Muzicienii îl omagiază pe George Enescu la Tescani

default

Dimensiune font:

| 27-08-2016 04:56

Potrivit directorului simfonicului băcăuan, evenimentul „nu este o manifestare paralelă” cu Festivalul Internaţional „George Enescu” găzduit de Bucureşti, ci se doreşte „o punere în valoare mai aparte scenic a creaţiei marelui compozitor român”, reunind de-a lungul anilor mai bine de 300 de muzicieni - solişti, instrumentişti şi critici - din 29 de state ale lumii într-un „loc de poveste”, parcul şi conacul de la Tescani, şi într-o sală de concerte, „Ateneu” din Bacău, a cărei construcţie „a fost posibilă ca urmare a influenţei benefice în mentalitatea autorităţilor, peste timp, a geniului enescian”.

Festivalul „Enescu – Ofeul Moldav”

În acest an, Festivalul „Enescu - Orfeul Moldav” are drept cap de afiş pe mezzosoprana Viorica Cortez. „Teatrul liric i-a oferit Vioricăi Cortez o multitudine de roluri. Strălucitoare în Carmen, de neuitat în Dalila ori Fedora, întruchipând pe Azucena, Amneris, Giulietta, Ulrica ori Elisabetta, mezzosoprana, stabilită din anii '70 în Franţa, a concertat pe cele mai mari scene ale lumii: Scala din Milano, Carnegie Hall şi Covent Garden, la Opera din Paris, la Staatsoper şi Arena din Verona”, declară organizatorii.

Oferta generoasă de recitaluri camerale din programul actualei ediţii, ce vor fi susţinute de susţinute de muzicieni din România, Franţa şi Italia, se va derula, până duminică inclusiv, în parcul ori sala mare a conacului de la Tescani, iar concertul simfonic ce va încheia prestigioasa manifestare cultural-muzicală va avea loc în sala „Ateneu” din Bacău.

În cele patru zile de manifestări muzicale, melomanii vor putea audia lucrări de George Enescu, dar şi din creaţia compozitorilor Frederic Chopin, Maurice Ravel, Franz Schubert, Felix Mendelssohn Bartholdy, Johannes Brahms, Manuel de Falla, Vittorio Monti, Pablo de Sarasate, Charles Sinding.
„Sunt extrem de fericit că s-a reuşit continuitatea, în ciuda problemelor financiare, a unei manifestări muzicale, unice ca organizare, de mare tradiţie şi valoroasă artistic. Este onorant faptul că prestigioşi muzicieni români şi străini au înţeles sensul demersului nostru”, a declarat pentru Agerpres, Sorin Braşoveanu, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău.

 

Trecutul şi prezentul

Publicul prezent în seara zilei de 13 martie 1936 în impunătoarea şi somptuoasa Operă „Garnier” din Paris pentru premiera mondială a Operei „Oedip”, aparţinând lui George Enescu, nu ar fi putut bănui şi nici măcar să se întrebe, după răsunătorul succes, unde a fost concepută această lucrare lirică, ce va deveni, potrivit criticilor timpului, una dintre „cele mai fertile” expresii muzicale a „gândirii” sufletului uman.

De altfel, nici publicul bucureştean ce a luat parte, mult mai târziu, la cea dintâi reprezentaţie în ţară a operei, pe 22 septembrie 1958, cu prilejul primei ediţii a Festivalului Internaţional „George Enescu”, nu a părut interesat de „laboratorul” unde compozitorul pusese în „amestec” sufletul său cu epica tragediilor lui Sofocle „Oedip în Colona” şi „Oedip Rege”, condensate într-un libret aparţinându-i scriitorului francez Edmond Fleg.

Atunci, nimeni nu era interesat să ştie unde fusese realizată transpunerea muzicală a bogăţiei sufleteşti a miticului personaj, lucrare care, potrivit afirmaţiilor lui Enescu, i-a „ocupat gândirea” timp de 25 de ani şi pentru realizarea căreia a „lucrat efectiv”, în „suferinţă şi bucurie”, dar „cu toată inima” alţi zece ani. Enescu a considerat, de altfel, „Oedip” opera vieţii sale.

Dacă atunci se ştia că Enescu era un bun cunoscător al lucrărilor dramaturgiei antice greceşti, că muzica sa are caracteristicile „ritm şi simetrie”, la multă vreme de la cele două premiere a fost identificat drept „catalizator” al creaţiei şi o locaţie, Tescani.

La 37 de km în vestul municipiului Bacău, într-o armonie perfectă cu natura, se ridica în mijlocul unui parc natural valoros, conacul vechii familii de boieri Rosetti Tescanu. O oază de umanitate şi cultură într-o Moldovă patriarhală, a cărui existenţă conduce pe urmele lui George Enescu la vârsta maturităţii creative, odată cu prezenţa sa, mai întâi ca invitat la serile muzicale de acolo, iar apoi ca soţ al Mariei Cantacuzino, una din cele două fiice ale proprietarului conacului, considerată a fi fost printre cele mai frumoase femei ale vremii.

Edificiul, influenţat arhitectonic de principalele stiluri şi curente curente ale vremii, a fost clasificat de către preşedintele Asociaţiei Colecţionarilor din România, Vasile Parizescu, în categoria „micilor palate”, iar aleea cu plopi ce borduieşte o latură a parcului se spune că i-ar fi inspirat lui Enescu finalul apoteotic al capodoperei sale „Oedip”.

„Artişti de renume, români şi străini, vin la Tescani să se inspire, să delecteze publicul, să creeze şi să cutreiere acest loc mirific, unde poţi trăi miracolul prezenţei eterice a marelui compozitor, de la moartea căruia s-a împlinit în această vară o jumătate de secol”, a declarat, pentru Agerpres, Pavel Ionescu, directorul Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, instituţie organizatoare a Festivalului, având parteneriatul Consiliului Judeţean Bacău.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei