"Fenomenul cultural este parte integrantă din viaţa noastră”

default

Dimensiune font:

| 22-10-2014 06:34

* interviu cu Irina Vasilescu, preşedintele Centrului Cultural Internaţional Iaşi

Ori de câte ori vine vorba despre educaţie, cultură, arte şi lucruri frumoase chipul Irinei Vasilescu se umple de lumină. Zâmbeşte uşor, apoi povesteşte cu drag despre proiectele pe care le-a migălit şi pe care astăzi le va prezenta ieşenilor odată cu lansarea Centrului Cultural Internaţional, o asociaţie care îşi propune să susţină artiştii români atât în ţară, cât şi peste hotare.


- Cum a apărut ideea unei astfel de organizaţii la Iaşi?
- Atât eu, cât şi echipa mea avem foarte multe contacte cu străinătatea, prin virtutea faptului că suntem traducători, interpreţi şi profesori de limbi străine. Avem un permanent schimb de servicii şi de idei cu români care circulă mult peste hotare sau cu persoane străine care vin şi pleacă ori sunt rezidente. Deschiderea centrului a apărut ca o necesitate de a găsi un cadru organizat în care să interacţionăm cu toţi colaboratorii noştri, dar şi ca o dorinţă mai veche pe care astăzi o vedem împlinită. Noi am organizat de mulţi ani evenimente culturale, însă sub umbrela Biroului de Traduceri (Grupul de companii Eurolenguas şi Actadoc - n.r.) şi ne-am dorit sa constituim o organizaţie care să ne permită să facem altfel de manifestări.
- Vă plac mult artele vizuale. Aţi schiţat un tablou al centrului?
- Iubesc artele vizuale în special, dar şi artele dramatice. Mereu mi-am imaginat un centru în care să aibă loc expoziţii de pictură, de fotografie, de sculptură, un centru care să fie gazda multor seri culturale ai căror protagonişti să fie actorii, iubitorii artelor frumoase. Acestea au fost ideile cu care am pornit noul proiect.
- O parte dintre idei le-aţi dezvăluit publicului în două evenimente foarte importante derulate în acest an.
- Am avut un vernisaj al unei expoziţii de artă realizate de artişti români şi spanioli -- «România-Spania: două culturi, două perspective». Pe simeze au fost expuse tablouri realizate de studenţi spanioli la Universitatea de Arte „George Enescu”, sosiţi la Iaşi prin programul Erasmus, şi tineri români care au studiat în Peninsula Iberică. Ne-am dorit să aflăm ce i-a inspirat din cele două culturi, iar răspunsurile le-am văzut în lucrările lor. A urmat un alt moment frumos, «Tango pentru Palatul Culturii», o seară de dans prin care am dorit să atragem atenţia asupra unui monument important al Iaşului. Evenimentul a fost primit foarte bine, peste aşteptări, şi ne-am bucurat de răspunsul comunităţii de tango pe care am reuşit să o adunăm. Am strâns pe ring toate şcolile de tango din Iaşi, iar ecourile au fost extraordinare.


- Obiectivul Centrului Cultural Internaţional este promovarea artiştilor. Cum îl veţi împlini?
- Am creionat deja o agendă de manifestări care vor avea continuitate. De pildă, expoziţia de artă vernisată în vară va avea o replică în Spania şi este o formă de promovare foarte bună a artiştilor români. Evenimentul «Tango pentru Palatul Culturii» a fost gândit cu o replică la Paris pentru a-i prezenta pe profesorii de tango români şi şcolile lor de tango, dar mai ales imaginea României care este mai mult decât ştiu Parisul, Franţa sau Europa. Ne dorim să deschidem la Paris şi o expoziţie de fotografie cu imagini din România şi din Iaşi, cu artişti plastici care să expună acolo. Va fi un eveniment mai complex decât cel organizat la Iaşi pentru că are în vedere şi a doua componentă, cea de promovare a României. Probabil va avea loc anul viitor în primăvară. Va fi un eveniment stradal, în Piaţa Trocadero, lângă Turnul Eiffel, ales special pentru vizibilitatea mare pe care o oferă.
- Iaşul are copii foarte talentaţi în multe domenii şi cu siguranţă vor intra în atenţia centrului.
- Vorbind de copii, ne-am implicat deja. Am avut marea şansă, marele privilegiu ca prin Centrul Cultural Internaţional să sprijinim participarea la un festival internaţional a unui tânăr extrem de talentat. Este vorba despre Dragoş Ilie, de la Liceul «Octav Băncilă», elevul profesorului Marius Ţâmpău, care vara trecută a participat la Festivalul de Chitară Clasică de la Petrer (Spania – nr), unde a fost foarte bine apreciat. A fost cel mai tânăr interpret şi a făcut o impresie extraordinară, iar eu m-am simţit mândră că sunt româncă. La festival au fost prezenţi cei mai mari chitarişti ai lumii şi mi-au transmis impresiile lor favorabile.
- Păstrând registrul, nu putem să nu amintim demersurile Iaşului în obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021. Urmăriţi o implicare în proiect?
-Ne dorim să integrăm centrul nostru cât mai bine în acest proiect şi să facem astfel încât autorităţile să ne perceapă ca un partener de nădejde, care se implică la modul extrem de serios. Dacă va reuşi să devină Capitală Culturală Europeană, Iaşul va avea beneficii foarte mari pe termen lung în toate domeniile – şi la nivel de infrastructură, şi la nivel de conştientizare a faptului că fenomenul cultural este parte integrantă din viaţa noastră. Picătura de frumos care ne ajunge la suflet ne arată, până la urmă, că suntem oameni. Iaşul are şi un specific în domeniul culturii şi cred că proiectul este mai uşor de realizat decât pare pentru că avem aceste atuuri extraordinare ale tradiţiei şi spiritualităţii poate mai profunde decât în alte zone ale ţării.
Ieşenii sunt aşteptaţi astăzi la lansarea Centrului Cultural Internaţional, care va avea loc începând cu ora 17.30, în zona Atrium a Complexului Palas. Evenimentul va beneficia de prezenţa unor prestigioase şcoli de dans, care vor aduce mai aproape de publicul ieşean ideea de multiculturalism. În spectacol vor evolua Dragoş Ilie (chitară clasică), Atelierul de Tango, Ansamblul de Dansuri Greceşti al Asociaţiei Culturale „Dionysos”, Dance Explosive, Clubul Sportiv de Dans „Unic”, Clubul de Dans Salsa Amazing, Ansamblul de Dansuri „Orfeas” al Comunităţii Elene din Iaşi, Ansamblul de Dans „Coconiţe” al Ateneului Tătăraşi şi Grupo Capoeira Brasil. Magicianul Augustin va antrena publicul într-o «Călătorie în jurul lumii», un spectacol de hipnoză comică.

Maura ANGHEL


„Îmi place nespus arta, iar pictorul preferat este Joan Miro. Iubesc animalele, câinii în special, natura în care mă încarc de energie. Îmi place dansul foarte mult şi de un an de zile frecventez cursuri de tango. Sunt o mare pasionată a educaţiei, domeniu în care mi-am găsit vocaţia. Îmi place să scriu, iar dacă mă întrebaţi care ar fi cartea preferată mi-ar fi greu să răspund. Iubesc autorii sud-americani, preferaţi fiind Jorge Luis Borges, Gabriel Garcia Marquez şi Julio Cortazar”

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei