Lumina din sfeşnicele de sus

default

Dimensiune font:

| 07-11-2015 05:59

 Poezia Cristinei Chiprian din volumul „Himerele facerii şi himerele desfacerii” (Editura Junimea, 2015) este una marcat conceptualizată, îşi caută materia şi materialul liric în filosofie şi, de aceea, „mesajul” pare greu de transmis.

Cristina Chiprian apelează, însă, la câteva procedee ingenioase pentru a ocoli acest handicap de comunicare cu cititorul grăbit de azi - grăbit spre mesajele directe, eventual, de pe reţelele de socializare - şi abordează un stil colocvial, într-un fel de complicitate cu cititorul pe care îl „vede” mereu („vezi...”, „veţi spune...” sunt formule nu doar de captatio benevolentiae), o anume lejeritate de a scrie despre lucruri foarte grave - viaţa şi moartea, geneza şi apocalipsa, căutarea grădinii pentru totdeauna pierdute, eu şi sine, esenţa care se în-tipăreşte în nefiinţă, expansiunea în real a fiinţei interioare şi replierea înlăuntrul ei, „proiectul inimii” între cutremur şi cutremurare -, amintind de lirica lui Marin Sorescu:

„Savanţii au dezvoltat mai recent ideea că nimic din ceea/ ce este nu trebuia să fie/ exact aşa cum noi vedem că există şi cum nimeni,/ anterior, n-ar fi putut prezice/ este vorba despre amestecul necontrolat al instanţelor/ fenomenale/ precum şi de tendinţa materiei de-a-nghiţi vidul/ orice insistenţă asupra scoarţei nu poate avea niciun/ efect/ pentru că tot ceea ce se reliefează are presiune interioară/ de fapt are o reacţie care nu-şi găseşte corelaţia în lanţul/ cauzal/ - astfel -/ vidul a continuat să rîdă, mai întîi fără reverberaţie/ apoi a făcut riduri în jurul ochilor, cute de-a lungul/ frunţii/ ah, relieful, zise geograful, tocmai s-a născut/ glumeşti, acestea-s doar umbre, se vor şterge/ ah, iată materia, spuse el, tocmai s-a conturat / greşeşti, materia este imponderabilă, deci independentă/ faţă de forţe/ ah, iată zâmbetul esenţei, s-a-ntipărit în nefiinţă/ divaghezi, toate ridurile de expresie vor fi estompate/ geograful zâmbi, formele de relief de pe scoarţa lui/ cerebrală/ se poziţionară pe hartă” („Concepţia munţilor, a văilor şi a configuraţiilor”).

Tot felul de „personaje” lirice, unele, în „nomenclatorul” de funcţii, altele în afara lui, free lancer -, geograful, geologul, constructorul, arhitectul, conductorul, dirijorul, acordorul de piane, pictorul, vizitatorul, criticul - sunt convocate pentru a susţine acest dialog cu un cititor care ar putea da bir cu fugiţii văzând un sumar în trei secţiuni - Facerea, Cosmosul, Desfacerea, cu titluri precum „Concepţia coastelor, a spinărilor şi a articulaţiilor”, „Recepţia notelor, a cifrelor şi a instanţelor”, „Percepţia iubirii, a urii şi a mezalianţei”, „Percepţia realului, a idealului şi a esenţialului”, „Himerele motivaţiei”, „Himerele inconştientului”, „Prospecţia conţinuturilor, a consistenţelor şi a constantelor”, „Introspecţia demonică”, Reflecţia, refracţia şi reflectarea” etc.

În fond, ecuaţia poeziei din „Himerele facerii şi himerele desfacerii” este aceea a poeziei de totdeauna; e o „gâlceavă” a eului cu sinele, a esenţei cu aparenţa, a prezenţei cu absenţa, a realului cu realitatea şi cosmicului cu teluricul, o dispută nu în adversitate, ca în atâtea alte paradigme lirice, ci într-o complementaritate pe care Cristina Chiprian o citeşte în modurile de-construcţiei lor; astfel, sinele (divinul) trebuie să se ocupe cu sunetele de sus, iar eul, cu silabele de jos, primul, cu cântecele de sus şi, mai ales, cu aripile „pe care încă le mai avem”, celălalt, cu gândurile de jos: cosmicul şi teluricul, sinele şi eul îşi păstrează „dispozitivul” ştiut, dar ele împart altfel corpul, fiinţa însăşi:

„Sunetele sunt sus, silabele sunt jos, noi levităm prin/ acest interval cu şoaptele noastre/ care vor să se înalţe, dar în cea mai mare parte a/ timpului coboară/ dirijorul indică direcţia, însă problema este că nu putem/ asigura altitudinea/ ghemului de zgomote modulat în cavitatea bucală/ Cântecele sunt sus, gândurile sunt jos, respirăm sfios şi/ rostim cu ambii plămâni/ asemeni aripilor de înger/ dificultatea constă atât în articulare, cât şi în vibraţie/ cu ambele am aşteptat să se ocupe divinul/ dar dimensiunea aceasta este incoerentă, subdivizată:/ în sarcina heruvimilor care să ne-nveţe să spunem/ urmărind şoaptele pe drumul lor înspre a deveni/ cuvinte/ străbătând peştera întunecată a pronunţiei, aspirând să/ devină emisie, apoi recepţie/ în sarcina serafimilor care să ne-nveţe să răsunăm/ urmărind succesiunile melodice în drumul lor spre a/ deveni arii/ străbătând spiralele auzului pas cu pas, până la punctul/ unde au devenit audiţia/ Sunetele se prăbuşesc, silabele se-mprăştie/ şoaptele noastre se rotesc în cutia craniană, poate prea/ sus, încercând să comunice/ sunt şoapte libere de cuvânt, sunt şoapte desprinse de/ gânduri/ şoapte care încă nici nu s-au gândit la ce-ar vrea să fie/ nici măcar nu şi-au căutat locul între cer şi pământ/ emisia lor este întâmplatoare, pronunţia lor este/ emoţională,/ recepţia liberă de cod/ dificultatea rămâne totuşi în înţelegerea necesităţii lor/ atât pentru sine, cât şi pentru alţii/ iar pentru aceasta unii dintre noi pipăim aripile, pe care/ încă le mai avem” („Recepţia sunetelor, a silabelor şi a şoaptelor”).

Totul se petrece înlăuntru, în sinele care agresează eul şi totul se reduce la diferenţa dintre lucrarea lui Dumnezeu şi aceea a unui decorator: cel dintâi configurează universul, aduce lumina din „sfeşnicele de sus”, al doilea acoperă totul cu graffiti:

„La-nceput culorile au trecut prin mine şi mi s-au părut/ uluitoare/ prin felul în care îmi pătrunseseră venele şi arterele/ roşul îmi despicase inima-n patru cămări opace, care nu/ mai comunicau/ albastrul îmi despicase plămânu-n, două vitrine, unde se/ puteau vedea îngerii căzuţi/ atunci când nu mai aveau unde zbura/ galbenul îmi despicase-abdomenul în două câmpuri de/ păpădie/ unde soarele şi vântul prinseseră a se-nruşuruba/ ah, culorile-s ascunse-n mine pentru-a nu le mai găsi/ pictorul/ ah, formele-s ascunse-n pliantul-ghid pentru-a nu le/ mai găsi vizitatorul/ La-nceput lumina era prea multă/ Dumnezeu a spus să/ se stingă pe jumătate/ am privit totul şi-am înţeles prea puţin/ tot mai mult şi mai mult se stingeau candelele/ cobora/ întunericul/ de unde aveam să ştim cum e mai bună lumina/ suficient de puţină şi corect aşezată/ La-nceput lumina era nedesfăcută şi nu se putea/ recompune/ stătea atârnată de sfeşnicele de sus ca un ciorchine/ Dumnezeu a spus să se scuture rază cu rază/ să pătrundă-n univers şi să-l configureze/ până când vor veni decoratori şi vor acoperi totul/ lumină şi ton, cu graffiti” („Recepţia culorilor , a formelor și a semnificaţiilor”).
Va urma

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei