Lacrimi târzii (Pasărea din vis) (III)

default

Dimensiune font:

| 10-12-2016 05:00

Fără a-şi mai da seama ce face, acesta se apropiase instinctiv. Văzându-l, tânăra femeie îşi acoperi sânii cu palmele, în semn de pudoare şi de surprindere. Dar zâmbetul care-i lumina faţa fu ca o chemare menită să spulbere îndoiala bărbatului, care privea cu lăcomie la trupul gol, cu forme ademenitoare. Zăpăcit, cu sângele înfierbântat şi de cele două sute de rom „trase din picioare” la restaurantul gării când plecase din bază, Sandu Bălănescu se uită pe drum, la deal şi la vale, şi, sigur că nu-i nimeni să-l observe, păşi repede în ografa tractoristului, dând apoi buzna în casă. Ileana luase îndată unele măsuri. Dezbrăcată cum era, închisese maşinal geamul şi trăsese storul la loc. Când Sandu îi apăru în faţă, femeia îşi duse o mână mai jos de mijlocul corpului, iar cu degetele celeilalte îşi acoperi gura, voind să exprime, parcă, un fel de mirare amestecată cu teamă. Acestea au fost ultimele gesturi înainte de a se lăsa prinsă în braţele bărbatului. La început se consumară lacomi, cu un fel de furie, fără a scoate o vorbă. Apoi, mai domoliţi, cu simţurile potolite, începură să discute.

- N-am putut să-mi închipui că ai un corp atât de fierbinte, spuse el rostogolindu-se asupra lui, îmbătată de voluptate.

- Știam că ai să vii odată, zise ea, cu ochii închişi. Iată, sunt cam două luni de când te-ai întors din armată. De multe ori am prins momentul când treceai pe la poartă, dar nu puteam să ies să te chem. Aşa că am făcut ceea ce ai văzut.

Nimeni nu-şi amintea să o fi văzut vreodată pe Ileana Hanganu ducând soţului de mâncare la câmp. În ziua aceea, pe la ora prânzului, ea ieşi pe poartă încărcată cu merinde. O luă mai întâi pe durmul mare, îndreptându-se spre locul numit Râpa lui Damian. Acolo lucra la semănat Ion. În dreptul pădurii, coti însă, spre Poiana Miresei. Era în plină toamnă; frunzele, în graiul lor tainic, îşi jeleau sfârşitul, iar ultimele păsări călătoare se îndreptau spre miază-zi. În toiul zilei, pământul era însă cald. Pe locul unde fusese cosit fânul, crescuse otavă grasă şi moale. Aici, după cum se înţeleseseră, se întâlni cu Sandu al popii... Petrecură toată ziua în pădure, căutând să ia fiecare, tot ce avea mai bun celălalt...

Seara, după ce duse tractorul la secţie, Ion Hanganu apucă spre casă. Cu toate că era obosit, simţea în suflet o mare bucurie. Lucrase bine şi în ziua aceea şi era fericit. „În fond, care fericire poate fi mai mare decât aceea de a te şti cât mai de folos semenilor tăi, gândea el. Ei, dar ai cam luat-o razna, tinere; ar trebui să mai umbli la capitolul modestie”. Cugetând astfel, mai nu bagă de seamă că a ajuns în poarta casei lui. Aici observă însă cu uimire, că pe coş nu ieşea fum ca în alte seri. Pe marginea şanţului stăteau câţiva oameni, care discutau trăgând cu tact din ţigări. „S-a îmbolnăvit nevastă-mea”, îşi zise Hanganu; şi intră în casă. Dar nu găsi pe nimeni. Arzând de nerăbdare, ieşi la poartă şi îi întreabă pe oameni dacă n-au văzut-o cumva pe Ileana.

- Parcă am zărit-o astăzi venind la tine cu de mâncare, spuse unul.

- O fi prin sat pe la careva, veni un alt răspuns din întuneric.

- Ce măi? Ileana, doar cu numele mai este soţia ta, adăugă altul.

Abia atunci îşi dădu seama ce se întâmplase; nevastă-sa fugise de acasă. Dar de ce? Doar aveam de toate. În sat, nu era femeie mai bine îmbrăcată ca Ileana. La chenzină, el îi punea tot câştigul pe masă. Este adevărat că nu terminaseră casa, dar acesta era motiv să-l părăsească?

- Ia-ţi adio de la dânsa, Ioane, că a fugit cu feciorul cel mare al popii, spuse careva fără răutate. Nu te mai gândi la ea! Că aşa-i femeia, măi, liftă a dracului şi parşivă; când nu te aştepţi, atunci îţi întunecă zilele.

Ion Hanganu auzea ca prin vis vorbele oamenilor. Înţelesese şi nu-i venea, totuşi, să creadă că Ileana s-a înhăitat cu un altul, părăsindu-l. Intră în casă şi încercă să se odihnească. Dar toată noaptea avu un somn zbuciumat, încărcat de vise. Dar toată noaptea avu un somn zbuciumat, încărcat de vise. Se făcea că alerga prin pădure, după păsări. Dintre toate, una se apropia mereu de el, dar, când să o prindă, îi zbugheade sub mână şi pornea în zbor înalt; apoi iarăşi se întorcea în preajmă-i. În răstimpul dintre vise, în clipe de veghe, el îşi spunea: „da, aşa-i fericirea; ca pasărea din vis. Umblă pe lângă tine, te ademeneşte, dar când s-o apuci, prinde-o dacă poţi!”

Și din nou venea visul cu pasărea care nu se lasă prinsă, apoi iar gânduri negre. Numai la un negospodar îi fuge femeia de acasă. Pentru prima dată în viaţă i se întâmplase o atât de mare ruşine. Nevastă-sa pe care i-l dăduse maică-sa înainte de a se cununa cu Ileana. Cum va mai da ochii cu bărtâna?

Una era la Ivăneşti Minodora lui Vasile Câmpeanu. I se dusese vestea de pe când era copilă la şcoala primară. Veniseră în sat pentru prima dată tractoarele. Unii le priveau cu îndoială. Babele, mai ales, spuneau că „Dumnezeu a trimis namilele de maşini pentru a pune la încercare credinţa oamenilor”. Că de îndată ce vor trage primele brazde, „pământul va începe să ardă, topindu-se ca ceara”. Ion Hanganu îşi aminteşte şi acum limpede întâmplarea. Ivăneştenii ieşiseră la poarta ţarinei. Unii strigau cât îi ţinea gura, că îi mai bine să are cu boii, mai în faţă, că „smântâna oalei deasupra se află”. Femeile blestemau, făcându-şi semnul crucii de la frunte până la brâu... Deodată, dintr-un grup de şcolari, a ieşit Câmpeanu Minodora şi a strigat cu răsuflarea întretăiată de emoţie:

- Să araţi cât mai adânc pământul, ca să avem cât mai multă pâine!

Ion Hanganu a coborât atunci de pe tractor, a luat fetiţa în braţe şi, mângâindu-i părul buclat, a urcat din nou la volan, aşezând-o lângă el. Apoi, privind cu înţeles la mulţumea înmărmurită de îndrăzneala Minodorei, a tras primele brazde, răscolind adânc ţarina.
Se scurseseră de la acea întâmplare mai mult de zece ani şi lumea tot n-o uitase. Pământul rodea acum mai bine, iar oamenii se uitau cu un fel de respect la tractorişti. Cel mai simpatizat era Ion Hanganu. Se şi spunea despre el că trage brazda mai dreaptă ca lumânarea. Că acolo unde ară tractorul lui pământul devine mai mănos...

Va urma...

Constantin Partin 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei