Ce surprize vor avea vizitatorii, la Palatul Culturii din Iaşi

default

Dimensiune font:

| 13-02-2016 05:00

 
 După recepţia tehnică a lucrărilor de consolidare şi restaurare de la Palatul Culturii, care a avut loc la începutul lunii februarie, urmează o perioadă consacrată eventualelor remedieri, până pe 31 martie. Începând din luna aprilie, o parte dintre spaţii vor fi deschise publicului.


 Imaginea Palatului Culturii vorbeşte din nou lumii despre Iaşi. Eliberat de schele, după 7 ani, iluminat arhitectural şi, mai ales, înţesat de istorie, edificiul stârneşte curiozitatea tinerilor care nu l-au vizitat încă, dar şi celor care ar putea face o comparaţie între „înainte” şi „după” restaurare.

  „După cutremurele din 1940 şi 1977, Palatul a avut mai multe intervenţii de restaurare, care au adus modificări în structura de consolidare, dar mai ales în zonele de arhitectură artistică din interiorul clădirii. Astfel au fost turnate planşee de beton în locul planşeelor elastice din lemn. Totodată, splendida pictura din Sala «Coandă» şi bois-ciment-ul au fost acoperite cu câteva straturi de vopsea ieftină. În actuala restaurare, s-a încercat revenirea la aspectul iniţial al clădirii, folosindu-se însă materialele performante de astăzi”, afirmă Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi.

 

Sala „Henri Coandă” în 1990

O transformare spectaculoasă, dată tocmai de revenirea la aspectul original, va putea fi observată la Sala „Henri Coandă”, unde artiştii plastici au decapat manual straturile de vopsea, restaurând vechea pictură, care conferă preţiozitate acestei săli.

Sala „Henri Coandă” în 2016

„Bois-ciment”, un material brevetat de Henri Coandă, care imită lemnul de stejar, atât ca textură a fibrei lemnului, cât şi ca sunet, a constituit o provocare pentru restauratori şi nu numai. „Formula” acestuia a fost analizată şi determinată de specialişti de la Centrul de Conservare şi Restaurare din cadrul Palatului Culturii, de la Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iaşi, dar şi cu sprijinul unor profesori de la Facultatea de Fizica a Univeristăţii „Al.I. Cuza”. 

„Refacerea bois-ciment-ului a fost realizată, pe toată perioada acestei restaurări, de pictori şi sculptori din aceeaşi echipă care a lucrat şi la restaurarea elementelor artistice la Teatrul Naţional din Iaşi. Ei au decapat manual straturile de vopsea şi au restaurat bois-ciment-ul aducându-l la aspectul iniţial”, a mai spus directorul Complexului „Moldova”.

Citiţi şi: „Palatul Culturii a fost lucrarea vieţii lui I.D. Berindei” - dialog cu dr. Lăcrămioara Stratulat, directorul general al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi

 Nu puţine sunt zonele din Palat care impresionează, în actuala restaurare, atât prin aspect, cât şi prin istoricul etapelor. Mozaicul din Holul de Onoare, operă de un deosebit rafinament artistic şi tehnic, este creaţia unor meşteri francezi, fiind considerat, în 1925, o realizare de vârf a epocii. „Această monumentală rozetă este o replică după un bestiarum gotic celebru, reprezentând grifoni, acvile bicefale, dragoni şi lei, realizat în anul 1260, descoperit la catedrala Abaţiei St. Pierres-sur-Dives din Franţa, în regiunea Basse Normandie”, se consemnează în istoricul Palatului Culturii. 

Păstrarea „imaginilor-martor” a constituit, de asemenea, unul dintre obiectivele urmărite pe parcursul acestei restaurări. Vizitatorii vor putea analiza, de pildă, transformările „florii de crin” din Sala Voievozilor: „Aceste imagini au fost lăsate intenţionat pentru a putea surprinde diferite etape de restaurare”, adaugă Lăcrămioara Stratulat.

Citiţi şi: S-au aprins luminile la Palatul Culturii din Iaşi!

Pentru că destinaţia iniţială a clădirii a fost cea de Palat de Justiţie şi Administrativ, Palatul Culturii va avea acum reprezentată şi o „sală cu juri”, în cadrul Muzeului de Istorie, aceasta fiind însă doar una dintre surprizele pe care publicul le va putea descoperi în clădirea-simbol a Iaşului.

Gina POPA

Lucrările pentru ridicarea Palatului au început în 1906 şi au fost finalizate în anul 1925. Construit în stil neogotic, edificiul a reprezentat una dintre ultimele expresii ale romantismului în arhitectura oficială, arhitectul I.D. Berindei fiind inspirat de stilul arhitectural al Palatului de Justiţie din Paris. 

Palatul Culturii în 1949

Clădirea a păstrat o parte din zidurile vechilor curţi domneşti, care au existat pe locul actualului Palat, fiind folosite ca fundaţie pentru noua clădire. Din 1955, clădirea a devenit sediu al celor patru mari muzee de importanţă naţională: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă şi Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”.

Imagini din interiorul Palatului Culturii - GALERIE FOTO

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei