FIE 2015 continuă cu Festivalul Internaţional „Poezia la Iaşi”

default

Dimensiune font:

| 27-05-2015 12:27


 Despre poeţi şi poezie s-a vorbit, ieri, la superlativ, în conferinţa care a precedat deschiderea celei de-a II-a ediţii a Festivalului Internaţional „Poezia la Iaşi”, la care au participat Ileana Mălăncioiu, Gabriel Chifu, Dinu Flămând şi Florentin Palaghia (Franța), Vasile Tărâţeanu (Ucraina), precum şi numeroşi poeţi ieşeni.

Aproximativ 100 de poeţi din ţară şi străinătate, din generaţii diferite, vor participa zilele acestea la un adevărat maraton al lecturilor publice, atât în liceele şi universităţile ieşene (între orele 11.00 şi 13.00), cât şi pe scenele amplasate în cartierele oraşului (orele 17.00 - 19.00), o parte dintre aceştia susţinând astăzi lecturi publice la Chişinău. „Este foarte important că am reuşit nu doar să aducem foarte mulţi poeţi din afara Iaşului, ci şi să-i facem mai vizibili pe cei care trăiesc în acest oraş. Dacă vrem ca Iaşul să fie Capitală Europeană a Culturii trebuie să arătăm că şi noi, la rândul nostru, avem creatori care merită să stea pe acelaşi «raft» cu cei din Europa”, a spus Cassian Maria Spiridon, preşedintele filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România.

Alexander Nawrocki, „Ambasador al Poeziei” la Iaşi

Invitatul de onoare al acestei ediţii este poetul polonez Alexander Nawrocki, organizator al Zilei Mondiale a Poeziei. „Vrem să consolidăm prietenia româno-poloneză. Ne amintim şi suntem recunoscători românilor, pentru că în anul 1939 aţi avut curajul să primiţi în ţara dumneavoastră atât armata polonă, cât şi refugiaţii polonezi. Din anul 2000, organizez Ziua Mondială a Poeziei, sub patronajul UNESCO, în Polonia şi ne străduim acum ca şi acest festival de la Iaşi să fie organizat sub patronajul de onoare al UNESCO. În acest mod, vom fi prieteni ai poeziei şi vom fi cunoscuţi în întreaga lume. Cea mai mare valoare a unei ţări o constituie artiştii ei”, a spus Alexander Nawrocki.

Alexander Nawrocki (Polonia), alături de Alexandru Şerban, membru al USR Iaşi, care a asigurat traducerea din limba poloneză

Invitatul de onoare al Festivalului „Poezia” la Iaşi şi-a încheiat discursul într-un registru colocvial: „În acest an, voi împlini 75 de ani de viaţă. Femeile îmi spun: te ocupi cu poezia, prin urmare eşti un zeu nemuritor. Ia uitaţi-vă la mine!”.


Poetul polonez a primit titlul de „Ambasador al Poeziei”, prima distincţie acordată de Mihai Chirica, în calitate de primar interimar al Iaşului.


O întâlnire (şi) pentru posteritate

Printre invitaţi, o puteţi reîntâlni în aceste zile, şi pe Ileana Mălăncioiu, autoarea, printre altele, a celebrelor „Exerciţii de supravieţuire”, care a primit de mai multe ori Premiul Uniunii Scriitorilor, atât pentru poezie, cât şi pentru volumele de eseuri şi publicistică, precum şi Premiul Naţional „Mihai Eminescu”, Marele premiu pentru poezie „Lucian Blaga” sau Marele Premiu „Prometheus” pentru „Opera Omnia”. 

„Iaşul e un oraş al poeţilor, prin excelenţă, în raport cu oricare alte oraşe din România. Când veneam şi ascultam poezie pe Copou mi se părea un lucru absolut minunat. Iaşul a avut tradiţie, are poeţi contemporani, vin oamenii la Iaşi, pentru că se simt bine, dar cred că trebuie să rămână ceva după un astfel de festival”, a spus Ileana Mălăncioiu pentru cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, dând exemplul unui festival asemănător, desfăşurat în Irlanda, la Cork, oraş Capitală Culturală Europeană, în 2005. „Am avut şansa să fiu acolo şi să văd că după acest festival s-a făcut o colecţie foarte serioasă, cu 40 de poeţi despre care nu se ştia foarte mult înainte. Cred că trebuie gândit ceva pe termen lung, ceva care să rămână, pentru că altfel ne întâlnim, ne simţim bine şi plecăm acasă”.


Dinu Flămând, în căutarea „cititorului de poezie”

Sosit de la Paris, poetul Dinu Flămând s-a declarat încântat şi nerăbdător să-i întâlnească pe cititorii ieşeni şi, în mod special, pe liceeni. „E greu de găsit cititorul de poezie, dar eu ştiu că există. Când caut o rimă, mă gândesc la el cu o pasiune teribilă. Este cel mai inteligent, cel mai subtil, cel mai deschis, cel mai uman dintre toate fiinţele. El a trecut pe la şcoală şi acolo i s-a spus că literatura este o disciplină, alături de geografie, istorie etc. Sunt foarte puţini cei care trec dincolo de ideea aceasta şi află că, de fapt, este vorba despre un limbaj de suflet. Când ajungem la suflet, e ceva extrem de complicat, pentru că sensibilitatea ne stânjeneşte. Poezia e o întâlnire surprinzătoare cu noi înşine, este un revelator de adevăr”, a spus Dinu Flămând, pentru „Evenimentul Regional al Moldovei”.



Ion Mureşan, Gellu Dorian, Adrian Alui Gheorghe (România), Adam Puslojic, Slavco Almăjan (Serbia), Arcadie Suceveanu, Leo Butnaru, Nicolae Spătaru, Nicolae Dabija, Valeriu Matei, Ion Hadârcă, Nicolae Popa, Irina Nichit (Republica Moldova),Vladimir Bacinschi, Ilie Tudor Zegrea (Ucraina) Christian Schenk (Germania), Bianca Marcovici (Israel) sunt doar câţiva dintre poeţii care vor fi prezenţi în aceste zile la Iaşi.
Gina POPA

Organizată de Primăria Municipiului Iaşi, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” şi Fundația Culturală Poezia, manifestarea consacrată poeziei este plasată sub sigla FIE – Festivalul Internaţional al Educaţiei, care se desfăşoară în perioada 22 - 31 mai.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei