Duminică pascală vieneză

default

Dimensiune font:

| 02-08-2014 04:50

 Duminică de Paşte tihnită ca într-un oraş pierdut în blânda provincie. Dar nu suntem pe uliţele vătuite de spleen ale târgurilor de cândva şi de azi, de aici şi de aiurea. Paradoxal ne aflăm puţin după miezul zilei în Viena, oraşul unde s-a făcut şi desfăcut lumea, unde viaţa a spumegat şi mai şi mai spumegă şi acum în ritmurile Dunării năvalnice, ale valsurilor şi polcilor purtând semnăturile faimoşilor Strauss.
E ciudat de liniştit marele oraş în prima zi a Paştelui catolic. Lumea a ieşit la soare precum albinele dintr-un buduroi şi leneveşte sub căldura molatecă a astrului, care, în sfârşit, dăruieşte daurita-i lumină şi binecuvântata sa dulceaţă primăvăratecă. E april şi zăpezile mai învelesc dealurile împădurite ce strâng într-un fel de zid de fortificaţie majestosul oraş imperial. Vienezii, cei mai mulţi, au luat-o pe drumurile ţării, să petreacă altundeva decât în oraşul lor de reşedinţă vacanţa pascală. A rămas însă destulă lume în Viena şi nu mai puţin numeroşi sunt mosafirii, cei veniţi anume în capitala austriacă să trăiască bucuria Paştelui în acest loc magic, în oraşul care, chiar dacă şi-a mai stins fala de odinioară, n-a încetat să fascineze o omenire.

Mulţimile ieşite pe străzile, în pieţele şi parcurile din centrul Vienei în această duminică pascală au intrat parcă în contagiune cu ambianţa cetăţii de pe Dunăre. Îi priveşti pe aceşti semeni plimbându-se agale, sporovăind, odihnindu-se pe băncile parcului de lângă Palatul Hofburg, intrând în biserici să se roage sau să admire comorile de artă, şi-ţi dai seama, firesc, că aici încă mai domneşte ceva din atmosfera seniorială a timpurilor trecute. Oameni ai locului, sau de mai departe, cei aflaţi în acest spaţiu al legendei şi istoriei dăinuitoare se contaminează de acest duh de demult. Coboară, vrând, nevrând, în vârstele de altădată şi mai ales se cuprind de tânga şi nostalgia gloriosului trecut. Lumea e îmbrăcată sărbătoreşte, în dulcele stil clasic cei mai mulţi. Libertăţile vestimentare, atât de lăbărţate în ziua de azi aproape pretutindeni în lume, aici nu-şi prea găsesc locul cel puţin într-o zi atât de însemnată ca cea de Paşte.
Se degajă din felul de a fi al acestor semeni o decenţă a gesturilor, a vorbirii chiar, ce pot părea anacronice. Gloria imperială impune pesemne o astfel de conduită. Ia totul sub puterea ei dominatoare. Clădirile centrului cetăţii, palatele cele somptuoase, Hofburg, Belvedere, catedralele, cu fleşele lor înstelând cerul, precum Sfântul Ştefan, Opera, Teatrul, toată această frumuseţe ce se revarsă într-o simfonie a splendorilor, creează un decor ca de teatru, un spaţiu în care conştiinţa îţi şopteşte că trebuie să te comporţi ca pe scenă, să-ţi controlezi mişcările, vorbele. Viena, în miezul ei, a fost croită, acesta este sentimentul ce-l încerci contemplând, ca să dea întrupare măreţie, să taie respiraţia, să bucure sufletul, dar şi puţin, puţin să-l şi strivească, mai ales dacă intri în lăuntrul nepregătit.

Nu e măreţia Parisului care cântă aidoma unei armonici ce-şi deşiră firele de mătase ale melodiei vesele peste apele Senei şi marilor bulevarde. Nu te stăpâneşte nici acea stare de uimire nu arareori exaltată pe care ţi-o produce în oraşul luminilor alăturarea dadaistă de clasicitate cu expresiile modernităţii contestatare a unor siluete ca Tour Eiffel. Centrul Baubourg, sau Noile Hale. Viena măreaţă, impunătoare, degajă, la o privire mai adânc scrutătoare, un aer cazon. Din zidirile bătrâne acesta parcă se insinuează pretutindeni în tot ceea ce înseamnă azi aglomerarea urbană. Atinge şi simţirea oamenilor. Aceştia nu vieţuiesc, evident, în trecut, dar vibrează într-un chip special când vine vorba de ce a fost odată. Trăsurile sclipitoare, trase de cai cu harnaşamente aurite, argintate, sau alămite,vizitii spilcuiţi ca nişte lachei de la curţile de pe vremuri, ce împânzesc curţile vechilor palate şi străzile centrului istoric, ispitesc şi îmbie la primblări pe trecători tocmai pentru că amintesc de trecutul ce stăruie ca o bovarică suferinţă vieneză.

Duminică placidă de Paşte la Viena. În decorul clădirilor cele monumentale ale veacurilor, viaţa capătă cadenţe de-a dreptul provinciale. E dimensiunea paradoxală a existenţei unuia dintre superbele oraşe ale Europei, devenită caracteristică.

Sursa foto: fr.novopress.info

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei