Între superbia istoriei şi stridenţa unei realităţi urâte

default

Dimensiune font:

| 07-03-2015 04:50

 Anchetele DNA fac, iată, istorie, trec din sticla televizorului, de la „breaking news”, în structurile imaginarului. „Baronul din Daba” este un roman interesant prin problematică, pasionant prin povestea sa.

 Înainte de toate, proza lui Paul Leibovici se remarcă prin pasiunea autorului pentru istorie şi, deopotrivă, prin acuitatea privirii care explorează (i)realitatea noastră imediată, calităţi pe care le probează şi recentul roman, „Baronul din Daba” (Editura 24:ore, 2015). Paul Leibovici îşi construieşte edificiul epic pe cel puţin două planuri narative bine structurate, cu o intrigă condusă cu mână fermă după un plan precis, cu personaje care se reţin şi cu o radiografie semnificativă a epocii.

Orice comentariu al cărţii nu poate ocoli povestea sa fastuoasă, planurile epice şi profilul protagoniştilor, al tipologiilor; povestea - iar Paul Leibovici este un povestitor cu un har indiscutabil -, iveşte mesajul şi ceea ce se numeşte „ideologia” romanului. Acţiunea se plasează în Daba, un orăşel de la poalele Munţilor Orăştiei punct de plecare, al turiştilor interesaţi de urmele dacice, dar, iată, şi al tâlharilor care, cum s-a dovedit, au căzut pradă febrei (sau blestemului) aurului, o maladie şi o fatalitate vechi de milenii, de la primii cuceritori, care au făcut nenumărate victime, mai ales, printre „străinii” veniţi între „băieşii” locului.

Un grup de turişti moldoveni, porniţi în „Expediţia Sarmisegetuza”, caută urmele lăsate de civilizaţia dacilor la tot pasul pe versanţii Munţilor Orăştiei, se documentează din tratatele de istorie, câte sunt, dar râmân sensibili, în primul rând, la legendele şi semnele de demult; astfel, află despre „glasul sângelui” care se aude printre pietrele munţilor, în fiecare clădire regăsesc un muzeu (iată, într-un restaurant de pe munte: „Fiecare obiect din cele atârnate pe pereţi sunt provenite de pe undeva din jurul cetăţilor sau a munţilor din jur.

Pe aici, povestea patronul restaurantului, unde dai şi nici de căutat nu trebuie prea mult, că puteţi vedea cioburi, bucăţi de fier şi dacă ai noroc... zâmbea sub mustaţa de ambele părţi ale nasului, încolăcită, puteţi găsi monede... Apoi, privindu-le figurile, continuă... o bucată de aur sau argint... un vas”), asistă la „Ziua dragostei”, într-un decor pastelat, amintind de peisajele bucolice din poezia lui Coşbuc („Din cele patru colţuri ale poienei, treptat, treptat se apropiau grupuri de fete şi băieţi cărora li se putea citi pe feţe bucuria unei viitoare petreceri în aer liber. Păsărelele din vârful arborilor priveau, poate uimite, la cele ce se petreceau în poiană unde, bineînţeles, proprietari erau ele, păsările zburătoare. În acea zi a dragostei, încă din zori s-au auzit cântări, se înhăitau în dans perechi-perechi. Coloritul verde al poienei devenise multicolor”); trec, apoi, în Munţii Zlatnei unde sunt martorii unui pelerinaj bizar dar emoţionant al localnicilor la o pădure de pini - monument anticomunist: fiecare a plantat câte un pin în memoria cuiva din familie, ucis de comunişti în lagărele de exterminare sau în luptele din munţi -, la un Schit ascultă povestea călugărului Gabriel Moroşan, pentru ca, pe platoul Cetăţii, să ia parte la un ritual arhetipal de celebrare şi comunicare cu zeii. Incursiunea lui Paul Leibovici în istoria veche trece pragul acesteia, în legendele locului, în alte straturi temporale, evocând, de pildă, comoara unui anume rege Darie, aflată, şi ea, sub blestemul aurului:

„Legenda circulă mai cu seamă pe la Valea Rea şi Valea Crângului, care strângeau ca într-o furcă muntele cu prăpăstii ameţitoare cunoscute sub numele de Piatra Rea. Un munte care cucerea vederile celor care-l priveau. Semeţ, purta parcă în sufletul său mândria frumuseţii naturale şi a marilor secrete ascunse adânc în coamele de piatră ale uriaşului, ceea ce-i determina pe cutezătorii cercetători, căutători de comori ascunse, să străpungă stânca muntoasă. Unii oameni mai înainte de a trece singura cărăruie spre cetate, se opreau, îşi făceau cruce. Numeroşi viteji au făcut cale întoarsă, căci nu doreau să-şi sacrifice viaţa într-atât”.


Cel de-al doilea plan narativ al romanului lui Paul Leibovici e lumea de la televizor în contrast violent cu aceea din sălbăticia munţilor şi din orizontul mito-poetic românesc. În Daba îşi instalează biroul de avocatură Dumitru Rambetea care, ajutat de „descurcăreţul” locului Ticu Ialomiţa, începe să înşele oamenii ce-şi revendică vechile proprietăţi, confiscate de comunişti în urmă cu cincizeci de ani; e timpul samsarilor, în al căror malaxor intră oamenii în vîrstă, Tudor Zăplan, fost proprietar al Băilor Hercules şi Sisi Girodeanu, soţia unui arheolog celebru, proprietară a unei case impunătoare şi, mai ales, a unor cercetări despre locurile unde se ascund comorile de altădată.

Personajele conduc naraţiunea spre reconstituirea veridică a istoriei interbelice a orăşelului Daba, prozatorul restituind „poze” ale străzilor şi caselor, dar, mai cu seamă, profiluri umane de atunci, purtând aerul arhaicităţii şi patina surpării definitive a unui trecut sugrumat de comunism. Pe acest plan, romanul primeşte formula unui „policier”: Rambetea, baronul din Daba, cu ajutorul lui Ticu Ialomiţă, procură obiecte dacice valoroase, vrea să le comercializeze la Paris, răpeşte o fiică a muntelui, Andreea - unul dintre personajele de legătură între cele două planuri epice -, pe care o plasează „top model” la firma „Cobra”, lider în lumea modei, pentru ca totul să se sfârşească în reţeta cunoscută de la televizor: cei vinovaţi, în frunte cu - nu se putea altfel - primarul din Daba sunt arestaţi de DNA, personajele fictive din romanul lui Paul Leibovici fiind trans-punerea, în roman, a unor persoane cât se poate de reale, care, zilnic, bătătoresc poteci spre instanţele de judecată pentru corupţie, furt, spălare de bani, înșelătorie, fals în acte, trafic de influenţă etc. În sfârşit, în buna tradiţie a cărţilor sale, Paul Leibovici plasează, în câteva momente decisive ale desfăşurării intrigii, nişte raisonneuri, Grigore şi Rudolf, doi pensionari care, de pe banca lor de lângă chioşcul cu răcoritoare din grădina publică, asistă, comentează şi anticipă evenimentele ce tulbură liniştea oraşului lor de la poalele munţilor.


Anchetele DNA fac, iată, istorie, trec din sticla televizorului, de la „breaking news”, în structurile imaginarului. „Baronul din Daba” este un roman interesant prin problematică, pasionant prin povestea sa.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei