Descoperirea unui artist

default

Dimensiune font:

| 19-07-2014 05:09

Îl vedeam mereu în sălile de expoziţii. Era nelipsit de la toate vernisajele şi părea un rugător cuminecându-se la Liturghie. Îl bănuiam un iubitor de artă din cei mistuiţi de pasiunea lor, dar pe care o trăiesc discret, în taina tainelor. Figura acestui bărbat fin, subţiratic, visător precum eroul lui Mihail Sebastian, profesorul Miroiu, îmi atrăgea de fiecare dată luarea aminte. Într-un târziu am aflat că de fapt aveam de a face cu un artist din cei veritabili, un meşter al liniei, culorii şi modelării lutului, un dascăl la cea mai înaltă şcoală de arte a Iaşilor şi doctor în estetică al Universităţii „A. I. Cuza”. Acest fel de a fi, de a se purta îl cam singularizează în breaslă. Nu doar modestia, care, se ştie, nu prea îi prinde pe artişti, cei mai mulţi aflaţi la polul opus, dar şi deschiderea generoasă spre arta confraţilor, interesul şi respectul pentru producţia lor nu-s chiar lucruri obişnuite în tagmă.

Incitat de aceste prime vestiri, ce-mi veneau dinspre acest semen al nostru, m-am adâncit în cunoaşterea lui, profitând şi de calda sa invitaţie de a-i vizita atelierul. Mihai Pamfil, căci despre el e vorba, născut în 1953 şi absolvent în 1978 al Institutului „Nicolae Grigorescu” de la Bucureşti, clasa profesorului Costel Badea, lucrează într-un spaţiu ce-mi răscoleşte amintiri, cel al maestrului Constantin Radinschi, unde am poposit adesea un amar de vreme să mă împărtăşesc din frumuseţea poeticilor plăsmuiri în acuarelă şi în egală măsură să mă fericesc ascultând verbul cu arome moldoveneşti din vechime al celui care evoca inegalabil vremuri şi oameni care au fost.

Trecerile mele prin atelierul lui Mihai Pamfil, deşi scurte şi nu foarte multe, mi-au oferit posibilitatea să-l citesc în ceea ce are definitoriu creatorul şi mai ales să-i descopăr unele din liniile de forţă ale portretului interior. În acele frânturi de timp i-am privit lucrările, de care-i plin atelierul, şi am tăifăsuit aşezat, sfătos ca în Fântâna Blănarului, satul din părţile Vasluiului de unde e originar artistul. Mi s-a revelat cu plăcere un om profund, adânc ştiutor al domeniului căruia i s-a consacrat, un spirit critic viu şi am întrezărit în făptura sa o putere lăuntrică de modelare în pas cu mersul artelor şi în consonanţă cu resursele proprii.

Mihai Pamfil a ştiut să înalţe solide temelii. Pe acestea şi-a construit şi îşi construieşte opera. Este în primul rând un desenator de virtuozitate. Mâna lui se mişcă cu dezinvoltură pe hârtie. Tehnicitatea e dublată de un spirit imaginativ fremătător, fertil şi debordant. Tratează, când desenează, cu largheţe subiectele, deşi nu se îndepărtează de la rigoarea ce-l caracterizează. Lasă însă slobodă închipuirea, trage multe ori expresionist linia, dar are în minte şi bătrânele scrijelări din peşterile străvechimii. Totodată, izbuteşte să încarce cu poezie de loc edulcorată păinjenişul ieşit de sub tuşul său, ceea ce conferă desenelor fior mitic şi un mister ce se cere descifrat. Aceste grafisme au fineţea caligrafiilor orientale, dar şi o corporalitate ce duce cu gândul la tridimensionalul sculpturii sau ceramicii. În plus sunt învăpăiate de un duh ce le întrupează ca fiinţe. Se vede dintr-o ochire că artistul desenează cu voluptate şi pentru dânsul îndeletnicirea reprezintă un ritual. De asta Mihai Pamfil apelează la desen nu numai pentru a crea structura picturii, ci şi pentru a da naştere unor lucrări de sine stătătoare.
Apoi Mihai Pamfil este un colorist din cei rafinaţi. Se înscrie din acest punct de vedere în marea tradiţie a şcolii ieşene, una prin excelenţă de colorişti. Dar şi pe acest plan pictorul vine în tablourile sale cu o notă personală. El caută şi găseşte game în lăuntrul aceleaşi culori, cum ar fi griul sau ocrul, ce mi se par cele preferate. Are meritul să fi reuşit să imprime apăsat fiecărei culori pecetea proprie. Calea pe care merge e aceea a aspririi cromaticii, ce îmbracă aspectul fin grunjos al pământului pregătit să primească sămânţa. Se produce prin acest demers un transfer fericit dinspre ceramică, artă cultivată de artist cu bune realizări. Mihai Pamfil s-a individualizat şi printr-un efort statornic şi prelung şi în ceea ce priveşte compoziţia şi viziunea asupra lumii înconjurătoare. De la figurativul începuturilor artistul a trecut cu naturaleţe, organic, aş spune, la o pictură a limbajelor neconvenţionale. Nu s-a desprins cu totul de expresia tradiţională. Apelează într-o manieră proprie la recuzita clasică, fără a fi însă fidel obiectului, ci substanţei ideatice şi de simţire. Transpare aceasta mai ales în temerarele sale acorduri cromatice. Muzicalitatea din vechime n-a fost pierdută, dimpotrivă s-a păstrat, e drept într-o formă nouă. Pictorul a epurat prisosurile şi s-a axat pe un registru cromatic mai restrâns, în care a izbutit să împreuneze culori care altfel greu consonează una cu alta. Compoziţional Mihai Pamfil se dovedeşte adeptul sugestiei prin revelarea esenţialului şi punerea subtil în valoare a virtuţilor decorativului. Aidoma felului de a fi al omului, creaţiile sale grăiesc în semitonuri, dar ceea ce spun are un răsunet profund şi îndeamnă la contemplaţie meditativă. Arta sa se distinge ca una a temeinicilor tocmiri tehnice, dar şi creuzet al unor trăiri consubstanţiale.

Mihai Pamfil face parte din lumea tăcută a creatorilor, categorie nu foarte numeroasă în seminţia artistică. E însă, cu siguranţă, acea falangă a promotorilor principiului benedectin „Ora et labora”. Din această zbatere ies la lumină semne durabile, ce merită mai multă atenţie şi înţelegere din partea noastră. Când avem norocul, cum mi s-a întâmplat mie, să cunoaştem atelierul faur al unui asemenea creator, ni se dăruiesc din belşug satisfacţii desfătătoare.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei