negruzzi
alexandru_zub
grigore tinica
ion-pop

Dimensiune font:

Câştigătorii Premiilor Naţionale Negruzzi

| 02-12-2017 12:45

La ediţia din acest an au fost acordate trei plachete omagiale * juriul a decis să răsplătească personalităţi cu rezultate excelente în literatură, istorie şi în ştiinţă

 

Trebuie să fi fost bun la Dumnezeu Constantin Negruzzi, sau moş Costache, aşa cum îi spunea familia, pentru ca toate aceste lucruri frumoase să se întâmple şi să ne revedem din nou la Iaşi, a spus ieri Dana Konya-Petrişor la festivitatea de decernare a Premiilor Naţionale Negruzzi. Evenimentul, aflat la cea de-a doua ediţie, a reunit oameni de cultură şi oficialităţi locale, cadre didactice universitare, istorici, oameni de ştiinţă şi ieşeni cu drag pentru valorile comunităţii, alături de care a fost şi primarul Mihai Chirica.

Festivitatea a fost găzduită de către Biblioteca Centrală Universitară, iar ziua desfăşurării ei nu a fost întâmplător aleasă. Dacă în faţa Palatului Culturii a avut loc o paradă militară, iată că aici are loc o paradă a intelectualităţii, a punctat Vasile Arhire, directorul TVR Iaşi, maestru de ceremonii alături de Petronela Cotea Mihai (Radio Iaşi).

Omagiu pentru una dintre marile familii boiereşti ale Moldovei

Premiile Naţionale Negruzzi au fost instituite anul trecut, după cum a spus scriitorul Lucian Vasiliu, la iniţiativa Societăţii Culturale „Junimea 90”, a editurii „Junimea” şi a revistei „Scriptor”, împreună cu moştenitorii reprezentaţi de către Dana Konya-Petrişor (stabilită la Paris), familia Rosetti (Germania), Matei Fotiade (Bucureşti), şi

Domeniile Lungu-Crama Hermeziu, care administrează şi deţin pământurile ce au aparţinut familiei Negruzzi de pe malul Prutului. Ne-am dorit să readucem în prim-plan şi să celebrăm una dintre marile familii boiereşti ale Moldovei, a spus Lucian Vasiliu după ce publicul a urmărit un film documentar realizat de către scriitorul Grigore Elisei la conacul familiei Negruzzi de la Trifeştii Vechi, actualmente Hermeziu.

Imaginile ce s-au derulat în eleganta aulă a Fundaţiei Universitare Regele Ferdinand I au arătat cât de multe lucruri se pot face dacă există dorinţa de a duce mai departe spiritul familiei Negruzzi, care a dat cărturari, doi primari de Iaşi (Leon şi Mihai Negruzzi), un general de armată (Mihai Negruzzi) şi care a ridicat comunitatea în slujba căreia a trăit. La conacul de la Trifeştii Vechi, aflat pe malul Prutului, se aduna stup de lume la taifasuri cu dulceţuri şi la festinuri de vară. Boierii negruzzişti aveau Raiul lor la Hermeziu, locul unde venea odinioară elita Moldovei. Vremurile au fost bune până în 1944, când conacul şi-a pierdut toată strălucirea, fiind transformat într-un CAP. După ani la rând, în care în fostele săli care găzduiseră dialoguri culturale au devenit adăposturi pentru păsări şi animale, s-a invit şi oportunitatea transformării clădirii în muzeu. A fost destul de greu fiindcă nu mai existau fotografii, arhivele fiind distruse. Cu toate acestea, muzeografii de la Iaşi au reuşit, mare parte din merit aparţinând regretaţilor Olga şi Constantin Liviu Rusu. A fost o reconstrucţie din care nu a lipsit ochiul lui Dumnezeu, după cum mărturisea, în urmă cu câţiva ani, Olga Rusu. S-a reconstruit clădirea, au fost aduse obiecte, patrimoniul fiind întregit ulterior cu obiecte oferite de moştenitorii familiei, care au decis să doneze şi conacul. Aşa am simţit noi, aşa ne-am dorit, era firesc să aparţină comunităţii, a spus Dana Konya-Petrişor, nepoata generalului Mihai Negruzzi, sosită special de la Paris pentru festivitatea de ieri. Îmbrăcată cu o ie superbă, d-sa şi-a mărturisit emoţiile şi a spus că îşi doreşte ca Premiile Naţionale Negruzzi să devină o tradiţie şi să celebreze mereu excelenţa.

Cine sunt laureaţii celei de-a doua ediţii

Premiile se acordă pentru lucrări, cărţi sau evenimente ştiinţifice şi culturale realizate în anul decernării, dar şi pentru întreaga activitate. Juriul celei de-a doua ediţii, prezidat de către prof. univ. dr. Elvira Sorohan, a acordat Premiul pentru Literatură, ce i-a revenit prof. univ. dr. Ion Pop, un apreciat poet şi traducător, membru corespondent al Academiei Române (Cluj). Vizibil emoţionat, Ion Pop s-a bucurat că a trecut Carpaţii în zi de sărbătoare şi a mulţumit pentru încredere, nu înainte de a spune că de Iaşi îl leagă şi prietenia veche cu Alexandru Călinescu (fost director al BCU, care a rostit şi Laudatio pentru poetul ardelean). Premiul pentru Istorie a revenit prof. univ. dr. Alexandru Zub (Laudatio fiind citit de către prof. univ. dr. Dumitru Vitcu), care a rememorat zilele petrecute în aula bibliotecii în vremurile în care era student, apoi la început de drum în carieră. Premiul pentru Ştiinţă a fost conferit cunoscutului medic chirurg Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi şi cadru didactic universitar, cel care mai dă o şansă inimilor noastre atunci când speranţa este în agonie, după cum a spus dr Vasile Cepoi, (preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate), care a oferit publicului detalii despre parcursul profesional şi ştiinţific al cunoscutului specialist.

Vinuri cu nume de poveste

Personalităţile omagiate ieri au primit o plachetă şi câte o casetă cu vinuri de la Crama Hermeziu, oferită de către Vasile Lungu, administratorul domeniului viticol amenajat pe terenurile cumpărate de la moştenitorii familiei Negruzzi. Nimic nu este întâmplător şi cu voia lui Dumnezeu şi bunăvoinţa moştenitorilor familiei am preluat, apoi am cumpărat aceste terenuri pe care am amenajat o livadă şi o plantaţie de viţă-de-vie. Am primit şi acceptul familiei de a folosi numele Hermeziu pentru crama noastră. Chiar şi numele vinurilor noastre sunt inspirate din opera lui Costache Negruzzi, a spus Vasile Lungu, amintind de Păcatele Tinereţii şi de Scrisori, licori ale căror nume pot fi regăsite în opera marelui boier moldovean, în amintirea căruia au fost instituite şi Premiile Naţionale Negruzzi.

Maura ANGHEL

 

Hermeziu (în trecut, şi Lunca Prutului) este un sat în comuna Trifeşti (judeţul Iaşi). La începutul secolului al XVIII-lea, satul purta numele de Trifeştii Vechi. În anul 1807, Sofia Hermeziu, mama scriitorului Costache Negruzzi (1808-1868), s-a căsătorit cu Dinu Negruţ, primind conacul din sat ca zestre. Satul a primit numele de Hermeziu cu acest prilej. În anul 1969, denumirea a fost schimbată în cea de Lunca Prutului, revenindu-se în anul 1996 la denumirea purtată anterior de Hermeziu.

 

 

 

 

loading...
Loading...

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

PUBLICAŢIE DE VANZARE SC Avrasop SRL, cu sediul social în mun. Iaşi, bd. Independenţei, nr. 4-6, ap.cam 8, înregistrată la ORC Iaşi sub nr. J22/284/2005, CUI 17192970, prin lichidator judiciar Rodafis IPURL cu sediul în mun. Iaşi, str. Străpungere Silvestru, nr. 48 A, anunţă vânzarea prin licitaţie publică cu strigare a bunurile mobile: Plug cu brazde PP3 – 701 lei; Grapa cu discuri – 1696 lei; Tăvălugi - 841 lei; Cisternă 3,6 to –1682 lei (prţturi fără TVA). Preţurile de pornire reprezintă 35% din preţurile de evaluare. Valorificarea activelor prin licitaţie publică deschisă cu strigare va avea loc la data de 23.01.2018, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar. Pentru bunurile neadjudecate, licitaţia se va repeta în ziua de 30.01.2018, aceeaşi locaţie şi oră, aceleaşi preţuri de pornire. Condiţiile de participare la licitaţie sunt conţinute în Caietul de sarcini. Caietul de sarcini, în valoare de 50 lei, se achiziţionează de la sediul lichidatorului, unde se depune şi documentaţia de participare la licitaţie, în original, până în preziua licitaţiei, orele 13.00. Garanţia de participare este de 30% din suma reprezentând preţul de pornire şi va putea fi plătită în contul nr. RO80BUCU1032235332633RON deschis la Alpha Bank Iaşi pe numele debitorului. Prezentul anunţ constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în cauză. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub rezerva sancţiuni decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data licitaţiei. Informaţii suplimentare la tel/fax 0232/273948, e-mail: rodafis@gmail.com
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. Iasi prin lichidator judiciar ACORD SPRL, Dosar nr. 2950/89/2014 Tribunalul Vaslui/Judecător Sindic ANUNŢĂ Organizarea şedinţei de licitație publică de vânzare, cu strigare, la data de 08.12.2017, ora 12.0, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi, pentru patrimoniul debitoarei S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. - in faliment, in bancruptcy, en faillite, CUI 2585521, cu numar de inregistrare la Registrul Comerţului J37/251/2011, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Ing. Badea Romeo, nr.1A, Parter, jud. Vaslui constând în: a. Construcţie situată în Botosani, Str. Viilor, Nr.77, Ap.1, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.50058-C1-U13 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 339.829 lei, valoare fără TVA. b. Constructie situată în Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.17, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 50058-C1-U15 si Extindere si Terasa, Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.22, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 5558 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 332.904 lei, valoare fără TVA. c. Construcţie situată în Botosani, Piata Centrala, Platoul A, Obiectiv U18, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.4819/N la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 516.793 lei, valoare fără TVA. d. Construcţie situată în Botosani, Str. Prieteniei, Nr.4, Bloc V4, Sc. C, Et.II, Ap.13, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr50386-C1-U20 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 67.151 lei, valoare fără TVA. e. Proprietate imobiliara constând în Teren intravilan in suprafaţă de 3.048 mp si construcţii situat în mun. Botoşani, Str. Dobosari, Nr.21 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 1.374.357 lei, valoare fără TVA. In caz de neadjudecare, urmatoarele şedinţe de licitații publice de vânzare, cu strigare, se vor desfăşura în fiecare zi de vineri la ora 1200, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi. Condițiile de participare la şedinţa de licitație publică de vânzare cu strigare și condițiile de adjudecatare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 1.000 lei pentru fiecare proprietate imobiliară pentru care se participă la licitaţie. Bunurile imobile anterior menţionate formează obiectul Dosarului nr.1219/193/2016 înregistrat pe rolul Judecatoriei Botosani având ca obiect Actiune in revendicare. Poate participa la şedinţa de licitatie publică de vânzare cu strigare orice persoana care isi manifesta, intentia de cumparare si care pana in preziua şedinţei de licitatie ora 1200, depune o cautiune reprezentand 10% din prețul de pornire al şedinţei de licitație pentru bunul imobil pentru care participa si face dovada achizitionarii caietului de sarcini. Înscrierile se pot face si cu scrisoare de participare la şedinţa de licitație, precum si cu toate documentele menționate în caietul de sarcini, până în preziua şedinţei de licitație, ora 1200. Nedepunerea tuturor documentelor la sediul lichidatorului judiciar în termenul menționat anterior conduce la pierderea dreptului de a participa la licitație. Toate persoanele interesate în achiziționarea bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare sunt invitate să se înscrie la licitație. Orice persoana care emite pretentii asupra bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, este rugata sa-si manifeste pozitia cu 5 zile inainte de data şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, aducand la cunostinta lichidatorului judiciar orice pretentie. Informatii suplimentare se pot obtine de la lichidatorul judiciar la telefon 0742207571. Lichidator judiciar ACORD S.P.R.L. Asociat coordonator Nitescu Dan Nistor
 „Alice în Țara Minunilor”, la Ateneul din Iaşi
23/01/2018 09:25

  Pe 27 ianuarie, de la ora 11:00, publicul ieşean este aşteptat la spectacolul „Alice in Tara Minunilor”, in regia lui Iulian Sandu, ce va avea loc la Ateneul din Iaşi. „În lum ...

 Mica Unire la Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi
23/01/2018 08:19

  Muzeul Naţional al Literaturii Romane Iaşi organizează la Muzeul „Vasile Pogor” o expoziţie aniversară, intitulată „24 Ianuarie 1859: Mica Unire”, ce se axează pe receptar ...

 „Frumoasa şi Bestia”, cea dintâi premieră a anului la Teatrul „Luceafărul”
23/01/2018 07:18

  Proiectul artistic este realizat in regia lui Ion Ciubotaru, iar pariul echipei este să pună-n discuţie, prin creaţia teatrală, o temă foarte actuală, a ceea ce inseamnă frumuseţea, cu cele dou ...

 October Fest în Bucovina
22/01/2018 10:35

  Acţiuni dedicate Centenarului Marii Uniri se vor desfăşura in judeţul Suceava in fiecare lună a acestui an, iar ca noutate, in octombrie se va organiza, pentru prima dată, „October Fest in E ...

 Beatrice Rancea revine în forţă la Iaşi
22/01/2018 06:44

  Revenită la conducerea Operei Naţionale Romane Iaşi după ce, timp de un an şi opt luni, a condus destinele Operei Naţionale Bucureşti, Beatrice Rancea a stabilit programul reprezentaţiilor luni ...

 Doliu în lumea gastronomiei -- a murit „bucătarul secolului”
22/01/2018 06:34

  Paul Bocuse, un superstar şi ambasador mondial al gastronomiei franceze moderne, a murit la varsta de 91 de ani, in celebrul său „han” din Collonges-au-Mont-d'Or, de langă Lyon, transmite ...

 „Meow! Ţi-a mâncat pisica limba?”
20/01/2018 10:42

  Un festival de film dedicat pisicilor se desfăşoară in prezent la Istanbul, iubitorii de feline putandu-se familiariza cu atitudinea şi ataşamentul faţă de acestea in diferite culturi ale lumii, ...

Provocări istoriografice despre Unire
20/01/2018 10:40

Actul de la 24 ianuarie 1859 reprezintă primul pas notabil in constituirea statului national unitar roman, eveniment rămas in istorie sub denumirea de Unirea Principatelor Romane sau Mica Unire. În aces ...

 55 de ani de la semnarea Tratatului Élysée
19/01/2018 08:21

  Centrul Cultural German Iaşi şi Institutul Francez Iaşi invită publicul marţi, 23 ianuarie, in Sala „Benjamin Fondane” la o seară franco-german ...

 Mihai Tatulici îşi lansează o carte la Gala Asociaţiei Studenţilor Jurnalişti
19/01/2018 07:20

    La Ateneul din Iaşi are loc astăzi lansarea cărţii „Am un interes personal: Romania”, scrisă de jurnalistul Mihai Tatulici, moment inclus pe agenda evenimentelor dedicate implin ...