Dialog cu bunic – Lupăria lui Stratan (III)

default

Dimensiune font:

| 17-09-2016 05:30

Dimineaţa, Stratan venea să-şi ia godacul acasă. Mai întâi se urca pe gard şi, uneori, dădea ochii cu lupul, care era destul de obosit, dar la fel de sănătos şi de periculos; Stratan nu-l lăsa să se mai chinuie mult, dar nici nu risca nimic, ştiind că o mică greşeală putea fi plătită scump. Dădea o raită până la Cantonul Silvic din pădure şi lua legătura cu Virgil Pruncu, unul din administratorii moşiei lui Sturza. Pruncu era şi organizatorul vânătorilor boiereşti şi latifundarul îi făcuse cadou o armă germană cu două ţevi. Dacă avea noroc să-l întâlnească pe acest „fecior boieresc” – cum îi spune lumea – lucrurile se simplificau: Stratan era prieten cu Pruncu; făcuseră armata împreună „la călăraşi, cu schimbul”, la un regiment de cavalerie din oraşul Roman. Pruncu îi împrumuta arma de vânătoare, iar Stratan revenea la Lupărie, unde rezolva rapid problema: dacă lupul nu cădea din primul foc, apăsa pe al doilea trăgaci. Cobora, scotea lupul, îi lua blana, apoi ducea puşca înapoi la canton.

- Ce însemna să faci armata „la călăraşi cu schimbul”?

- Bună întrebare! Dacă un tânăr împlinea douăzeci şi unu de ani şi avea de la părinţi un cal de rasă, putea să meargă la un regiment de cavalerie şi dacă o comisie de ofiţeri medici veterinari hotăra că animalul corespunde unui şir de cerinţe stricte, acel tânăr era admis să satisfacă stagiul militar prezentându-se doar câteva zile pe lună la regiment, pentru a-şi însuşi instrucţia tactică a cavaleriei. Venea şi pleca însoţit de cal. După doi ani de la încorcporare, tânărul primea levretul de satisfacere a serviciului militar şi era lăsat la vatră, iar calul său intra în proprietatea regimentului.

- În acest caz, tânărul beneficia de un stagiu militar uşor.

- Aşa este; statul beneficia, la rândul său, de primenirea şi dezvoltarea septelului de cai de rasă.
Cavaleriştii, împreună cu regimentul de gardă regală formau elita armatei române. Tinerii ofiţeri ai acestor arme erau selectaţi chiar de pe băncile liceelor militare. Erau nu numai ca „traşi prin inel”, înalţi şi chipeşi, ci şi expansivi şi plini de farmec, considerâaţi, în timp de pace, partide preferate pentru domnişoarele frumoase, şcolite şi cu părinţi bogaţi.

La defilarea de la zece mai (ziua naţională pe atunci) escadronul de cavalerie era cel mai admirat. Chipurile cavaleriştilor încălecaţi pe cai care îşi muşcau zăbala şi ţineau trapul în ritmul muzicii militare, străluceau în cele mai frumoase uniforme de paradă. Pintenii, nasturii, rozetele, paftalele, eghileţii şi fireturile aurii de la epoleţi sclipeau în lumina soarelui de primăvară târzie, de-ţi luau ochii. Fiecare călăreţ prezenta omul din mers, ţinând un paloş curbat cu vârful înainte între urechile armăsarului. Totul sugera măreţie şi hotărâre, amintind de invincibila „armie română” de la Rovine, Rahova şi Călugăreni, dar şi egoismul Diviziei 16 Cavalerie în Primul Război Mondial.

În fruntea escadronului, un tânăr ofiţer „să-i tai faţa cu un fir de păr”, dar încruntat de ai fi zis că n-a zâmbit în viaţa lui, purta drapelul unităţii. Tricolorul era însoţit de două panglici lucrate cu fir de aur; pe una era înscris vechiul dicton „Nihil sine deo”; pe alta, deviza rostită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza când a decretat reînfiinţarea oştirii române: „Onoare şi patrie!” Tot cu fir de aur era brodată şi stema ţării, cu vulturul cruciat şi capul bourului cu stea în frunte, de pe chipul de paradă ale fiecărui cavalerist... Un mic excurs, nepoate!

- Mulţumesc, bunicule, a fost o încântare să ascult! Acum spune-mi... şi dacă Stratan nu se întâlnea cu administratorul Pruncu la Canton, ce se întâmpla?

- Stratan proceda cu sânge rece, după un tipic bine gândit. Dar despre momentele întâlnirii lui cu un lup vie este poate mai bine să nu vorbesc.

- Eu tocmai asta voiam să aflu: cum îi venea Stratan de hac dihăniei, fără să-şi pună în pericol propria viaţă?

- Dacă ţii numaidecât... Dar să ştii că nu-i prea plăcut!

- Se lupta cu lupul?

- Era o confruntare în care lupul, cu toată cruzimea şi agilitatea lui, era totdeauna doborât; omul acela inventiv recurgea la un smâc.

- Ce este smâcul?

- Un fel de capcană pentru prins mai ales sălbăticiuni periculoase, care provocau pagube sătenilor.

- Şi cum funcţiona?

- Lupăria era prevăzută cu un pui de carpen lung de vreo 4-5 metri, a cărui tulpină era înfiptă bine în pământ, chiar în marginea gropii. Vârful acelei prăştini de lemn câlţos, care se îndoaie până se face colac, dar nu se rupe, era tras cu o funie până la pământ şi legat aşa arcuit cum era, de un par bine bătut pe fundul gropii; frânghia de legătură avea un juvăţ în care intra capul animalului şi care se strângea la bucata de carne ce i se oferea ca nadă sau momeală. Atunci lupul se trăgea înapoi să scape şi întindea celălalt capăt al aceleiaşi frânghii, care fixa prăştina smâcului de par. Prin întindere, nodul cu laţ se desfăcea şi mlădoanca de carpen, arcuită, se elibera, destinzându-se şi înşfăcând de gât animalul care rămânea să plutească în aer. Moartea lupului nu numai că era sigură, dar şi survenea în scurt timp. Capcana acţiona numai când era întinsă momeala şi frâna eliberată.

- Deci acest smârc era un fel de spânzurătoare.

- Se poate spune şi aşa! Sigur este că omul nostru se întorcea acasă şi cu porcuşorul în sac, dar şi cu pielea lupului...

- O fi prins mai mulţi?

- Se zice că atât Stratan, cât şi Eugenia, femeia lui, purtau iarna cojoacele din piei de lup. Ba, mai mult, Stratan apărea uneori prin iarmaroacele de la Tupilaţii de lângă Hanu-Ancuţei şi de la Târgu Neamţ cu cât o piele de lup de vânzare.

- Cred că lua bani frumoşi, bunicule!

- Le vindea, desigur, bine, că erau argăsite şi prelucrate perfect, chiar de Stratan – cojocarul!

Constantin Partin 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei