La Rostock în regatul artelor

default

Dimensiune font:

| 25-07-2015 05:14

 Rostockul, important port cu mari şantiere navale, nu şi-a uitat vocaţia hanseatică. Drumurile comerciale spre Danemarca, pe uscat şi mare, trec pe aici. Feribotul spre Iuthlanda pleacă de la Warnemünde. Vechea solidaritate a oraşelor de la ţărmurile baltice se regăseşte astăzi într-o tradiţională reuniune de înfrăţire a acestor aşezări. Un festival îşi poartă caravana de la Helsinki la Sankt Petersburg, de la Tallin la Gdansk şi la Rostock. Aici este găzduită o Bienală de Artă. Pentru organizarea acesteia s-a construit o sală de expoziţii în 1969.

Kunsthalle e situată departe de centrul istoric, ivindu-se cu silueta ei de vapor transatlantic ca din apele verzui ale unei pajişti nesfârşite. Nu este numai un loc de expunere a lucrărilor Bienalei de Artă a ţărilor baltice. A devenit muzeu, cu specialişti de înaltă calificare (6 la număr), profilaţi pe artă contemporană, preocupaţi îndeosebi de studierea trăsăturilor artelor Nordului. Galeria permanentă ilustrează tocmai tendinţele artei contemporane din această parte a Europei, pune în lumină asemănările, deosebirile. Săli de expoziţie curente, de conferinţe, un bar întregesc acest centru de artă, care îşi trăieşte viaţa zi de zi. Artiştii iubitori de frumos vin să privească şi să schimbe o idee. Stresul oraşului tentacular dispare aici. Locul pare pierdut între singurătăţi de pajişte alpină. Până şi scrâşnetul tramvaiului,ce trece prin apropiere,şi zgomotul maşinilor şi-au pierdut din agresivitatea primară. Pluteşte peste tot şi peste toate binecuvântarea artei, minimalizată adeseori, sfidată chiar uneori, dar învingând secolele, biruind.


Două sunt direcţiile mai importante pe care au mers artiştii de aici, din Nord, în acest veac frământat nu numai de insurecţii militare, ci şi de cele artistice. Una este direcţia expresionistă, având rezultate atât de fertile în arta germană, alta este cea a şcolii franceze, a impresionismului, care a făcut destui prozeliţi şi în aceste părţi ale lumii. Evident, artiştii au căutat să fie ei înşişi, să nu semene cu nimeni, să atingă acel „nepereche". Un Otto Erich Stephan, pe care talentul şi temperamentul îl mânau către expresionism, îngroaşă liniile şi trăsăturile, geometrizează, priveşte cu umor negru lumea ca lume, dar nu este acea viziune aproape macabră, vitriolantă, ci uimita descoperire a insolitului ca în arta primitivă. Pe acest tărâm artiştii de aici se simt mai puternici acasă la ei, vorbesc limba pe care o ştiu mai bine. Culoarea nu este punctul lor forte, parcă le lunecă printre degete. O picătură de apă, uite a fost şi nu mai e. Aceşti artişti din Nord, chemaţi de năluca impresionismului ca de cântecul unei sirene în mările calde, nu izbutesc acea osmoză greu de definit între culoarea ce dă năvală şi universul pământesc pe care-l cuceresc. Cromatica în sine, oricât de meşteşugit aşezată, rămâne un simplu strat de vopsea.

Există, desigur, şi excepţii. Una poate fi şi aceea a lui Otto Neimeyer Holstein, artist care a vieţuit în aceste locuri între 1896 şi 1984. În Kunsthalle i s-a rezervat un colţ omagial. Pe pânzele sale rafinamentul cromatic se logodeşte cu un lirism subtil şi autentic. El scoate la iveală esenţa şi unicitatea făpturilor portretizate, stăruind asupra privirilor, a ochilor. Aceştia focalizează ca nişte uriaşe lentile lumina sufletului şi vorbesc grăitor despre ritmul lăuntric, de înseninările şi tenebrele omului. Niemeyer dă întreaga măsură a talentului său mai cu seamă în peisajele marine. Le receptez nu doar cu ochii, ci şi cu simţul mirosului. Senzaţiile nu sunt doar vizuale, ci şi olfactive. E ora când marea miroase a mucegai, un iz puternic, pătrunzător şi stăruitor ca de naftalină, ce nu mai iese o viaţă din dulapurile bătrâne.


Kunsthalle este gazda unei expoziţii de gravură din colecţia Muzeului de artă din Praga. Stampe de epocă ale oraşelor din Germania, semnate de artişti germani ai vremii. Precizie, fineţe tehnică, corectitudine, convenţionalism. Ceea ce lipseşte acestor imagini,ce par mai degrabă ale unor caligrafi, este fiorul artei, atmosfera aceea ce dă unicitate Din când, în când, câte un artist reuşeşte să sfarme bariera convenţiei. Este cazul lui Karl Kuntz, cu acel „Cavou al lui Venus de lângă Wölitz". Senzaţia că te afli în faţa unei bucăţi de hârtie pe care s-a desenat ceva dispare când priveşti gravura. Pe carton se descoperi o lume ce nu va muri vreodată.


Stăm la o masă a cafenelei de la Kunsthalle şi aşteptăm să treacă furtuna iscată afară. Sună din pinteni în ferestrele uriaşe ale acestei clădiri aidoma unui vapor plutind peste apele verzi ale unei câmpii în primăvară. Mă întristez, mă întunec la gândul a ceea ce ar putea fi acum pe ţărmul mării, la Warnemünde. De bună seamă, în atari condiţii, toate drumurile nu mai duc spre Baltica. O părere de rău, care poate ea însăşi să fi alungat furtuna. Au rămas doar urmele ploii, bălţile ce dispar pe nevăzute. Până să ajungem în centru furtuna e doar o amintire. Iese chiar soarele, un soare pal, bolnav parcă de oftică, cum va fi cel puţin până la primăvară.

Sursa foto: www.rostock-heute.de

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei