De astăzi, toate drumurile duc la Iaşi: începe FILIT!

default

Dimensiune font:

| 01-10-2014 04:55

 Iaşul va fi, pentru cinci zile, un oraş al creatorilor, care vor purta cu ei nenumărate poveşti, scrise şi nescrise: 300 de invitaţi – de la scriitori şi poeţi, la traducători, editori şi manageri culturali -, 100 de evenimente, dimineţi cu scriitori „de manual” în licee, după-amieze cu poezie la Casa Dosoftei, seri cu scriitori invitaţi din Europa şi America, la Teatrul Naţional. Acestea sunt doar câteva dintre atracţiile de pe „afişul” noii ediţii FILIT, festivalul care a reuşit să atragă atenţia lumii asupra Iaşului încă de la prima ediţie.

 După memorabilul maraton literar din 2013, despre care s-a vorbit la superlativ vreme de un an, în spaţiul european şi nu numai, ieri, la Muzeul „Vasile Pogor”, a fost lansată cea de-a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere FILIT Iaşi. „Anul trecut aveam emoţii foarte mari când am lansat FILIT. Anul acesta emoţiile sunt şi mai mari, pentru că într-o perioadă foarte scurtă de timp am ridicat ştacheta foarte sus. Practic, ediţia a doua e de două ori mai mare decât prima, în timp ce echipa rămâne cam aceeaşi, e doar un pic mai mare. Pe mine mă sperie când citesc în presă despre FILIT că pune Iaşul pe Harta culturală a Europei, că e cel mai mare festival de literatură din România – parcă nu pot să cred că este vorba despre noi. La sfârşit, vom spune: ce festival fain am făcut! Dar până atunci suntem într-o căutare continuă”, a spus Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii Române Iaşi şi directorul FILIT.

Dan Lungu, directorul FILIT, și Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean Iași


„Am avut încredere de la bun început în această idee, de la primul dialog, de la primul grup. Îi mulţumesc lui Dan Lungu că a scris mai puţin de când e director, aştept vremurile în care va scrie din nou foarte mult, revenind la ceea ce l-a consacrat, dar dacă el şi echipa sa nu s-ar fi implicat, acest festival nu ar fi avut strălucirea de acum”, a spus Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Festivalul s-a extins mult de la o ediţie la alta, organizatorii fiind receptivi la reacţiile publicului şi la sugestiile invitaţilor. „După Noaptea Poeziei, la ediţia aceasta avem o Casă a Poeziei, Casa Dosoftei. Am vrut să extindem FILIT pe tot parcursul anului şi am creat şase rezidenţe FILIT în Moldova– ţinem foarte mult la dimensiunea regională a acestui Festival -, ţinând cont de faptul că traducătorii au nevoie de linişte pentru a lucra”, a detaliat Dan Lungu.

Laureat Nobel pentru Literatură, la Iaşi: Herta Müller
Vineri, 3 octombrie, de la ora 19.00, în sala mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, publicul va avea întâlnire cu Herta Müller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură.

Herta Müller s-a născut în 1953 în satul Niţchidorf, din Banat. Este scriitoare germană originară din România, câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură în 2009. Este, de asemenea, laureată a numeroase alte premii importante, printre care Premiul Kleist (1994), Premiul IMPAC Dublin (1998), Premiul pentru literatură al Fundaţiei Konrad Adenauer (2004) şi multe altele. A studiat germana şi româna la Universitatea din Timişoara, iar apoi a fost traducătoare şi profesoară. Prima sa carte, Niederungen (Ţinuturile joase), a apărut în 1982, după multe amânări şi intervenţii ale cenzurii, şi a fost publicată în varianta originală abia în 1984, în Germania. Din 1985, lucrările sale au fost interzise în România. Din cauza dezvăluirii şi criticării în mediile occidentale a realităţilor dictaturii ceauşiste, a suferit presiuni tot mai puternice, mergând până la ameninţări cu moartea. În 1987 a emigrat în Germania, iar de atunci trăieşte la Berlin, fiind una dintre cele mai apreciate scriitoare din spaţiul de limbă germană, dar şi în alte ţări europene. Cărţile sale au fost traduse în 24 de limbi, fiind recompensate cu numeroase premii germane şi internaţionale.

 

Herta-Müller/ Credit foto: IngoWilhelm

 Dintre numeroasele volume publicate, amintim: „Călătorie într-un picior” (1989); „Încă de pe-atunci vulpea era vânătorul” (1992); „Animalul inimii” (1994); „Foame şi mătase” (1995); „Astăzi n-aş fi vrut să mă întâlnesc cu mine” (1997); „Regele se înclină şi ucide” (2003); „Leagănul respiraţiei” (2009); „Mereu aceeaşi nea şi mereu acelaşi neică” (2011) etc. (www.filit-iasi.ro)

Seara de vineri va continua cu un concert al Orchestrei Filarmonicii de Stat „Moldova” Iaşi, sub bagheta dirijorului Mihnea Ignat (Spania). Sub genericul „Noaptea albă a muzicii”, programul cuprinde lucrări de G. Bizet (Selecţiuni din Suitele Carmen), W.A. Mozart (Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestra în sol major, KV 216) şi A. Dvorák (Simfonia a IX-a în mi minor, op. 95, Din lumea nouă) Solistă va fi Mălina Ciobanu (vioară), o ieşeancă binecunoscută în lumea muzicală, graţie numeroaselor sale prezenţe pe scenele muzicale din România, deşi are doar 16 ani.

„Prin turneele în Europa, oameni de literatură au început să-mi vorbească mie, ca muzician, despre FILIT. Este o mândrie să vă transmit salutările acestor literaţi din străinătate şi să vă spun că acest festival deja a devenit cunoscut în Europa”, a spus Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii „Moldova” Iaşi.

Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii de Stat „Moldova” Iaşi

Trei zile de „Bookfest” la Sala Paşilor Pierduţi
Salonul de Carte Bookfest va avea, de asemenea, o a II-a ediţie la Iaşi, în cadrul FILIT. Publicul va avea acces la oferta de carte a celor mai importante edituri din România şi va putea participa la evenimente ale căror protagonişti vor fi autorii invitaţi în cadrul FILIT, dar şi oaspeţi speciali ai expozanţilor Bookfest. „Bookfest vine alături de FILIT, în zilele de 3, 4 şi 5 octombrie, de la ora 10.00, la Sala Paşilor Pierduţi. Sperăm să avem cel puţin succesul de la prima ediţie, dat fiind că anul trecut au fost peste 10.000 de vizitatori”, spune Mihai Mitrică, directorul Asociaţiei Editorilor din România.

La standurile Bookfest, vizitatorii vor putea alege titluri cu reduceri atractive din oferta bogată a unora dintre cele mai de succes edituri din România: Humanitas, Litera, Polirom, Curtea Veche Publishing, Rao, Trei, Corint, Nemira, Herald, Eikon, Okian şi multe altele. Accesul publicului va fi gratuit la toate evenimentele din cadrul Bookfest, precum şi la proiecţiile din cadrul Cinematografului de artă Bookfest.
 

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere FILIT Iaşi 2014 este organizat sub înaltul patronaj al Reprezentanţei Comisiei Europene. Proiectul este finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi, prin Muzeul Literaturii Române Iaşi.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei