Dan Hatmanu, poezie şi adevăr

default

Dimensiune font:

| 19-11-2016 06:56

Dan Hatmanu a atins în această toamnă vârsta patriarhilor. Ori de câte ori l-am vizitat de-a lungul câtorva decenii în atelierul său din vechea Stradă Armeană, am admirat, iarăşi şi iarăşi, cu sporită emoţie, autoportretele şi portretele aflate aici.

 

Între altele, autoportretele mi-au evocat ceea ce mărturisea G. Călinescu privind fotografii ale sale din copilărie şi adolescenţă. Mă întreb: i-ar putea chestiona Dan Hatmanu, precum marele critic, pe cei rânduiţi în autoportretele sale – de la vârsta de doi ani şi până la deplina maturitate – „Cine sunteţi voi, de ce vă numiţi cu numele meu?”. Nu ştiu. Ceea ce ştiu este că Dan Hatmanu îşi redescoperă şi îşi revendică toate vârstele, redobândindu-le şi pentru noi, cei care îi privim şi îi admirăm autoportretele (în timp). „În toate autoportretele mele – mi-a mărturisit pictorul într-un interviu – am fost mai înainte de orice sincer. Oricum, dintre toate portretele mele, autoportretele sunt cele mai reuşite. Ciclul Autoportret în timp este în fond o autobiografie, începând de la vârsta de doi ani şi până în prezent”.

În fond, amintitul ciclu se constituie într-un autoportret văzut diacronic, sugerând, ilustrând un destin: destinul unui mare artist a cărui traiectorie a început într-un sat aşezat pe tărâmul străvechi al Culturii Cucuteni, între colinele molcome, policrome ale Hârlăului şi Cotnarilor, un sat cu o memorie fabuloasă – Scobinţi. În semn de recunoştinţă pentru satul natal, pentru obârşia sa, pentru şirul nesfârşitelor generaţii care s-au petrecut şi se petrec „ca florile şi frunzele anotimpurilor”, cum spunea Mihail Sadoveanu, Dan Hatmanu a făcut ceva cu totul inedit: a pictat pe zidul şcolii din Scobinţi, unde părinţii săi au fost dascălii a zeci şi zeci de promoţii, iar el învăţăcel, o frescă istorică intitulată Continuitate: „Eu m-am născut chiar în acea şcoală. Fresca pe care am realizat-o povesteşte istoria patriei. Mai întâi am schiţat un proiect, i-am adunat pe oamenii din sat la şcoală şi i-am rugat să-şi spună părerea… La început oamenii s-au sfiit să-şi spună opinia. Când dialogul s-a mai închegat, unul dintre săteni a propus ca printre oştenii lui Ştefan cel Mare, înfăţişaţi în frescă, să mă pictez şi pe mine. Am dat curs propunerii… Am simţit nevoia ca în şcoala în care părinţii mei i-au învăţat pe atâţia copii istoria neamului, eu să continui, cu mijloacele mele, lecţia lor. La dezvelire, care a avut loc în 1975, a venit multă lume şi a fost unul dintre cele mai emoţionante momente din viaţa mea”.

Târziu, mult mai târziu, într-o perioadă când la putere au parvenit „istoricii” demolatori, când mitul lui Mihai cel Mare şi al lui Eminescu au devenit subiecte de batjocură în manualele „alternative” şi în câte vreo fiţuică a unor mardeiaşi elitişti, fresca pe teme ale istoriei naţionale care – culmea! – se mai intitula şi Continuitate – a fost distrusă. Şi asta la puţin timp după ce autorul ei – creatorul unei opere afirmate pe meridianele lumii, de la Tokyo la New York, de la Sankt Petersburg la Mexico City, de la Bucureşti la Paris, de la Iaşi la Roma, la Veneţia, la Havana ş.a.m.d. fusese distins cu titlul de Cetăţean de onoare al comunei Scobinţi, nu doar ca un strălucit fiu la satului, ci şi pentru că înzestrase aşezarea cu o operă de artă monumentală, fără a pretinde nimic în schimb, răsplata supremă pentru artist fiind bucuria consătenilor săi şi lumina din ochii copiilor acestora, care au retrăit momente memorabile ale istoriei patriei, narate în culoare, pe pereţii şcolii lor, de un mare pictor ce învăţase şi el carte sub acoperişul aceluiaşi vechi aşezământ. Mâhnit, Dan Hatmanu spune, ori de câte ori vine vorba despre acest fapt, pe care nu ezit să-l numesc profanator, că „nu-s de vină oamenii satului”, rămânând la fel de îndatorat şi ataşat de matca sa. Într-un interviu televizat realizat da Grigore Ilisei mărturisea: „Mă întorc foarte des în copilărie, fiindcă mă simt foarte bine în timpul şi în locul unde m-am născut. Mă reîntorc mereu la Scobinţi”. Iar de la Scobinţi se reîntoarce mereu la Iaşi. L-am întrebat cu diverse prilejuri: unde i-ar fi plăcut cel mai mult să trăiască şi să lucreze? Mi-a răspuns fără să ezite: „Numai la Iaşi.

A pictat în multe locuri din lume. La Sankt Petersburg şi la Paris - cele două mari centre artistice ale lumii în care a şi studiat, după ce a absolvit Academia de Arte Frumoase din Iaşi, unde a fost elevul preferat şi cel mai strălucit al lui Corneliu Baba -, la New York, în Mexic, în Italia, în Germania etc. A creat cicluri ce au devenit repere distincte în istoria artei plastice contemporane şi a avut expoziţii în timpul numeroaselor sale sejururi, toate de lucru, în străinătate, a înzestrat Filiala din Iaşi a Uniunii Scriitorilor cu o splendidă galerie de portrete ale unor mari scriitori şi artişti români şi străini. Portretele primarilor Iaşului rânduiţi în sala mare a Palatului Roznovanu, ca şi cele ale marilor diplomaţi români de la Ministerul Afacerilor Externe poartă semnătura sa. Tot opera lui Dan Hatmanu este şi monumentalul tablou înfăţişându-l pe Nicolae Titulescu de la sediul fostei Societăţi a Naţiunilor Unite de la Geneva. De remarcat apoi că artistul a donat peste 170 de lucrări Muzeului de Artă din Iaşi, alte lucrări ale sale au intrat, ca donaţii, şi în patrimoniul unor muzee din străinătate.

Cea dintâi confruntare importantă peste hotarele ţării, poate chiar decisivă pentru evoluţia lui Dan Hatmanu ca artist, s-a produs în 1964, cu expoziţia Aspecte din Paris, găzduită de celebra Galerie du Passeur (unde au expus, de-a lungul vremii, artişti celebri, între care Picasso). Cronicarul revistei „Lettres Françaises” scria cu acel prilej: „Dan Hatmanu a văzut Parisul ca un oraş care dansează şi ameţeşte într-o mişcare ondulatorie. Beţia pe care o redă este plină de poezie şi de adevăr”. Cu un an înainte, în 1963, prezentase în fascinanta metropolă de la gurile Nevei expoziţia Aspecte din Leningrad. A urmat ciclul Vitrinele Parisului, mai întâi în creion şi apoi în culoare, tulburătoare demonstraţie de virtuozitate, suită de viziuni, cum le numeşte autorul, inspirate şi din operele unor mari scriitori francezi, între aceştia din urmă şi unul de origine română: Eugen Ionescu. În fine, Iaşul, evocare sentimentală şi Je tʼaime Paris sunt două dintre ciclurile cele mai reprezentative ale unui pictor cu o operă de o excepţională varietate tematică şi stilistică.

Spaţiul genezei creaţiei lui Dan Hatmanu, precum şi cel de visare şi de perpetuă reîntoarcere îl constituie Iaşul. Asemuieşte Cetatea dintre coline „prin modul cum este instalată în spaţiu, cu Florenţa, cu Toledo” şi crede că Iaşul „este dăruit de Dumnezeu artiştilor”. Aici, Corneliu Baba a descoperit în Dan Hatmanu, cu peste 70 de ani în urmă, un talent, dintre cele care, aprecia marele pictor, se nasc o dată la un secol.

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei