Iași: Spectacole de neratat, la Festivalul Internațional de la „Luceafărul”

default

Dimensiune font:

| 08-10-2014 05:00
  • „FITPT are oportunitatea de a deveni festival european”, afirmă Ioan Holban, directorul Teatrului „Luceafărul” Iaşi

 Reunind pe scena Teatrului „Luceafărul” din Iaşi artişti din 15 ţări, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPT) continuă până la finele acestei săptămâni. Organizatorii au plasat sub semnul „Noilor realităţi teatrale” o pleiadă de spectacole, nu mai puţin de 24 de companii prezentându-şi producţiile publicului ieşean. „Harta festivalului, care punctează ţările participante, s-a extins de-a lungul celor şapte ediţii. O miză importantă este aceea că o comisie a Asociaţiei Festivalurilor Europene monitorizează această ediţie, iar FITPT are oportunitatea de a deveni festival european, ceea ce presupune acces la anumite facilitaţi, inclusiv financiare”, spune Ioan Holban, directorul Teatrului „Luceafărul”.
Pe afişul celei de-a VII-a ediţii (5 – 12 octombrie) se regăsesc spectacole pentru copii, pentru tineri, dar şi pentru întreaga familie, precum şi evenimente conexe, de la conferinţe şi lansări de carte, până la expoziţii şi proiecţii de film.

Nu rataţi „Copiii răi” ai Katiei Pascariu

Un spectacol memorabil, pentru toți cei preocupați de modul în care greşelile aparent minore ale adulţilor în relaţia cu propriii copii sau elevi pot avea repercusiuni majore asupra personalităţii celor din urmă, „Copii răi” va avea astăzi două reprezentaţii, la sala mică a Teatrului „Luceafărul”, de la orele 11.00 şi 18.00.
Un spectacol în care putem descoperi nu atât cum să nu procedăm în încercarea de a educa, dar şi ce ne-a marcat propria copilărie. Copiii şi adulţii, deopotrivă, o vor iubi pe Katia Pascariu pentru naturaleţea personajelor pe care le întruchipează în acest spectacol, pentru trecerea de la o tonalitate la alta, de la o vârstă la alta, pentru râs, pentru plâns...
Prezentat de Teatrul LUNI Bucureşti şi Asociaţia ADO, spectacolul are la bază un text de Mihaela Michailov şi este regizat de Alexandru Mihăescu. Muzica este semnată Eduard Jak Neumann, iar mişcarea scenică, de Farid Fairuz. Spectacolul durează 50 de minute şi este recomandat spectatorilor începând cu vârsta de 11 ani.
Între cele două reprezentaţii, de la ora 17.00, autoarea textului, Mihaela Michailov, va susţine o conferinţă cu tema „Teatrul educaţiei participative”. Cât de mult participă copiii şi adolescenţii la teatrul poveştilor care li se adresează? Este teatrul pentru publicul tânăr al publicului tânăr? Ştim cine sunt copiii pentru care facem teatru? - acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care va răspunde Mihaela Michailov.
Textul „Copii răi” a fost prezentat în 2014 în cadrul Festivalului de Teatru de la Avignon, în parteneriat cu Festivalul Mousson d’Été.

„Copii răi este un spectacol despre sistemul de educaţie din România, despre formele de violenţă care transformă o pedeapsă aparent banală într-o ameninţare colectivă, despre relaţiile de putere copii-profesori-părinţi, despre influenţa grupului în raportarea individuală la propriile acţiuni şi reacţii, despre pericolul abandonului şcolar. Copii răi pleacă de la un caz real, pe care echipa spectacolului l-a documentat în şcoală. Copii răi este un text-confruntare cu sistemele care ne cresc mari, care ne-nvaţă ce-ar trebui să ne reprezinte şi ce-ar trebui să fim. Care ne transformă în lideri înainte să ne lase să fim copii” - www.luceafarul-theatre.ro

Printre atracţiile deja tradiţionalului Festival Internaţional de Teatru, organizat de „Luceafărul” ieşean, se numără şi spectacolul Companiei „Philippe Genty” Franţa - „O corabie pe valuri: Odiseea” (joi, 9 octombrie, orele 10.00 şi 18.00, sala mică). „Ghidaţi de acest mare navigator scenic care este Philippe Genty, plecăm împreună cu pânzele sus pentru a-i reîntâlni pe Ulise şi ai lui într-o călătorie în necunoscut”, dezvăluie Oltiţa Cîntec, director artistic al Teatrului „Luceafărul”, selecţionerul FITPT.
De precizat că, dacă dimineţile sunt dedicate copiilor, serile FITPT se doresc a fi o provocare pentru spiritul tânăr al publicului adult.
 

„Putin schiază”, după „Jurnal rus” al Annei Politkovska

  • miercuri, 8 octombrie, Holul Palatului Culturii, de la orele 19.00 şi 21.00
  • parteneri: Centrul Ceh Bucureşti, Complexul Muzeal Naţional „Moldova”

Un reportaj scenic despre felul în care Vladimir Putin a luat puterea în Rusia şi a instaurat regimul totalitar. Spectacolul are la bază „Jurnalul rusesc” al jurnalistei Anna Politkovska, asasinată în 2006. Urmând structura cărţii, spectacolul este un montaj care spune poveştile de viaţă ale unor oameni simpli prinşi într-un context politic care îi afectează. Sunt folosite şi imagini de pe web site-urile câtorva îndoliaţi supravieţuitori ai victimelor unor atacuri teroriste. Spectacolul se joacă într-un cort militar.


Spectacolul a obţinut Premiul „Jan Wilkowski” şi Premiul pentru regie la Festivalul Internaţional „Spotkania” 2011, la Torun; Premiul pentru interpretare la Festivalul „Valise” 2012, Łomża.

Un spectacol de Pavla Dombrovská
Muzică: Cântece populare ruse şi cecene
Păpuşi: Marika Bumbálková

„Panică” - trei bărbaţi pe punctul de a ceda psihic

  • miercuri, 8 octombrie, ora 19.00, sala mare a Teatrului „Luceafărul”

Un alt spectacol de descoperit în această seară este „Panică”, de Mika Myllyaho, care îi aduce în centrul atenţiei pe actorii Teatrului „Nottara” Bucureşti: Gabriel Răuţă, Alexandru Jitea şi Vlad Zamfirescu.


„Trei bărbaţi, prieteni din copilărie, se reîntâlnesc într-un moment de criză. În locuinţa unuia dintre ei, devenită refugiu comun, ajung să-şi mărturisească temerile, neîmplinirile. Când lucrurile scapă de sub control, încearcă să se redreseze reciproc. Deşi personalităţi distincte, cei trei se întâlnesc în acel punct comun al sensibilităţii masculine, pe care arareori ai ocazia să o vezi manifestându-se. Ritmul ameţitor al cotidianului nu-i lasă deloc să se bucure de viaţă. Timpul pe care îl petrec împreună îi ajută să se regăsească pe ei înşişi. Întoarcerea către copilărie este o posibilă soluţie. Prietenia le oferă posibilitatea să-şi spună adevărul în faţă, fără menajamente. Jocurile, aparent dure, pe care şi le propun sunt provocări spre evoluţia personală. Cum gândesc bărbaţii şi cum se luptă ei să supravieţuiască? Este curajul lor doar un mit sau poate fi dovedit prin fapte?” - iată invitaţia adresată spectatorilor ieşeni, de a descoperi acest spectacol.

Regia: Theodor-Cristian Popescu
Scenografia: Cosmin Florea
1 h 35 min (fără pauză), 14 +

Urmăriţi programul complet al celei de-a VII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, pe situl www.luceafarul-theatre.ro.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei