Omagii Centenare. Postume, eroismului enescian (II)

default

Dimensiune font:

| 22-07-2017 05:47

Iată că propunerea iniţiatorilor „Manifestului pentru Enescu”, în 2014, de a susţine acţiuni importante de ordin artistic necostisitoare, pentru cinstirea memoriei lui George Enescu, în 2015, fiind anul comemorării celor şaizeci de ani de când Enescu stă uitat departe de ţară. Ne-am adresat edilului şef al Iaşului. Cu nesperat entuziasm şi aparentă satisfacţie a promis sprijin deplin şi va declara hotărât: Anul Enescu la Iaşi. Și ce s-a ales?! Doar un singur punct şi acesta al cincilea prevăzut: un parastas oficiat cu binecuvântarea I.P.S. Teofan Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei în toate bisericile şi mănăstirile Moldovei, cu tote că noi gândisem pentru 4 mai doar la Mitropolie. Celelalte acţiuni?! Chiar ignorate păgubos, nu chiar uitate. Ba mai mult a fost dat pe mâna apropiaţilor săi care şi-au trecut în palmares ce era de folos şi restul aruncat la coşul uitării.

Evident că era vorba de câştig spiritual social comun, nu de bani sau imagine individuală fanfaronardă!
Ca în oglindă s-a întâmplat sub aceeaşi oblăduire şi cu Festivalul FIE Clasic 300.

Excelente iniţiative patronate de anonimi serioşi, fiind oameni cu afaceri de succes care nu urmăreau paternitatea sau exerciţiul de imagine şi cu toate acestea a fost la fel de neglijat şi chiar sufocat, gata-gata să-şi dea duhul. Iată însă că iniţiativele oamenilor perseverenţi au sporit şi dorinţele altor colective de succes au făcut ca abia anul acesta ieşenii să poată beneficia de o explozie de acţiuni cultural-artistice de tot felul. Majoritatea cu preponderenţă de ordin musical care vor continua până la sfârşitul anului integrând şi centenarul acordării omagiilor lui Enescu, care în timpul refugiului de la Iaşi a făcut istorie încă necunoscută marelui public aşa cât ar trebui.

Felicitând organizatorii pentru participarea de zi cu zi la Festivalul Internaţional al Educaţiei a zecilor şi zecilor de mii de oameni, pe o perioadă atât de îndelungată, toţi înfruntând uneori capriciile vremii, neclintiţi, cu aţintirea privirilor şi auzului într-o disciplină colectivă de admirat asupra platformelor utilate şi amenajate corespunzător, ne reaminteşte de deprinderile şi perseverenţa înaintaşilor din secolele trecute.

Istoria culturii ieşene ne spune că predecesorii noştri nu se puteau lipsi de invitarea permanentă a numeroaselor trupe muzicale străine; în special de operă: franceze, germane, sau ruseşti, până când apetitul publicului a crescut vrând-nevrând şi care a stimulat iniţiativele oamenilor de artă profesionişti ieşeni să cuteze a da tonul primatului în creaţiile româneşti.

Astfel, s-au născut la Iaşi noi câştiguri spirituale perene, cum consemna presa vremii, într-o noapte geroasă de decembrie a anului 1848, ca simbol al stimulării protipendadei de atragere spre filonul revoluţionar al înnoirilor vremii revoluţionare paşoptiste şi al dragostei pentru cultura naţională.
Atunci s-a născut prima Operetă românească Baba Hârca a lui Alexandru Flechtenacher pe libretul lui Matei Millo la doar câţiva ani după debutul genului marcat de creaţiile lui Offenbach la Paris.
Premiera respectivă, a avut dublă semnificaţie de răsunet atât în Iaşi cât şi în ţară. Deoarece mai întâi era prima lucrare muzicală cântată integral în limba română şi apoi constituia debutul creaţiilor de operetă în ţară, doar la câţiva ani de la debutul operetistic lansat de Offenbach la Paris. Dar şi prin succesul răsunător dublat de prestigiul câştigat, după cele şaisprezece reprezentaţii consecutive, largul ecou pe plan naţional a atras după sine şi exemplul demn de urmat de muzicienii compatrioţi de pe alte meleaguri româneşti.

Și iată că fără pretenţiile mângâierii de orgolii improprii moldovenilor, după aproape un sfert de secol se naşte, tot la Iaşi, în acelaşi climat de suflu înnoitor propice, în anul 1900, şi Opera Petru Rareş, prima Operă românească a compozitorului Eduard Caudella, nimeni altul decât profesorul din Iaşi al primului Conservator din România, acela care l-a trimis pe copilul minune George Enescu pe drumul desăvârşirii profesionale la şcolile înalte din Viena şi Paris, unde a crescut în cel mai elevat climat muzical. Mai ales la Viena, sub ocrotirea mai mult decât părintească a lui Josef Helmebrger, care îl găzduise. Îl ocrotea profesional, ţinându-l alături la toate preocupările lui de distins violonist şi profesor cu autoritate la Conservator, l-a purtat lângă el oriunde la Viena, la lecţii, la audiţii sau repetiţiile cvartetului format de el sau ale Filarmonicii vieneze până s-a convins că a deprins ce era nevoie.

De aceea, în cadrul centenarului Enescianei, gândim la un turneu al recunoştinţei pe urmele lui Enescu la Viena şi nu oricum, ci cu simfonia a III-a în Do major op. 21, compusă după finele refugiului ca o evocare a victoriilor noastre. Și pentru o reprezentarea naţională la Viena în anul sărbătoririi împlinirii a 175 de ani ai Orchestrei Filarmonicii din Viena, cunoscută tuturor pentru concertele sale de Anul Nou este cel mai nimerit omagiu de ecou mediatic internaţional şi pentru personalitatea lui Enescu.

Va urma...

Mihai Zaborilă, veteran de război şi preşedinte al Asociaţiei Prietenii Operei „Ion Goia” Iaşi 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei