Comorile memoriei

default

Dimensiune font:

| 11-02-2017 05:25

În şirul scrierilor memorialistice ale lui Ion Brad, volumul „Comorile unui prieten: George Corbu-Junior”, apărut recent la Editura Muzeului Literaturii Române din Bucureşti, cu un Cuvânt înainte de Eugen Simion, face, aşa-zicând, figură aparte. Este o carte mozaic în care documentul inedit coexistă cu paginile de evocări, de jurnal, de eseistică, de portretistică, de anecdotică, de poezie, de cugetări şi chiar de critică literară. Cu alte cuvinte, o carte greu de prins într-o definiţie şi cu atât mai dificil de încadrat în graniţele unui gen sau unei specii anume. Dar, la urma urmei, ce nevoie avem de încadrări într-un compartiment sau altul? Important e că această nouă carte a lui Ion Brad, care nu e lipsită totuşi de o anumită unitate, fie ea măcar şi una ce ţine de atmosferă, se citeşte cu interes şi cu acea emoţie pe care o produc de obicei incursiunile în arhivele sentimentale şi în memoria vie a unor oameni care au trăit şi au văzut multe. Ei au ce povesti şi, mai ales, au ce mărturisi. Condiţia esenţială este ştiinţa de a spune, de a exprima. Atât exişti, cât exprimi, zicea Călinescu.

Un personaj discret şi oarecum misterios, Juniorul, pe numele său George Corbu, invocat şi evocat pe parcursul celor 450 de pagini ale cărţii, i se datorează păstrarea comorii, dar are un rol deosebit şi în căutarea şi pătrunderea în tainiţele ei. Ion Brad trece în revistă multiplele sensuri ale termenului comoară, cuvânt de origine slavă cu o sonoritate gravă şi plină. În ce mă priveşte, dintre toate îl prefer pe cel de cameră a visteriei, chiar şi în acest context în care ar putea părea mai puţin adecvat. O bibliotecă, de pildă, este, la propriu şi la figurat, o adevărată visterie. O visterie ce nu se epuizează ca oricare alta, căci nu e numai un perete somptuos de cărţi, cu vorbele lui Michel Butor, nu e doar o mulţime de obiecte tipărite şi mai mult sau mai frumos legate, una ordonată, structurată după toate regulile, ci şi un tezaur neperisabil de idei, de sentimente, de universuri fascinante ce stimulează meditaţia şi imaginaţia. Chiar şi atunci când, fizic vorbind, el dispare catastrofal precum Biblioteca din Alexandria. Un argument, şi în privinţa aceasta, îl găsim chiar în primul capitol al volumului în care Ion Brad povesteşte drama unei biblioteci, cea a lui Timotei Cipariu. Reţin din povestirea sa „memorabilul portret”, cum îl caracterizează pe bună dreptate scriitorul însuşi, pe care i-l schiţează marelui învăţat şi patriot transilvănean un alt ilustru învăţat, germanul Rudolf Bergner: „El ne conduce în jurul imperiului său ce semăna cu o bibliotecă imensă. Pretutindeni stăteau vechi dulapuri de cărţi. (Armarii le spunea Cipariu, unele păstrându-se până azi la Cluj şi Blaj). Ele ascund apoi ştiinţele latine, greceşti, franţuzeşti, iar pe mese şi pe jos sunt grupate colosale teancuri de cărţi ebraice, greceşti, arabe, turceşti, persane... În celelalte chilii se aflau manuscrise preţioase ce nu se pot găsi decât numai în câte un exemplar, împodobite cu iniţiale artistice, opere ce nu se pot înlocui cu altele şi nu se pot plăti cu bani. Ce bogăţie de ştiinţă! În camerele de studiu, fără podoabe, simple, vrednice de un filosof, se văd autori maghiari, germani, români, spanioli, francezi, italieni, englezi. Totul în ordine, studiate din fir în păr, toate cunoscute”.

În cartea lui Ion Brad se perindă, în ipostaze şi împrejurări diverse, o considerabilă parte a lumii literare postbelice. Cel mai prezent dintre scriitori este Geo Dumitrescu cu a sa corespondenţă ori cu Albatrosul ucis de cenzură în 1941, la al 8-lea număr. În paginile lui trebuia să apară articolul intitulat „Cazul Călinescu” în care erau scoase la iveală substraturile politice ale atacurilor împotriva „Istoriei literaturii române de la origini până în prezent” a lui G. Călinescu. Numărul a fost însă suprimat de cenzură cînd tocmai fusese paginat. În acel număr al revistei un articol dispus pe patru coloane se intitula Pro Călinescu. Nu era semnat, ceea ce, în fond, îi conferea mai multă greutate decât dacă ar fi avut o semnătură, căci în acest mod exprima nu doar poziţia unei persoane, ci a publicaţiei. Erau apoi texte elogioase despre Călinescu aparţinând unor critici de prim plan ai literaturii române: Ibrăileanu, Lovinescu, Perpessicius, Paul Zarifopol sau Șerban Cioculescu. Episodul, dacă poate fi numit astfel, este unul dintre cele, nenumărate, care compun aventura monumentalei Istorii, cea mai dramatică aventură ce a cunoscut-o vreodată o carte în istoria culturii româneşti moderne.

Alţi scriitori pe care îi reîntâlnim în cartea lui Ion Brad, şi pe care memorialistul i-a cunoscut direct, sunt: Lucian Blaga care „mergea cu pasul rar, cumpănit, ca un om de munte, pornit departe. Fruntea lui boltită larg, ţinea mai mult de stele decât de pământ”, Marin Preda creatorul moromeţianismului – „un simbol al opoziţiei la realismul socialist, la îndrumarea sterilă, la sufocarea libertăţii de creaţie”, Emil Cioran, Ion Agârbiceanu, Eugen Jebeleanu, Nina Cassian, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Adrian Păunescu, Cezar Baltag. Nu puţine scene sunt demne de un roman frescă al fabuloasei vieţi literare postbelice. Iau la întâmplare un exemplu: o şedinţă la Uniunea Scriitorilor pe tema drepturilor de autor şi a dreptului moştenitorilor după moartea autorilor. Marin Preda, după ce este întrerupt de mai multe ori de Jebeleanu, îşi iese din fire şi îi reproşează acestuia că se comportă ca un dictator.

Jebeleanu, indignat la culme, vrea să părăsească şedinţa întrucât Preda ar fi vrut să spună, vezi Doamne, că el, Jebeleanu este Hitler. Pe acest fond, pe cât de tensionat, pe atât de hilar, intervine preşedintele Zaharia Stancu. Vicleanul histrion constructiv se adresează oficialilor prezenţi la importanta şedinţă: „Vă rog să-i spuneţi tovarăşului Ceauşescu că Zaharia Stancu nu mai poate conduce Uniunea Scriitorilor, n-o mai poate conduce! Nu mai poate apăra drepturile scriitorilor din România, nu mai poate! Spuneţi-i că de azi... Zaharia Stancu şi-a dat demisia! Demisia şi-a dat-o!”. Ce a urmat e o altă scenă aidoma multora celor al căror protagonist a fost Zaharia Stancu, petrecute inclusiv de faţă ori chiar în biroul de lucru al lui Ceauşescu. Efectul este garantat. Cei doi, Preda şi Jebeleanu, intraţi într-un conflict aprins ce părea ireconciliabil, se potolesc ca prin minune şi intervin să-l liniştească pe Stancu şi să nu-şi dea demisia.

O carte încălzită de unda unei robuste melancolii ce ne-o oferă, aşa cum scrie Eugen Simion în Cuvântul introductiv, un „memorialist blajin” care „alege partea frumoasă a lucrurilor şi trece cu uşurinţă peste asperităţi şi, ca şi înaintaşul său din Pănadele de pe culmile însorite ale Blajului, Timotei Cipariu, crede că literatura are încă un rol misionar în lumea ce se globalizează şi că scriitorul trebuie să rămână un profet al neamului”

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei