Ceremonia ceaiului sau arta perfecţiunii
Dimensiune font:
Centrul Cultural Chinez „Nicolae Milescu” Iaşi aşteaptă publicul la o nouă ceremonie a ceaiului * evenimentul va avea loc mâine, începând cu ora 18.00 * cunoscut de mii de ani, ritualul este un mod perfect de a ne relaxa şi de a petrece timp împreună
După cum ştim, ceaiul are un rol consacrat în cultura chineză. Pe lângă faptul că potoleşte setea şi are numeroase beneficii pentru sănătate, ceaiul îndeplineşte şi alte funcţii importante. Plăcerea savurării unei căni pline cu licoarea delicioasă nu vine doar din elementele ceaiului, cum ar fi culoarea, aroma şi gustul, ci şi din puterea lui de a ne încălzi inimile, de a ne bucura şi relaxa.
În China, ceaiul este o parte importantă a interacţiunii sociale, face parte din eticheta socială tradiţională. Când mergi în vizită acasă la cineva sau la biroul cuiva, eşti servit cu ceai. Se stă, apoi, în jurul mesei de ceai şi se discută subiecte importante, se semnează contracte de afaceri sau se rezolvă probleme. Ceaiul este, de asemenea, cadoul ideal pentru toate tipurile de ocazii şi evenimente. Este un semn de respect şi o alegere educată pentru un cadou. Sărbători importante, cum ar fi Anul Nou Chinezesc şi orice petrecere de nuntă, includ ceaiul, ca semn al respectului şi aprecierii copiilor faţă de părinţi. „Dorim să vă invităm, la rândul nostru, să bem o cană de ceai în atmosfera liniştită şi prietenoasă a Centrului Cultural Chinez. O ceremonie chinezească a ceaiului e un mod de a ne relaxa şi de a petrece timp împreună. E butonul de pauză în programele noastre încărcate, întâlnirea cu prieteni vechi şi noi şi împrospătarea minţilor cu aroma unei băuturi antice”, au spus organizatorii „Ceaiul de miercuri”, un eveniment care va avea loc mâine, începând cu ora 18.00, la Centrul Cultural Chinez „Nicolae Milescu” din Iaşi. Instituţia îşi propune să realizeze un spaţiu de dialog intercultural între România şi China, prin evenimente culturale, programe educaţionale şi schimburi de experienţă. Şi, nu în ultimul rând, crearea unui loc deschis cu drag tuturor celor interesaţi să aprofundeze frumuseţea şi unicitatea culturii chineze şi în care „orice musafir vine ca şi cum s-ar întoarce acasă”.
Un ritual dedicat perfecţiunii
Ceremonia ceaiului a evoluat în societatea chineză pentru a reflecta importanţa acestei băuturi, care a fost descoperită pentru prima dată în ţara Împăratului Galben. Ceaiul a fost cultivat la început în scopuri medicinale şi de cele mai multe ori se prepara în temple. Călugării budişti să-l bea datorită efectelor sale calmante şi în un semn de respect faţă de natură. Ceremonia a apărut ca urmare a respectului pentru natură şi nevoia de pace sufletească, iar în timp s-a practicat nu doar la evenimentele religioase, ci şi la unele sociale, culturale şi tradiţionale pentru a onora familia regală sau pentru a marca diferite momente din viaţa oamenilor.
În cadrul unei ceremonii a ceaiului totul trebuie să fie perfect. Chinezii cred că starea de spirit poate fi transmisă cu uşurinţă celorlalţi, iar persoana care va prepara ceaiul trebuie să se relaxeze, să se gândească la frumuseţea vieţii şi să fie împăcată cu sine şi cu întregul Univers. Alegerea soiului de ceai este extrem de importantă, la fel şi a apei pentru a se obţine o băutură perfectă şi pentru a oferi respect şi admiraţie faţă de mama natură. O ceremonie liniştită are nevoie de o cameră confortabilă. Chinezii folosesc opere de artă şi decoraţiuni frumoase pentru a crea un mediu plăcut şi pentru a-i face pe oaspeţi să se simtă relaxaţi şi să se bucure pe deplin de ritual.
Maura ANGHEL
„Ceaiul de miercuri” reuneşte o serie de evenimente lunare ce au la Centrul Cultural Chinez „Nicolae Milescu” Iaşi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau