Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu: „Încerc să profit cât pot de faptul că sunt la Iaşi”

default

Dimensiune font:

| 29-01-2016 21:30


 Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, se află într-o vizită de trei zile la Iaşi (28 - 30 ianuarie). Deşi incursiunea membrului Guvernului nu a fost înscrisă în „agenda ministrului”, aceasta este o vizită „oficială, şi nu privată”, a precizat Vlad Alexandrescu pentru cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”.

După ce a vizitat, joi, 28 ianuarie, Palatul Culturii şi a participat apoi, ca spectator, la o reprezentaţie a „Pălăriei florentine”, de la Teatrul Naţional Iaşi, astăzi, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a fost prezent în spaţiul Librăriei „Orest Tafrali” a Universităţii „Al.I. Cuza”, unde a prezentat, alături de academicianul Ştefan Afloroaei, o apariţie editorială.

Este vorba despre „Métaphysique et théologie chez Nicolas Malebranche. Proximité, éloignement, occasionalisme”, volum semnat de Cristian Moisuc, asist.univ.dr. la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice a Universităţii ieşene, şi apărut recent la Editura Zeta Books (Bucureşti). 

Cristian Moisuc, Ştefan Afloroaei, Vlad Alexandrescu/ Lansare de carte la Librăria „Orest Tafrali”

Tot astăzi, ministrul a vizitat cinematografele „Victoria” şi „Republica”. Sâmbătă, 30 ianuarie, la ora 9.00, va fi prezent la Institutul de Psihiatrie „Socola”, unde şi-a exprimat dorinţa de a vizita „Casa Creangă”. Această clădire, în care povestitorul Ion Creangă a urmat cursurile seminarului, pentru a deveni preot, face obiectul unei campanii de strângere de fonduri: „Salvaţi istoria Iaşului - Salvaţi Casa Creangă”.

- Care sunt obiectivele pe care vi le-aţi propus în acestă vizită, la Iaşi?

- Este o vizită importantă, de trei zile. Am văzut că ziarele s-au întrebat dacă este o vizită oficială sau privată. Un ministru nu are vizite private, în momentul în care se duce într-un loc, chiar vrea să înţeleagă care este situaţia, ce fac instituţiile de cultură, care e termometrul cultural. Aseară am văzut şi spectacolul lui Silviu Purcărete, la Teatrul Naţional („Pălăria florentină” - n.red.), deci încerc să profit cât pot de faptul că sunt aici. Am fost foarte plăcut impresionat de faptul că Teatrul era plin, erau foarte mulţi adolescenţi şi tineri, publicul a fost vibrant.

- Aţi vizitat Palatul Culturii. În ce stadiu apreciaţi că sunt lucrările de reabilitare a clădirii?

- Peste cinci zile se va face o primă recepţie a lucrării, o recepţie tehnică, pentru că probabil că va mai fi nevoie de încă o lună pentru retuşuri. Înăuntru nu mai sunt schele, se lucrează foarte intens. Am văzut toată clădirea, am văzut şi exteriorul, unde mai sunt probleme, pentru că nu e foarte clar care e limita terenului, care parte e a Primăriei, pentru că Palatul are nevoie de o suprafaţă în jur, pentru căi de acces. În rest, lucrurile stau bine. În plus, Palatul este foarte frumos luminat arhitectural, seara! Am avut, de asemenea, o întâlnire cu doamna Beatrice Rancea şi am discutat probleme legate de managementul instituţiei, de spectacole.

- Bugetul pentru producţiile instituţiilor de spectacole s-a redus cu 35 la sută?

- Nu este adevărat. Bugetul Operei Naţionale din Iaşi este mai mare decât era anul trecut, în ianuarie. Sigur, anul trecut s-au mai obţinut nişte bani la suplimentarea din august, dar faţă de ianuarie 2015, bugetul este mai mare. Dat fiind că anul acesta se împlinesc 60 de ani de la înfiinţarea Operei din Iaşi, îşi propun să facă un spectacol regizat de Andrei Şerban şi un altul, regizat de Alexandru Darie („Văduva veselă”, respectiv „Turandot” - n.red.). Tot despre management, despre problemele curente va fi vorba şi la Teatrul Naţional, unde voi merge astăzi, dar şi despre probleme legate de împărţirea clădirii între Teatru şi Operă.

- Cum vedeţi soluţionarea acestei probleme?

- Eu cred că, dat fiind că sunt instituţii surori, ambele sunt instituţii ale Ministerului Culturii, este suficientă bunăvoinţa şi înţelegerea între părţi, pentru ca lucrurile să meargă bine. Sigur, ne-am dori ca fiecare instituţie să aibă un local al ei, şi lucrul acesta probabil că nu va fi posibil decât cu ajutorul Primăriei. Ar fi o soluţie, într-adevăr, optimă, pentru viitorul instituţiei. Dar, deocamdată, trebuie să ne asigurăm de faptul că părţile respectă protocolul, care permite o bună utilizare a clădirii, un regim funcţional al celor două entităţi.

- Beatrice Rancea a lansat, în 2013, ideea construirii unei clădiri pentru Opera din Iaşi. Există perspectiva ca o parte din costuri să fie suportate din bugetul Ministerului Culturii?

- Din păcate, pot să vă spun sigur că acest lucru nu se va întâmpla în 2016. Suntem totuşi mulţumiţi că reuşim să finalizăm restaurarea Palatului Culturii. Aş vrea să dau un semnal, în sensul în care nu vreau să văd numai monumente care au fost restaurate, dar vreau să văd şi monumente care sunt într-un stadiu alarmant. Merg să văd în ce stadiu este „Casa Creangă”, de la Spitalul de Psihiatrie „Socola”, apoi, tot sâmbătă, Palatul de la Ruginoasa, care iarăşi a fost o investiţie importantă a Ministerului Culturii. De acolo, vreau să merg la Paşcani şi să văd Palatul Cantacuzino-Paşcanu, care a fost cumpărat de Primărie cu o sumă de 200.000 de euro, dar din păcate lucrurile încă nu sunt rezolvate, clădirea este într-o stare avansată de degradare. Deşi au fost schiţate nişte proiecte, ele nu au reuşit şi acolo trebuie făcut ceva important.

De asemenea, mâine, am solicitat o întâlnire cu primarul interimar al Iaşului. Aş dori să discutăm câteva aspecte legate de patrimoniu şi de sprijinirea instituţiilor de cultură din Iaşi, indiferent dacă aparţin sau nu de Ministerul Culturii. Nu cred că trebuie să avem o abordare separată, pentru că ministrul Culturii nu se ocupă numai de instituţiile din subordinea lui, ci în general de cultura dintr-o ţară şi cred că avem aceleaşi interese aici.

- Filarmonica este pe lista subiectelor care le veţi aborda? Această instituţie nu se află în subordinea Ministerului Culturii, dar probabil ştiţi că există o propunere din partea directorului Filarmonicii...

- ... Cea legată de cinematograf, da. Am văzut clădirea Filarmonicii, am văzut şi cinematografele Tineretului, Republica, Victoria. Cred că s-ar putea realiza acest obiectiv al sălii de concerte, pe fonduri europene, accesate de Primăria Iaşi. Şi cred că mai există un proiect care trebuie făcut, cele două cinematografe din oraş, care sunt practic în stare de conservare, nu de funcţionare, şi care cred că ar trebui salvate. Este incredibil ca două cinematografe cum sunt Victoria şi Republica să nu fie încălzite. Este pur şi simplu de neconceput. Cum să vină oamenii la cinematograf, dacă sunt 5 grade?! Acestea sunt la RomâniaFilm, o regie care merge prost, dar întrebarea este ce putem face să revitalizăm aceste cinematografe, în care generaţii întregi au văzut filme. Şi, mai ales, filme româneşti, care nu sunt distribuite la cinematografele din mall-uri!

Gina POPA

Citiţi şi: „S-a lucrat ca la piramide la Filarmonica din Iaşi”! Dialog cu Bujor Prelipcean, directorul instituţiei de concerte

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei