu, după cum mărturisea, în urmă cu câţiva ani, Olga Rusu. S-a reconstruit clădirea, au fost aduse obiecte, patrimoniul fiind întregit ulterior cu obiecte oferite de moştenitorii familiei, care au decis să doneze şi conacul. Aşa am simţit noi, aşa ne-am dorit, era firesc să aparţină comunităţii, a spus Dana Konya-Petrişor, nepoata generalului Mihai Negruzzi, sosită special de la Paris pentru festivitatea de ieri. Îmbrăcată cu o ie superbă, d-sa şi-a mărturisit emoţiile şi a spus că îşi doreşte ca Premiile Naţionale Negruzzi să devină o tradiţie şi să celebreze mereu excelenţa.

Cine sunt laureaţii celei de-a doua ediţii

Premiile se acordă pentru lucrări, cărţi sau evenimente ştiinţifice şi culturale realizate în anul decernării, dar şi pentru întreaga activitate. Juriul celei de-a doua ediţii, prezidat de către prof. univ. dr. Elvira Sorohan, a acordat Premiul pentru Literatură, ce i-a revenit prof. univ. dr. Ion Pop, un apreciat poet şi traducător, membru corespondent al Academiei Române (Cluj). Vizibil emoţionat, Ion Pop s-a bucurat că a trecut Carpaţii în zi de sărbătoare şi a mulţumit pentru încredere, nu înainte de a spune că de Iaşi îl leagă şi prietenia veche cu Alexandru Călinescu (fost director al BCU, care a rostit şi Laudatio pentru poetul ardelean). Premiul pentru Istorie a revenit prof. univ. dr. Alexandru Zub (Laudatio fiind citit de către prof. univ. dr. Dumitru Vitcu), care a rememorat zilele petrecute în aula bibliotecii în vremurile în care era student, apoi la început de drum în carieră. Premiul pentru Ştiinţă a fost conferit cunoscutului medic chirurg Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi şi cadru didactic universitar, cel care mai dă o şansă inimilor noastre atunci când speranţa este în agonie, după cum a spus dr Vasile Cepoi, (preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate), care a oferit publicului detalii despre parcursul profesional şi ştiinţific al cunoscutului specialist.

Vinuri cu nume de poveste

Personalităţile omagiate ieri au primit o plachetă şi câte o casetă cu vinuri de la Crama Hermeziu, oferită de către Vasile Lungu, administratorul domeniului viticol amenajat pe terenurile cumpărate de la moştenitorii familiei Negruzzi. Nimic nu este întâmplător şi cu voia lui Dumnezeu şi bunăvoinţa moştenitorilor familiei am preluat, apoi am cumpărat aceste terenuri pe care am amenajat o livadă şi o plantaţie de viţă-de-vie. Am primit şi acceptul familiei de a folosi numele Hermeziu pentru crama noastră. Chiar şi numele vinurilor noastre sunt inspirate din opera lui Costache Negruzzi, a spus Vasile Lungu, amintind de Păcatele Tinereţii şi de Scrisori, licori ale căror nume pot fi regăsite în opera marelui boier moldovean, în amintirea căruia au fost instituite şi Premiile Naţionale Negruzzi.

Maura ANGHEL

 

Hermeziu (în trecut, şi Lunca Prutului) este un sat în comuna Trifeşti (judeţul Iaşi). La începutul secolului al XVIII-lea, satul purta numele de Trifeştii Vechi. În anul 1807, Sofia Hermeziu, mama scriitorului Costache Negruzzi (1808-1868), s-a căsătorit cu Dinu Negruţ, primind conacul din sat ca zestre. Satul a primit numele de Hermeziu cu acest prilej. În anul 1969, denumirea a fost schimbată în cea de Lunca Prutului, revenindu-se în anul 1996 la denumirea purtată anterior de Hermeziu.

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei