« Inapoi

Peste 5.000 de cinefili, la proiecţiile SFR

Peste 5.000 de cinefili, la proiecţiile SFR#1
Peste 5.000 de cinefili, la proiecţiile SFR#1Peste 5.000 de cinefili, la proiecţiile SFR#2Peste 5.000 de cinefili, la proiecţiile SFR#3
Mărime font - +

 Duminică s-au stins proiectoarele în Cinefilia, ţara deschisă de SFR. Ediţia din acest an i-a fost dedicată lui Cristian Mungiu, care a primit trofeul festivalului şi care a promis că va rămâne alături de acesta.

 

Ultima zi a săptămânii trecute a încheiat şi Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR), care l-a sărbătorit acasă, la Iaşi, pe regizorul Cristian Mungiu. În perioada 10-14 mai, timp de cinci zile, peste 5.000 de ieşeni au participat la evenimentele care au cuprins filme prezentate în secţiuni speciale, expoziţii, lansări de carte, concerte şi întâlniri tematice.

La Gala de deschidere a celei de-a opta ediţii s-a reunit echipa filmului 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, la zece ani de când Cristian Mungiu a câştigat Palme d'Or la Cannes pentru filmul amintit mai sus. Cristian Mungiu, Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Ion Sapdaru şi Vlad Ivanov au fost aplaudaţi la scenă deschisă pentru performanţa de la Cannes, din mai 2007. În cadrul Galei, regizorul Cristian Mungiu a fost premiat cu Trofeul Festivalului SFR, susţinut şi de Institutul Cultural Român.

„Era necesar să ne gândim la regizorul nostru, Cristian Mungiu, atât de cunoscut şi premiat în străinătate. Momentul de la Gala de deschidere probabil că va rămâne unic pentru noi, pentru ieşeni şi nu numai. A fost atâta emoţie pe o singură scenă, iar ceea ce a făcut Cristian Mungiu pentru cinematografia românească merita chiar mai mult decât o ediţie dedicată şi o gală”, precizează Andrei Giurgia, directorul SFR.

 

Ediţia a opta în cifre

„Anul trecut am văzut ce face Andrei Giurgia la Iaşi şi m-aş bucura să ştiu că spectatorii îşi regăsesc interesul pentru filmele noastre, mai vechi şi mai noi. Am profitat de oferta lui Andrei şi i-am propus în selecţia pentru această ediţie a festivalului unele dintre cele mai bune titluri din ceea ce critica de film a numit Noul Cinema Românesc. Pe viitor, rămân alături de această iniţiativă” – Cristian Mungiu, regizor.

Cinefilia – Țara Filmului Răsare a reunit anul acesta peste 50 de filme, peste 50 de invitaţi din cinematografia românească şi numeroase evenimente speciale, desfăşurate în şase locaţii permanente – Ateneul din Iaşi, Casa de Cultură a Studenţilor, Teatrul „Luceafărul”, Cafeneaua Piaţa Unirii, Teatru FIX şi Grădina Palas. În cele cinci zile şi cinci seri de festival, peste 5.000 de spectatori au călcat pragul evenimentelor organizate în cinstea culturii. Alături de Cristian Mungiu, care a primit trofeul SFR, Irina-Margareta Nistor, Ileana Popovici şi Dorel Vişan au primit distincţii speciale.

Larisa LAZĂR 

Data publicarii: 19/05/2017
loading...
Adauga comentariul tau
Nume:
E-mail:
Comentariu:
Security Code Imagine nouaAlte titluri din evenimentul > CULTURA

Ultima ora

CELE MAI CITITE STIRI

 

 

editia online din 26.06.2017 - 1:30

Copyright © SC Ziarul Evenimentul SRL Iasi. In varianta tiparita, cotidianul Evenimentul are o arie de distributie care cuprinde 6 judete: Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui

Statistici T5

Tel - 0232246000 | Fax - 0232246002
Orange - 0752266266
E-mail - contact@evenimentul.ro

Link exchange