Conferinţe Inspiraţionale la Festivalul Internaţional al Educaţiei

default

Dimensiune font:

| 22-05-2017 18:53

   Publicul ieşean va putea asculta şi dialoga cu mai multe personalităţi culturale, dar şi invitaţi din străinătate, despre istorie, poezie sau spiritualitate în cadrul Conferinţelor Festivalului Internaţional al Educaţiei 2017.

            De la perioada monarhiei româneşti până la amintiri din prizonieratul în Cuba comunistă, de la „cum poezia ne-a făcut să devenim ceea ce eram” până la găsirea propriei identităţi, Conferinţele FIE abordează teme inspiraţionale, pentru descoperirea sau înţelegerea unor realităţi sau trăiri, cu dorinţa de a acoperi interesele unui public cât mai vast.

 Seria Conferinţelor FIE a debutat pe 10 mai când Theodor Paleologu a vorbit la Iaşi despre „Monarhia în refugiu”, în cadrul evenimentului Centenarul Sărbătoririi Zilei Naţionale la Iaşi (10 mai 1917 – 10 mai 2017), unul dintre cele două momente importante ale ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional al Educaţiei dedicate CENTENARULUI.

 Următoarele conferinţe FIE sunt programate luni, 22 mai. De la ora 12:00, cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu se întâlneşte cu ieşenii interesaţi de experienţele spaţiale în Aula Filialei Iaşi a Academiei Române, unde va susţine prelegerea cu titlul „Explorarea spaţiului cosmic. Încotro?”. Exact pe 22 mai se împlinesc 36 de ani de când Dumitru-Dorin Prunariu s-a întors din spaţiu, în 1981, unde a petrecut 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute în timpul misiunii Soiuz 40 din cadrul programului spatial „Intercosmos”.

În aceeaşi zi urmează conferinţa susţinută de poetul şi eseistul Radu Vancu cu titlul „Identitatea poeziei române. Despre cum poezia ne-a făcut să devenim ceea ce eram”. Conferinţa va avea loc de la ora 17:00, în sala Sala „B.P. Haşdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare Iaşi.

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, Ioan-Aurel Pop, va susţine, de asemenea, o conferinţă în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei. Ioan-Aurel Pop va vorbi publicului ieşean despre „Locul românilor şi al României în Europa”, pe 24 mai, de la ora 17:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Iaşi.

Pe 25 mai, va avea loc o conferinţă dedicată spiritualităţii şi identităţii umane. Prelegerea va fi susţinută de părintele Constantin Necula, are titlul „Identitatea ca vocaţie” şi este programată de la ora 17:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare.

Invitatul din străinătate din cadrul Conferinţelor FIE este dizidentul cubanez Pedro J. Fuentes-Cid care va susţine prelegerea cu titlul „Educaţia memoriei. Prizonieratul politic în Cuba comunistă”. Întâlnirea  cu ieşenii interesaţi de acest subiect va avea loc pe 10 iunie, la Palatul Roznovanu.

 Programul complet al evenimentelor din cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei este publicat pe www.fie.eu şi www.facebook.com/festivaliasi.

 Theodor Paleologu (n. 15 iulie 1973, Bucureşti, România) este eseist, profesor, diplomat şi om politic. Fost elev al Ecole Normale Supérieure, a studiat filozofia la Universitatea Paris I Sorbonne şi este doctor în filozofie politică al Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales şi al Universităţii din München. A fost fellow la Harvard, Notre Dame şi Wissenschaftskolleg zu Berlin, a predat la Boston College, Deep Springs College, European College of Liberal Arts de la Berlin şi Universitatea din Copenhaga. A fost ambasador al României în Danemarca şi Islanda şi Ministru al Culturii. În prezent este preşedintele Fundaţiei Paleologu.

 Dumitru-Dorin Prunariu (n. 1952), pilot şi cosmonaut, este primul şi singurul român care a fost în spaţiu, (împreună cu Leonid Popov, misiunea Soyuz 40 din cadrul programului spatial „Intercosmos”, Saliut 6, 14-22 mai 1981 – a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute). General-locotenent (r),  Dumitru-Dorin Prunariu este Membru de onoare al Academiei Române, Inginer aerospaţial, Universitatea POlitehnica Bucureşti, Doctor în dinamica zborului în spaţiu, Preşedinte al Ageţiei Spaţiale Române (ASR) în perioada 1998 – 2004, Preşedinte al Subcomitetului Ştiinţific şi Tehnic al Comitetului Naţiunilor Unite pentru Explorarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic (2004 – 2005), Preşedinte al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic (2011-2014), Preşedinte al Asociaţiei Române pentru Tehnologie şi Industrie Spaţială – ROMSPACE, membru de onoare al Academiei Române.

 

Radu Vancu (n. 13 iulie 1978, Sibiu) a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu. Este conferenţiar la aceeaşi facultate şi redactor la revistele Transilvania şi Poesis internaţional. Coordonează secţiunea literară a revistei Timpul. A tradus în română din poezia lui Ezra Pound, William Butler Yeats (Editura Humanitas Fiction) şi John Berryman (Casa de editură Max Blecher). A publicat mai multe antologii literare pe diverse teme, singur sau în colaborare cu Mircea Ivănescu, Claudiu Komartin ori Marius Chivu. A îngrijit ediţii din poezia lui Alexandru Macedonski şi Alexandru Muşina. Selecţii din poemele lui au fost traduse în engleză, germană, franceză, suedeză, spaniolă, italiană, flamandă, bulgară, sârbă, maghiară, turcă, greacă, rusă.

 

Ioan-Aurel Pop (n. 1 ianuarie 1955, Sântioana, Cluj) este istoric, academician, profesor universitar, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj şi directorul Centrului de Studii Transilvane din Cluj. Între 1994-1995 a fost director al Centrului Cultural Român din New York. Este membru titular al Academiei Române, iar domeniile sale de competenţă ţin de istoria medievală, instituţii medievale, paleografie latină, având publicate  numeroase lucrări de specialitate.

 

Constantin-Valer Necula a absolvit Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna“ din Sibiu şi este doctor în teologie, specializarea catehetică-omiletică şi pedagogie creştină. Este autor de volume de predici, de studii şi articole de omiletică şi catehetică dar şi de cărţi pentru copii şi tineret. A tradus mai multe cărţi şi a scris articole în publicaţii din ţară şi străinătate. A semnat zeci de studii în limba română şi în limbi străine - franceză, italiană, germană - si numeroase recenzii. A susţinut 150 conferinţe în ţară şi în străinătate şi a participat la o serie de emisiuni de radio şi de televiziune atât la posturi naţionale cât şi internaţionale.

 

Pedro J. Fuentes-Cid este dizident cubanez, care a făcut 16 ani de închisoare politică sub Fidel Castro. Pedro J. Fuentes şi-a făcut studiile (ştiinţe sociale şi politice şi drept) la Paris, Havana şi Miami, este avocat şi locuieşte în Statele Unite ale Americii. I-a cunoscut pe Che Guevara şi Fidel Castro şi a avut o încercare eşuată de a înlătura regimul politic instaurat de Fidel Castro în Cuba, fiind capturat şi condamnat la închisoare. Este considerat unul dintre specialiştii şi cunoscătorii cei mai bun

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei