Hrană, mâncare şi menu

default

Dimensiune font:

| 19-07-2014 05:21

Un sociolog finlandez a avut ideea unei anchete privind cele mai importante încăperi ale casei, pentru persoane aparţinând unor diverse naţiuni din Europa; pe scurt, francezii au răspuns dormitorul, germanii, suedezii şi danezii, living room, bulgarii, ungurii şi românii, bucătăria. Urma şi fireasca întrebare „de ce”; la aceasta, românii au răspuns lung şi corect: pentru că, înainte de '89, aici era cel mai cald (aragazul, cuptorul, fie şi pâlpâind, erau mai calde decât „frigiderele” din camere, numite calorifere), iar, din '90, aici se încheie toate chefurile, dimineaţa, la ultima ţigară, cafea, sticlă de vin... Un răspuns corect, dar care, încă o dată, ratează fondul. Bucătăria e un loc; e, deseori, din păcate, o obligaţie (de serviciu?); e o ocupaţie (utilă, desigur!); e artă şi meserie; e calm, lux şi voluptate, cu vorba unui mare poet; e, în fine, artă.

În toată această provizorie înşiruire - fără să atac teritorii ocupate de alţii, de Bogdan Ulmu, Radu Anton Roman sau Dan Chişu de exemplu - se adună victorii, drame, multe ahturi şi ofuri omeneşti, vorba lui Creangă. Unele, la propriu. Cele mai multe, însă, în sens figurat. Sunt naţiuni care au făcut din bucătăria lor nu doar o artă - asta era acasă! - ci, mai mult, o imagine de identificare, lobby, un fel de a stabili diferenţa specifică atît de importantă azi, ca şi ieri. Italienii? Pizza. Germanii? Berea şi cârnatul. Bulgarii? Ardeiul iute şi legumele. Danezii? Sosuri grele, fripturi, peşte înecat în grăsimi. Arabii? Tajina. Artişti sunt, după port, doar chinezii, francezii şi grecii. Chinezii, cu specialităţi gen „Supa Fiului de Împărat”, „Pepene verde cu Făt - Frumos pe nori albi”, „Pereche de păsări îndrăgostite cu legume şi fructe”; francezii, cu al lor celebru menu, care a dat numele faimoaselor caiete din restaurantele din toată lumea; grecii, cu peştele şi fructele marine, unic, excepţional preparate.

Dar românii? E „Sanda Marin”, aproape o legendă. Puţini au înţeles că, prin bucătărie, poate trece imaginea unui popor, a unei ţări; Păstorel, Sadoveanu, Radu Anton Roman, Bogdan Ulmu, Mircea Dinescu, Dan Chişu, puţini... Faptul că ne definim, permanent, prin raportare la tot felul de mituri şi simboluri defetiste, se poate vedea şi în aria bucătăriei. Mămăliga era un „simbol” românesc; a făcut sau nu explozie în '89, cum s-a scris obositor de mult? Gata, s-a terminat, mămăliga nu mai e decât obiectul unor glume, reuşite sau nu, de râs sau de plâns. Am crezut că văd o „recuperare” a acestei imagini erodate, şifonate, cu prilejul prezenţei noastre, în urmă cu câţiva ani, la marea sărbătoare de la Washington D. C. (invitaţi de onoare!) organizator: Fundaţia Culturală Română, de atunci. Biserica, măicuţele (cu războaie de ţesut), icoanele, dansurile, arta - din câte am văzut, pe gustul americanilor, ne-au reprezentat. Dar bucătăria? Bere „Ursus”, mititei şi sărmăluţe (un mic: cinci dolari!?), adică: poate cineva, plecat pe cheltuieli de la buget, să ceară - cu neruşinare - peste o sută de mii de lei (vechi, foarte vechi) pe o porţie de mici, fără a folosi nimic din ceea ce reprezintă, cu adevărat, bucătăria românească (şmenarii cu micii am înţeles, au vrut o afacere pe banii statului; măicuţele - ce contrast!-, vânzând ceea ce ţeseau şi coseau acolo, au dorit să-şi construiască o biserică: sper că le-a ajutat Dumnezeu!); şi astfel, cu bere şi mititei (cinci dolari bucata, neamule!), lămurim istoricul conflict cu Occidentul.

Artă e bucătăria, în lume, astfel (după gustul şi cunoştinţa mea): 1. China; 2. Franţa; 3. Grecia. După asta, e mâncare sau/şi hrană. Primele trei oferă un menu. Şi aici suntem la urmă; la hrană, la mâncare. Puţini, foarte puţini înţeleg şi promovează arta, din cele multe care se pot aşeza pe o farfurie.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei