Mama răniţilor (III)

default

Dimensiune font:

| 24-06-2017 05:00

-Iată că am alunecat spre mlaştina întunecată a mâhnirii. Începusem să-ţi vorbesc despre pelerinajul meu cu străbunicii, la Mănăstirea Neamţului. Mamaia, îmbrăcată cu fustă verde-închis, lungă, cu bof şi drot la poală – cum era moda în tinereţea ei – şi cu sacouaş negru, îmbrobodită cu o casincă tot neagră, cu franjuri lucitoare, a fixat în coşul căruţei două paniere cu tot felul de bucate, între care o găină fiartă şi rumenită, caş de oaie, o oală cu sărmăluţe, pastramă de miel de moşi, dar şi cozonac, pască şi ouă roşii, din care a alcătuit şi o colivă când ne-am dus la slujbă. Tot în coşul căruţei, mi-au pregătit şi mie un loc, un fel de culcuş pe fânul pentru cal. Pe acest nutreţ, străbunica a aşternut un lăicer în dungi. Buni a înhămat cu grijă calul, după ce l-a adăpat. Eu m-am „instalat” la locul meu, iar ei s-au urcat în faţă, pe capra (scaunul) căruţei. Cazacul era un murg de rasă nemţească, cu o coamă bogată şi nişte copite cam cam cât pălăria; mai lung şi mult mai puternic decât un cal obişnuit. Străbunelul zicea că trage cât doi boi.

-Aşa şi era. Chiar ara numai cu el grădina noastră cea mare şi cam în coastă. Îl cumpărase cu o aprobare specială, de la Regimentul 4 artilerie grea, făcând uz, prima şi ultima dată în viaţă, de Carnetul de invalid de văz război şi de faptul că era decorat cu Virtutea militară. Cei de la „Patru greu” – ca şi alte unităţi militare de profil, aveau cai nemţeşti, achiziţionaţi chiar din Germania, din iniţiativa regelui Carol I. Erau animale foarte puternice; patru cai din rasa aceasta tractau un tun greu şi un cheson cu muniţie până la înălţimi de peste o mie de metri. Din cauza efortului mare, unii cai începeau să-şi piardă vederea; atunci erau trecuţi la munci uşoare, evitându-se orbirea totală. Deci, la bătrâneţe, tata şi-a cumpărat un cal bun şi a renunţat la boi? Nu mai avea puterea şi răbdarea să meargă încet, pe jos, sau în carul tras de acele animale minunate, de care cei din familia noastră nu s-au despărţit secole cu ocine întinse după luptele de la Podul Înalt (Vaslui) şi de la Războieni de lângă apa Moldovei. Mai târziu, la împroprietărirea făcută de Cuza-Vodă, străbunicii mei au fost printre cele câteva zeci de familii din sat care au primit pământ mai mult, întrucât aveau pluguri şi care cu boi.

-Da, aşa prevedea legea agrară, plecând de la adevărul că acei care au vite de muncă nu vor lăsa pământul nelucrat.

-Probabil că „Domnul ţăranilor” a fost sfătuit în acest sens şi de înţeleptul bărbat de stat, care era Mihail Kogălniceanu, devotat amic al lui Cuza, în lupta pentru cauza ţărănimii.

-Și, cum spuneam, în ajunul Sfintei Înălţări, am plecat cu străbunicii spre Mănăstirea Neamţ. Tataia ţinea mult la cal şi nu îl mâna prea repede; oricum, animalul era lung, mare în pas şi avea mult spor la mers. De la noi de lângă Hanu-Ancuţei şi până la Cristeşti, am ţinut drumul naţional Bucureşti-Cernăuţi, acum parte din Europa 85. De acolo, am făcut la stânga, spre Munţii Neamţului. Ne-a prins amiaza când treceam Moldova pe podul de la Timişteşti, care, pe vremea aceea era de lemn. Cazacu, cât era el de blând şi de cuminte, avea şi o meteahnă: se speria de maşini. Noroc că pe atunci acestea erau puţine.

-În tot judeţul Baia, erau numai două; una a prefectului şi alta a lui Constantin Sturza.

-Când eram cam pe la mijlocul podului, ne-a claxonat din urmă un automobil. Străbunicul a sărit din căruţă, a oprit pe dreapta, a luat calul de căpăstru şi a încercat să-l liniştească. Maşina a ajuns lângă noi şi şoferul a oprit, văzând că animalul nechează şi se frământă ameninţând să rupă balustrada. Din automobil a coborât încet, o doamnă îmbrăcată în rochie lungă, albă şi având pe frunte un fel de coroniţă sau diademă cu briliante ce sticleau în lumina soarelui. Era Regina Maria!

Străbunicul, care o văzuse de mai multe ori în Spitalul Sfântul Spiridon, în care a fost internat după rana primită în piept în timpul marii bătălii de la Mărăşeşti, a recunoscut-o. I-a sărutat mâna şi şi-a cerut iertare. Doamna ţării a zâmbit, şi-a cerut, la rândul ei, scuze, apoi s-a dus la Cazacu; l-a mângâiat pe cap şi l-a sărutat. „Te rog, calmează-te şi nu mai tremura!”, i s-a adresat ea animalului înspăimântat. „Ce frumuseţe de cal aveţi! Merge şi la călărie?” „Da, mă urc pe el în şauă de lemn pe care am făcut-o chiar eu, îmi iau strănepotul în faţă şi plecăm, din când în când, la baie, la Moldova” „Minunat!”, a exclamat regina, care iubea caii şi care era mare amatoare de echitaţie. A schimbat câteva cuvinte şi cu străbunica, mărturisindu-şi că merg aproape în fiecare an, de Înălţarea Domnului Hristos, la hramul Sfintei Mănăstiri Neamţu.

Va urma...

Constantin Partin 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei