negruzzi
alexandru_zub
grigore tinica
ion-pop

Dimensiune font:

Câştigătorii Premiilor Naţionale Negruzzi

| 02-12-2017 12:45

La ediţia din acest an au fost acordate trei plachete omagiale * juriul a decis să răsplătească personalităţi cu rezultate excelente în literatură, istorie şi în ştiinţă

 

Trebuie să fi fost bun la Dumnezeu Constantin Negruzzi, sau moş Costache, aşa cum îi spunea familia, pentru ca toate aceste lucruri frumoase să se întâmple şi să ne revedem din nou la Iaşi, a spus ieri Dana Konya-Petrişor la festivitatea de decernare a Premiilor Naţionale Negruzzi. Evenimentul, aflat la cea de-a doua ediţie, a reunit oameni de cultură şi oficialităţi locale, cadre didactice universitare, istorici, oameni de ştiinţă şi ieşeni cu drag pentru valorile comunităţii, alături de care a fost şi primarul Mihai Chirica.

Festivitatea a fost găzduită de către Biblioteca Centrală Universitară, iar ziua desfăşurării ei nu a fost întâmplător aleasă. Dacă în faţa Palatului Culturii a avut loc o paradă militară, iată că aici are loc o paradă a intelectualităţii, a punctat Vasile Arhire, directorul TVR Iaşi, maestru de ceremonii alături de Petronela Cotea Mihai (Radio Iaşi).

Omagiu pentru una dintre marile familii boiereşti ale Moldovei

Premiile Naţionale Negruzzi au fost instituite anul trecut, după cum a spus scriitorul Lucian Vasiliu, la iniţiativa Societăţii Culturale „Junimea 90”, a editurii „Junimea” şi a revistei „Scriptor”, împreună cu moştenitorii reprezentaţi de către Dana Konya-Petrişor (stabilită la Paris), familia Rosetti (Germania), Matei Fotiade (Bucureşti), şi

Domeniile Lungu-Crama Hermeziu, care administrează şi deţin pământurile ce au aparţinut familiei Negruzzi de pe malul Prutului. Ne-am dorit să readucem în prim-plan şi să celebrăm una dintre marile familii boiereşti ale Moldovei, a spus Lucian Vasiliu după ce publicul a urmărit un film documentar realizat de către scriitorul Grigore Elisei la conacul familiei Negruzzi de la Trifeştii Vechi, actualmente Hermeziu.

Imaginile ce s-au derulat în eleganta aulă a Fundaţiei Universitare Regele Ferdinand I au arătat cât de multe lucruri se pot face dacă există dorinţa de a duce mai departe spiritul familiei Negruzzi, care a dat cărturari, doi primari de Iaşi (Leon şi Mihai Negruzzi), un general de armată (Mihai Negruzzi) şi care a ridicat comunitatea în slujba căreia a trăit. La conacul de la Trifeştii Vechi, aflat pe malul Prutului, se aduna stup de lume la taifasuri cu dulceţuri şi la festinuri de vară. Boierii negruzzişti aveau Raiul lor la Hermeziu, locul unde venea odinioară elita Moldovei. Vremurile au fost bune până în 1944, când conacul şi-a pierdut toată strălucirea, fiind transformat într-un CAP. După ani la rând, în care în fostele săli care găzduiseră dialoguri culturale au devenit adăposturi pentru păsări şi animale, s-a invit şi oportunitatea transformării clădirii în muzeu. A fost destul de greu fiindcă nu mai existau fotografii, arhivele fiind distruse. Cu toate acestea, muzeografii de la Iaşi au reuşit, mare parte din merit aparţinând regretaţilor Olga şi Constantin Liviu Rusu. A fost o reconstrucţie din care nu a lipsit ochiul lui Dumnezeu, după cum mărturisea, în urmă cu câţiva ani, Olga Rusu. S-a reconstruit clădirea, au fost aduse obiecte, patrimoniul fiind întregit ulterior cu obiecte oferite de moştenitorii familiei, care au decis să doneze şi conacul. Aşa am simţit noi, aşa ne-am dorit, era firesc să aparţină comunităţii, a spus Dana Konya-Petrişor, nepoata generalului Mihai Negruzzi, sosită special de la Paris pentru festivitatea de ieri. Îmbrăcată cu o ie superbă, d-sa şi-a mărturisit emoţiile şi a spus că îşi doreşte ca Premiile Naţionale Negruzzi să devină o tradiţie şi să celebreze mereu excelenţa.

Cine sunt laureaţii celei de-a doua ediţii

Premiile se acordă pentru lucrări, cărţi sau evenimente ştiinţifice şi culturale realizate în anul decernării, dar şi pentru întreaga activitate. Juriul celei de-a doua ediţii, prezidat de către prof. univ. dr. Elvira Sorohan, a acordat Premiul pentru Literatură, ce i-a revenit prof. univ. dr. Ion Pop, un apreciat poet şi traducător, membru corespondent al Academiei Române (Cluj). Vizibil emoţionat, Ion Pop s-a bucurat că a trecut Carpaţii în zi de sărbătoare şi a mulţumit pentru încredere, nu înainte de a spune că de Iaşi îl leagă şi prietenia veche cu Alexandru Călinescu (fost director al BCU, care a rostit şi Laudatio pentru poetul ardelean). Premiul pentru Istorie a revenit prof. univ. dr. Alexandru Zub (Laudatio fiind citit de către prof. univ. dr. Dumitru Vitcu), care a rememorat zilele petrecute în aula bibliotecii în vremurile în care era student, apoi la început de drum în carieră. Premiul pentru Ştiinţă a fost conferit cunoscutului medic chirurg Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi şi cadru didactic universitar, cel care mai dă o şansă inimilor noastre atunci când speranţa este în agonie, după cum a spus dr Vasile Cepoi, (preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate), care a oferit publicului detalii despre parcursul profesional şi ştiinţific al cunoscutului specialist.

Vinuri cu nume de poveste

Personalităţile omagiate ieri au primit o plachetă şi câte o casetă cu vinuri de la Crama Hermeziu, oferită de către Vasile Lungu, administratorul domeniului viticol amenajat pe terenurile cumpărate de la moştenitorii familiei Negruzzi. Nimic nu este întâmplător şi cu voia lui Dumnezeu şi bunăvoinţa moştenitorilor familiei am preluat, apoi am cumpărat aceste terenuri pe care am amenajat o livadă şi o plantaţie de viţă-de-vie. Am primit şi acceptul familiei de a folosi numele Hermeziu pentru crama noastră. Chiar şi numele vinurilor noastre sunt inspirate din opera lui Costache Negruzzi, a spus Vasile Lungu, amintind de Păcatele Tinereţii şi de Scrisori, licori ale căror nume pot fi regăsite în opera marelui boier moldovean, în amintirea căruia au fost instituite şi Premiile Naţionale Negruzzi.

Maura ANGHEL

 

Hermeziu (în trecut, şi Lunca Prutului) este un sat în comuna Trifeşti (judeţul Iaşi). La începutul secolului al XVIII-lea, satul purta numele de Trifeştii Vechi. În anul 1807, Sofia Hermeziu, mama scriitorului Costache Negruzzi (1808-1868), s-a căsătorit cu Dinu Negruţ, primind conacul din sat ca zestre. Satul a primit numele de Hermeziu cu acest prilej. În anul 1969, denumirea a fost schimbată în cea de Lunca Prutului, revenindu-se în anul 1996 la denumirea purtată anterior de Hermeziu.

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 
ANUNŢ Privind organizarea, la data de 11.07.2018 ora 11, a selecţiei de oferte în vederea desemnării unor evaluatori în vederea efectuării rapoartelor de evaluare a bunurilor imobile şi mobile ale debitoarei Subscrisa CASA DE INSOLVENŢĂ A&B SPRL, în calitate de lichidator judiciar al SC OPEN SERVICE SA IAŞI, anunţă organizarea, la data de 11.07.2018 ora 11 a selectie de oferte în vederea desemnării a 2 evaluatori (unul pentru evaluarea bunurilor imobile şi unul pentru evaluarea bunurilor mobile ale debitoarei) care să efectueze rapoartele de evaluare a bunurilor imobile şi mobile ale debitoarei. Bunurile imobile constau în teren şi cladiri situate în Iaşi, Calea Chişinăului nr. 45 iar bunurile mobile constau în utilaje, autoturisme şi stoc de marfă (piese auto). Ofertele vor fi depuse în plic la sediul lichidatorului judiciar în Iaşi, str. A. Panu nr. 13-15 mezanin sau trimise prin fax la nr. 0232/211090 cel mai târziu până la data de 10.07.2018 ora 16. În ofertă se va menţiona onorariul solicitat de evaluator şi perioada de execuţie a lucrării. Desemnerea ofertei câştigătoare va avea loc la data de 11.07.2018 ora 11 la sediul lichidatorului. Criteriile de desemnare a ofertelor câştigătoare atât pentru evaluarea bunurilor imobile cât şi pentru evaluarea bunurilor mobile sunt: onorariul cel mai mic solicitat de evaluator – 20 de puncte maxim şi perioada ce mai scurtă de execuţie a lucrărilor – 10 puncte maxim. Lichidator Judiciar, Casa de Insolvenţă A&B SPRL.
S.C. MECANO FUC S.A. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Metalurgiei nr. 4, construcția C1, birou 9, jud. Vaslui, nr. de înreg. La Registrul Comerțului J37/748/1992, C.U.I. RO 842629 prin administrator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., desemnat prin Încheierea de ședință nr. 16/F/2016 din data de 29.06.2016, pronunţată de Tribunalul Vaslui, în dosarul nr. 1320/89/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 18.07.2018, ora 13.00, la sediul administratorului judiciar din Mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, a următoarelor active: Nr. crt. – Bunuri mobile – Mijloace de transport – Valoare pornire la licitaţie (lei fără TVA) BUNURI MOBILE – MIJLOACE DE TRANSPORT - GESTIUNEA IAŞI: – TRACTOR UTB, TIP U825, NR. IDENTIFICARE ROPHCCM3790004, MASA PROPRIE 4.310 KG, TOTAL MAX. AUTORIZATĂ 5.860 KG, NR. LOCURI 1, CAPACITATE CILINDRICĂ 4400 CMC, PUTERE/TURAŢIE 55/2200 (75 CP), SURSA DE ENERGIE MOTORINĂ, NR. AXE 2, TRACŢIUNE SPATE, CULOARE ROŞU-NEGRU, AN FABRICAŢIE 2012, nr. inv. 3550. Stare tehnica - funcţional – 37.760,00 3. – AUTOUTILITARĂ CATEGORIA BA SUPRASTRUCTURĂ DESCHISĂ, MARCA RENAULT VI, TIP 42AEA1/UV9A69/MIDLUM 180DCI, AN FABRICAŢIE 2006, NR. IDENTIFICARE VF642AEA000023396, MASA PROPRIE 4664 KG, MASA TOTAL AUTORIZATĂ 11990 KG, DIMENSIUNILE DE GABARIT 9545X 2500 X 3330 MM, NR, LOCURI 2, CILINDREE 4116 CMC, PUTERE 128 KW, TIP MOTOR DCI 4CJO1, SERIA MOTOR NU POATE FI POANSONATĂ, SURSA ENEGIE MOTORINĂ, TRACŢIUNE SPATE, CULOARE ALB-GRI, NR. ÎNMATRCULARE VS-05-AYG (în lista inventar este identificată ca AUTOUTILITARĂ RENAULT VI cu nr. înmatriculare IS-49-ARR), nr. inv. 4-0021. Stare tehnica - nefuncţională (defecţiuni motor, injectoarele necesită înlocuire fiind defecte, defecţiuni la sistem suspensii, ITP expirat, anvelope uzate, acumulator descărcat şi nu poate fi citit kilometrajul în bord) – 14.640,00 8. – AUTOUTILITARĂ VOLKSWAGEN, CAROSERIA FURGON 21 UŞI, TIP CADDY, NR. IDENTIFICARE WV1ZZZ9KZ1R525805, AN FABRICAŢIE 2001, NORMA DE POLUARE EURO 3, MASA PROPRIE 1.180 KG, NR. LOCURI 2, CAPACITATE CILINDRICĂ 1,896 CMC, PUTERE/TURAŢIE 47/4200 (64 CP), SURSA DE ENERGIE MOTORINĂ, TRACŢIUNE FAŢĂ, CULOARE ALBASTRU, NR. ÎNMATRICULARE IS-05-HBD. Stare tehnică - nefuncţională (defecţiuni motor, sistem suspensii, ITP expirat, anvelope uzate, caroseria prezintă urme de corozie, acumulator descărcat şi nu poate fi citit kilometrajul în bord) – 1.760,00 BUNURI MOBILE – MIJLOACE DE TRANSPORT - GESTIUNEA MOINEȘTI: 11. – AUTOÎNCĂRCĂTOR TIH, nr. inv. 400040. Stare tehnică - funcţional – 5.584,00 13. – REMORCĂ COMPA, CAROSERIE CAMION, TIP SELECT 300 AE, NR. IDENTIFICARE UVP103SUCXNAE0068, MASA PROPRIE 150 KG, TOTAL MAX. AUTORIZATĂ 500 KG, DIMENSIUNI DE GABARIT 2860*1538*1426 (L*l*h), TRACŢIUNE FĂRĂ, CULOARE ROŞIE, AN FABRICAŢIE 1999, NR. DE IDENTIFICARE BC-80-EKR – 1.200,00 Pentru bunurile mobile se aplică TVA. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 16.07.2018, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail vanzari@insolventa.ro; intenţia de vizitare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, până pe data de 16.07.2018, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine prin accesarea site-ul-ui www.insolventa.ro si la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: 0751083082, 0757545545, 0232/243864. Administrator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
 Foştii politicieni fac tranzacţii pe OLX
16/07/2018 08:22

    Colecţionarii interesaşi pot cumpăra colţii unui mistreţ vanat de Năstase sau o sticlă de parfum care urma să-i fie făcută cadou lui Băsescu, scoase la vanzare pe olx.ro, scrie mediaf ...

Marii bogaţii ai lumii
16/07/2018 05:22

    De-a lungul timpului au avut loc nenumărate discuţii despre grupări secrete, precum masonii sau illuminati, dar există anumite familii care deţin un control uimitor asupra unor factori care ...

Începe Festivalul Internaţional de Documentare şi Drepturile Omului
14/07/2018 09:12

    Documentare incluse in selecţia celei de a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Documentare şi Drepturile Omului vor fi prezentate, in iulie şi august, de One World Romania in cadrul ...

  400 de muzicieni, din 46 de ţări, vor veni la Festivalul „George Enescu”
13/07/2018 08:57

  „Ne pregătim arcuşurile pentru ediţia următoare a Festivalului. Pană atunci, te invităm să descoperi noutăţile Concursului Internaţional George Enescu din acest an”, scriu reprezen ...

 

  Cine sunt laureaţii Praemium Imperiale
13/07/2018 05:47

  Actriţa Catherine Deneuve, pictorul Pierre Alechinsky şi arhitectul Christian de Portzamparc se numără printre laureaţii celei de-a 30-a ediţii a Praemium Imperiale, considerat „Nobelul Arte ...

Iaşul, în vreme de război
12/07/2018 07:29

  La Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”are loc astăzi vernisajul expoziţiei stradale „Iaşi in vreme de război: 1916-1918”, realizată de Departamentul Colecţi ...

Încep lucrările de restaurare la Casa Dosoftei
11/07/2018 19:02

Firma IASICON, cea care a caştigat licitaţia de execuţie a lucrărilor de restaurare la Casa Dosoftei, a inceput organizarea de şantier, ieri fiind montate schelele. Conform contractului, lucrările vor tre ...

Documentarul „Procesul”, la Cinema Ateneu
11/07/2018 06:00

        La Cinema Ateneu va putea fi vizionat vineri, 13 iulie, de la ora 18.00, documentarul „Procesul”, realizat de Claudiu Mitcu şi Ileana Birsan, care prezintă cazul lu ...

„Zestrea satului bănăţean”, în expoziţie la Palatul Culturii
10/07/2018 06:35

    Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, in colaborare cu Muzeul Satului Bănăţean Timişoara invită publicul la un eveniment inedit: ...

  Un joc de şah al familiei Ceauşescu, scos la licitaţie
09/07/2018 07:02

  Licitaţia de Jocuri Nobile, care cuprinde o colecţie de vinuri, dar şi jocul de şah care a aparţinut soţilor Ceauşescu, va avea loc pe 12 iulie, de la ora 19,00, la Palatul Cesianu-Racoviţă, an ...