Drumuri spre Dumnezeu

default

Dimensiune font:

| 19-04-2014 04:07

 În Duminica Floriilor m-am trezit într-o dispoziţie de excepţie. Eram împăcat cu toată lumea şi noţiunea de duşman mi se părea o invenţie ireală, creată de sufletul omenesc cu scopul ca omul să nu poată zbura ca pasărea cerului.
Clopotele de la Mitropolie mă transpuneau parcă într-o fiinţă cu doar două dimensiuni. Cea de a treia dimensiune, care avea în componenţă şi răutatea omenească, dispăruse şi eu devenisem uşor, atât de uşor că pluteam într-o pace nefirească, dar benefică, împăcat cu lumea asta a noastră aşa cum este.
Apropierea sfintelor Paşte, ca de obicei, mă cheamă din nou la vechile mele întrebări, care provin din dualitatea omului, de provenienţă divină şi din păcat, din componenţa structurii sale din lut şi spirit.
Ca păstor al urbei noastre eram de multe ori incomodat că cele două credinţe ale noastre, ortodoxă şi catolică, nu puteau accepta o dată unică a comemorării Învierii Mântuitorului nostru Iisus. Clopotele Iaşilor, şi nu numai, aveau darul să mă întoarcă, pentru puţin timp, în negura istoriei credinţei noastre. Mă duceau cu gândul la timpul când trei episcopi, episcopul de Roma, episcopul de Alexandria şi cel de Antiohia, au primit un statut mai special şi s-au numit patriarhi. Apoi s-au alăturat episcopul Constantinopolului şi al Alexandriei, confirmaţi toţi cinci la Conciliul din 451.
Dar... patriarhul Romei şi cel al Constantinopolului îşi disputau titlul de succesor al Sfântului Petru. Cum Teodosie Cel Mare a murit în anul 395, el fiind ultimul împărat al Imperiului Roman unit, era firesc ca Imperiul Roman divizat să conducă şi la divizarea bisericii creştine. Chiar dacă aceasta a rezistat peste şase secole la unele dificultăţi insurmontabile, cu un Împeriu Roman de Apus destrămat de puzderii de triburi, mai ales germanice. Papa Leon al IX-lea (1049-1054) şi patriarhul Constantinopolului Mihail I Cerularie (1049-1058) au desăvârşit ruptura în anul 1054, când a avut loc aşa-numita Marea Schismă.
Gândurile mele erau provocate şi de un pătrat din bronz, cu basoreliefuri frumos meşterite de artizani lionezi, folosit ca presse-papiers de mine şi care mi-a fost dăruit de primarul oraşului Liege. De câte ori folosesc acest obiect, regret că n-am semnat tratatul de înfrăţire cu acest prestigios oraş, datorită plecării mele ca ambasador în Cuba.
Primarul de Liege (denumire provenită de la Liberte de Genti - lat.) mi-a propus să vizităm oraşul Aix-La-Chapelle (Aachen, în germană). Carol Cel Mare (Charlemagne) s-a născut în apropiere de Liege în anul 747 şi a ales acest oraş ca reşedinţă. În acest oraş se află un celebru muzeu în care sunt păstrate unele capodopere făcute la Constantinopol şi care au fost jefuite de cruciaţii din a patra cruciadă prin anii 1204. Cruciaţii buimaci, mari amatori de jafuri, nu prea ştiau ce să atace: Egiptul, Ierusalimul sau...de ce nu, chiar Constantinopolul.
În anul 1000, Constantinopolul avea peste un milion de locuitori în timp ce Roma, Parisul etc. abia aveau 40.00 de suflete. Era capitala lumii, în materie de ştiinţă, cultură, tehnologie de vârf etc. Toate drumurile mergeau spre acest fabulos oraş.
Cruciaţii au jefuit sălbatic acest formidabil simbol al progresului vremurilor sale.
Barbari şi lacomi, cruciaţii au topit miraculoasele opere din aur şi au transportat lingouri în ţările lor. Ca prin minune, unele capodopere au fost transportate intacte şi aşa ni s-au transmis câte ceva din măreţiile acestui fabulos oraş. La muzeul din Aachen puteţi vedea câte ceva din măreţia Imperiului Roman de Răsărit. Fineţea, fantezia, dragostea de Dumnezeu, nemaipomenita tehnologie şi măiestrie a acelor vremuri ne sunt dezvăluite plenar, lăsându-ne muţi de uimire.
Cruciaţii au jefuit şi distrus în mod barbar, aşa cum au făcut-o în anul 1453, la 29 mai şi barbarii musulmani, conduşi de Mohamed Cel Mare.
Papa Inocenţiu al III-lea, iniţiatorul Cruciadei a patra, critica violent jaful cruciaţilor: „... ei au furat vasele din argint din altare, le-au făcut bucăţi... Au violat locurile sfinte şi au răpit cruci şi relicve...’’. Tot Papa a spus cu amărăciune „că s-a pus cruce uniunii ecleziastice...”
De fapt, Cruciada a IV-a nu a avut o ţintă religioasă, ci o ţintă a nobilimii, sărăcite de desfrâu, o victimă bună de jefuit. Capodoperele, foarte puţine, au fost scăpate de la topire de oameni religioşi, care au plătit preţurile cerute de bandiţii jefuitori din Cruciadă.
Oraşul Liege avea nenumărate piese de o frumuseţe rară, similară vremurilor măreţe ale Constantinopolului şi m-am simţit mândru de Europa. Poate că nu eram chiar la acelaşi nivel de desăvârşire, dar nu aveam de ce să ne simţim primitivii acelor vremuri. Am văzut un vas mare folosit pentru botez, din bronz. Era datat prin 1045, înaintea Marii Schisme şi părea făcut de o mână divină. Greutatea acelui vas era de peste 250 kg şi era singura pază împotriva furtului din biserică. Sper sincer ca între timp, după aderarea României la UE, primarul acela atât de simpatic şi prieten, să nu mă înjure cumva că i-a dispărut faimoasa capodoperă (ca busturile din Copou!).
Revin la supărarea mea că noi, ortodocşii şi catolicii, nu ne bucurăm simultan de Învierea Domnului. Dar nici măcar ortodocşii nu se bucură simultan de sfânta sărbătoare. La fel stau lucrurile şi la catolici. Chiar dacă avem aceeaşi credinţă şi suntem acelaşi neam, tot nu ne înţelegem. Orgolii nemăsurate şi un fel de înverşunare nejustificată împiedică unitatea în credinţă şi mai ales respinge dialogul.
Şi musulmanii au probleme similare, sau poate şi mai şi, iar intransigenţa lor produce multă suferinţă în lume.
Am umblat mult prin lume şi mi-am format un mod propriu de a judeca lucrurile.
Eu îl văd pe Dumnezeu undeva într-un spaţiu infinit dimensional (similar unui munte greu accesibil omului) şi noi pornim spre el, să atingem fericirea veşnică. Oamenii abordează căi diferite şi mijloace diferite, pentru a parcurge dificilul drum. Unii cu maşina, alţii cu trenul, cu avionul, cu rachetele, pe jos, pe brânci, în patru labe. Toţi se zoresc spre fericirea veşnică. Ceea ce nu ştim este faptul că viteza de înaintare spre Dumnezeu este cam aceeaşi pentru toată lumea. Efortul depus de fiecare trebuie să fie cam acelaşi. Pentru că un mijloc ideal care să ne ducă ACOLO, fără un mare efort, nu există. Ne căţărăm pe acel munte, ne răsturnăm, ne jupuim genunchii, ne zgrepţănăm cu unghiile, ne înverşunăm să învingem şi mai ales sperăm. Clopotele sfintei Biserici au darul să ne liniştească, sunt ca un balsam cu care ne oblojim sufletele noastre. Le ascult şi inima mea intră într-o benefică rezonanţă. Mai avem câteva ore până ce preoţii ne vor anunţa că „Hristos a înviat!”.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei