Dialog cu vii şi morţi: Lupul şi Puiu

default

Dimensiune font:

| 03-06-2017 05:15

Profira, cumnată, alcoolică, moartă la vreo cincizeci de ani. Victor, soţul ei, ucis de aceeaşi boală. Doamne, cât i-am mai compătimit şi jelit!

Știu că dacă seara mănânci mult şi la ore târzii, nu poţi dormi. Prin urmare, mă feresc. Numai că recent m-au contactat Tony şi Mitică. Trecuse ceva timp de când nu ne văzusem. L-am sunat şi pe Titus şi ne-am întâlnit la el, în foişorul din vie. „Podgoneanule, murim de sete” - s-a stropşit Mitică; şi amfitrionul a înţeles „aluzia”. A scos din beci vin roşu şi vin alb. Dar ce vin! Eu am dat fuga la chioşcul de alături şi am adus Borsec – tot rece – mai ales pentru mine, că eram cu maşina. Am discutat verzi şi uscate şi n-am putut ocoli politica. Am tot vorbit şi am tot servit până aproape de miezul nopţii. Aşa că m-am culcat târziu şi m-am zvârcolit precum calul când mănâncă trifoi încins. Am adormit abia spre ziuă. Somn? Un coşmar. Am visat-o pe Profira. Cumnata mea stătea pe o bancă lângă cimitir.

„Ce faci tu, Profiriţă?”

„Am ieşit la soare, bădie.”

Am vrut s-o sărut, dar s-a ferit. Atunci i-am apucat mâna, cu chip să i-o pup, dar era murdară de lut moale, galben.

„Ce-i cu mâinile matale, cumnată?”

„Am făcut curăţenie în cavou. Nu pot să stau în mizerie. În fiecare an fac ordine, cum făceam acasă. Să vii să vezi!”

Deodată a apărut şi Victor. Era trist, transpirat, cu pălăria în mână şi cu părul în dezordine; albise.

„Unde-i maşina? Ai avut accident sau vreo pană?”

„Nu chiar, Profiră, m-au prins băut şi mi-au săltat permisul.”

„Cum să bei când erai la volan?”

„Păcatul meu. Am pus maşina pe avarie, în staţia de autobuz din faţa bufetului şi am intrat să-mi iau ţigări. Acolo am dat cu ochii de Nicu Avoichiţei şi de Dinu Botezatu, morţi şi ei, înaintea mea. Mi-au oferit un coniac. Cum să-i refuz, când nu băusem cu dânşii de ani de zile? Pe urmă, am comandat şi i-am servit şi eu. Morţi, morţi, da' obrazu-i obraz!”

„Și?”

„Și când am ieşit la maşină, iaca şi poliţia de la judeţ. «Știi că n-ai voie să parchezi autoturismul aici?»; «Vă rog să mă scuzaţi, vin de la cimitir şi am intrat să iau nişte ţigări. Obicei rău, da' nu poţi să stai acolo fără o ţigară»; «Dar ce, locuieşti acolo la biserică?»; «Da, în cavou.»; «Nu mai spune! O mai faci şi pe şmecherul. Ia să-ţi punem noi fiola»; M-au obligat să suflu în porcăria aceea şi s-a înverzit; s-a înverzit numai din trei coniacuri mici.”

„Vai de capul nostru, Victore! Numai asta ne mai lipsea.”

„Au zis să mă duc după permis peste două lunii. Ei habar n-au ce înseamnă să fii mort.”

„Și nici nu vor să înţeleagă, parcă-s de pe altă lume...”

Visul meu nu s-a oprit însă aici. Deschideam poarta şi odată mi-a apărut „pe ecran” Manole Paşparuga.

- Ce faci, vecine, de ce eşti aşa amărât?

- Am păţit un mare necaz.

- Hai că mă faci curios. Care-i baiul?

- Păi am moştenit de la tata un obicei prost: în timpul verii, când nu prea sunt treburi la care-i nevoie de căruţă, să ducem caii în zăvoiul de pe malul Moldovei şi să-i lăsăm singuri acolo, la păscut, zile şi nopţi de-a rândul. Se avea în vedere că prin satele dintre Hanu-Ancuţei şi Hanul Drăguşeni, ca şi prin cele de peste Moldova, dintre Boroaia şi Războieni, nu se fură cai. Prin apropiere de roman, pe la Săbăoani, se mai întâmplă, dar foarte rar.

- Manole, să nu-mi spui cumva că ţi-au furat din zăvoi minunea de cal, la care ştiu că ţii aşa de mult.

- Nu mi l-au furat, dar l-am pierdut şi gata!

- Acolo în zăvoi, era legat?

- Nu, doar cu piedică la picioarele din faţă, ca să nu plece departe. Însă am greşit şi iată că am rămas fără cal.

- Spune, omule, ce s-a întâmplat?

- Știam de la cei bătrâni că lupul flămând, mai ales când umblă în haită, se dă şi la animale mari. Știam, dar credeam că sunt simple poveşti. Auzisem că atunci când dihania asta crudă şi lacomă atacă o vacă, aceasta se apără încercând să-l ia în coarne. Fiara, ca şi cum ar fi şcolită, se fereşte de capul vacii şi-i tot dă târcoale, până reuşeşte să-i spintece burta. În cazul cailor, el procedează invers; ştiind că ar putea fi lovit de copite, îi atacă la cap. Se repede de mai multe ori, până reuşeşte să se prindă cu dinţii de nările calului. Animalul atacat se învârte cu fiara acăţată de nasul lui, până când ameţeşte şi cade. Atunci lupul îi sfâşie burta şi-i dă maţele afară. Aşa s-a întâmplat, probabil, şi în cazul armăsarului meu. Puiu era cal puternic; cred că s-a învârtit mult cu lupul acăţat de nas, fără să ameţească.

- Și atunci? N-a reuşit să scape de el, să-l lovească?

- Nu avea cum. L-am găsit pe bietul cal mort, cu nasul rupt şi cu o baltă de sânge închegat sub cap. În rest, era întreg. M-am uitat împrejur să văd şi alte urme. Lupul n-a scăpat nici el cu viaţă. Stătea străpuns de o ţăpuşă rămasă în tulpina unui plop tăiat de cineva în iarnă.

- Măcar şi-a luat şi el răsplata.

- Probabil că la un moment dat, nasul bietului Puiu n-a mai rezistat; s-a rupt, iar lupul a zburat prin aer ca o pană şi s-a înfipt tocmai în aşchia aceea puternică, pregătită parcă anume! Închipuie-ţi că dihania moartă avea în gură nările şi puntea nasului de la cal.

- Incredibil! Îmi pare rău, Manole!

- D'apăi mie. Nici nu ştii ce greu îmi vine să dau de ştire acasă, că Puiu nostru nu mai este...

Constantin Partin 

Sursa foto aici.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei