Criza receptării şi criza lecturii

default

Dimensiune font:

| 06-02-2016 04:51

Cu mai mulţi ani în urmă, revista „Vatra” mă invita să particip la o anchetă, adresându-mi două întrebări: 1. Mai credeţi în rostul cronicii literare? şi 2. Cum vă explicaţi sentimentul de criză a receptării şi cel de confuzie a valorilor? Grele întrebări! În scrisoarea semnată de criticii Cornel Moraru şi Al. Cistelecan se mai spunea: „Se vorbeşte şi se scrie tot mai mult despre criza receptării şi despre «moartea cronicii literare». În pofida acestor lamentaţii, specia cronicii literare pare să prospere în toate publicaţiile de cultură. Fenomenul ca atare e promovat şi de o bogată producţie editorială. Cantitatea, cel puţin, pare să dezmintă ipoteza crizei. Dar această evidenţă nu slăbeşte reproşurile aduse instituţiei receptării ca atare... Vă rugăm să luaţi parte la un «club al cronicarilor literari» care să dezbată, prin chiar intermediul protagoniştilor, condiţia actuală a speciei”.

Vrând eu să răspund invitaţiei, am constatat că mai nimic nu se leagă. Şi asta pentru că realitatea însăşi – cea a criticii de întâmpinare – era la data amintitei anchete incoerentă şi confuză. Ce să spui despre cronica literară şi despre condiţia ei într-o vreme când criticii, cronicarii literari, nu puţini, găsiseră de cuviinţă să comenteze, să „analizeze” nu atât cărţi, cât „marea trăncăneală” a unor politicieni sau să se angajeze ei înşişi în politică? Dar nu numai cronicarii, jurnaliştii culturali, ci chiar oamenii de litere cu pretenţii, autori de cărţi de critică intrate în bibliografiile obligatorii.

Cel mai reputat cronicar literar al epocii postbelice, criticul care a făcut din cronica literară o adevărată instituţie, Nicolae Manolescu, afirmase într-un interviu apărut într-o revistă de cultură că adevăraţii lideri de opinie ai noii epoci pe care o trăim nu mai sunt şi nu vor mai fi scriitorii şi criticii, ci politicienii. Nu mi-am putut da seama dacă o spunea cu regret. Mi-ar fi plăcut să cred că nu era deloc încântat de mutaţia pe care o preconiza. Starea de criză a receptării şi, ca o consecinţă, de confuzie a valorilor era şi încă este la noi una acută. Şi cum să nu fie aşa, când mass-media, îndeosebi televiziunile, s-au transformat în puternice focare de subcultură, de o nocivitate extremă, şi când orice veleitar care are nevoie să-şi umple cu o nouă carte dosarul de universitar sau pe cel de intrare în Uniunea Scriitorilor o poate tipări aproape la orice editură, plătind? Plătindu-l apoi şi pe câte un recenzent să-i laude opera. Cunosc destule cazuri.

Ce s-a întâmplat şi ce se întâmplă cu „specia cronicii literare” care forma obiectul dezbaterii ce am evocat-o la începutul acestor însemnări? Citisem chiar atunci în „Convorbiri literare” un articol semnat de istoricul literar Dan Mănucă, intitulat „Amurgul foiletonului”. Profesorul Mănucă observa: „Ultimul deceniu a produs un fenomen considerat îngrijorător de o parte a comentatorilor de literatură: dispariţia foiletoniştilor şi apariţia unei categorii indecise de apartenenţă, care nu are nici rigoarea profesionistului, nici pasiunea amatorului. Este vorba de o specie hirsută, agramată şi agresivă, plină de infatuarea subculturii. Cei mai mulţi şi mai competenţi critici de întâmpinare au cam încetat să se mai pronunţe. Pentru a judeca acest fapt ar însemna să aflăm mai întâi o explicaţie de ordin istoric. Este o situaţie particulară literaturii noastre, care nu apare în nici o altă literatură europeană. Este vorba de cariera îndelungată pe care a făcut-o foiletonistul român – pe care îl suprapun peste criticul de întâmpinare – până în 1989, cu toate contestările care, acum, i se aduc. A apărut o dată cu Lovinescu şi Călinescu, şi-a consolidat poziţia prin Pompiliu Constantinescu şi Şerban Cioculescu. După 1950, a avut un rol salutar, deoarece a apărat sus şi tare principiul estetic. Însă prezenţa lui după 1989 a început să-i supere mult mai tare pe veleitari decât îi incomoda, înainte, pe activişti”. Dan Mănucă mai observa: „Pe alte meleaguri, criticul de întâmpinare nu mai există de multă vreme. Cam de o jumătate de secol i-a luat locul critica tehnică, practicată de reprezentanţii mediilor academice”.

Deşi observaţia mi se pare excesivă, întreb şi eu totuşi: cine şi ce le vor lua locul la noi? Un posibil răspuns ar fi: jurnalistul cultural bine informat. Poate nu chiar un Bernard Pivot român, dar un critic competent dublat de un jurnalist eficient. Sigur că mersul lucrurilor depinde şi de „conspiraţia” veleitarilor care fug de judecata estetică precum dracul de tămâie. Şi ştiu ei de ce! Ar fi însă catastrofal ca tocmai în epoca noastră, considerată şi una a postliteraturii, judecata de valoare să fie lăsată numai în seama „criticii tehnice” şi a reprezentanţilor mediilor academice. Oricum, critica tehnică şi chiar tehnicistă, practicată şi la noi inclusiv în deceniile 7, 8 şi 9 ale secolului trecut, trebuie dublată de o performantă critică de întâmpinare profesată cu talent şi simţ al valorii. De altfel, ea a şi impus canonul, aproape imposibil de schimbat în mod esenţial, cu toate opintelele ridicole ale unora. O critică ce se adresează nu doar iniţiaţilor şi studioşilor, ci şi unei mase mai largi de cititori, cultivând ceea ce s-a numit viciul lecturii.

Canonul literar se constituie, postula teoreticianul lecturii Matei Călinescu, în mod democratic, el fiind în ultimă instanţă şi opera cititorilor; nu a unui regim politic sau a unui grup de teoreticieni şi ideologi. Un rol capital revine, desigur, cititorilor profesionişti care sunt cronicarii literari, criticii de întâmpinare, jurnaliştii culturali capabili să promoveze cartea bună, literatura adevărată. N-ar trebui uitate nici o clipă măcar câteva propoziţii fundamentale formulate de corifeii criticii româneşti. Amintesc doar una aparţinând lui Călinescu: „Unde nu sunt cititori, nu mai eşti mândru să ai talent”. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei