Plimblare prin Londra, primăvara

default

Dimensiune font:

| 06-02-2016 05:00

Sâmbătă după-amiază rătăcesc prin Chelsea, unul din cartierele Londrei. Străzi drepte, înghiţindu-se unele pe altele şi trasaj perfect, lăsând impresia de grădină japoneză. Casele sunt pustii, arhondarice la ceas de vecernie. Maşinile dormitează abandonate, în odăi lumină venită din ecranele color ale televizoarelor. Cei care n-au migrat în afara Londrei stau tolăniţi, ca în Orient, în faţa televizoarelor, aşezate de obicei la parter, televizoare pe ecranele cărora imaginile vin taifun.

Pe străzi e o linişte de dimensiuni cosmice. E ceva oare-mi aminteşte de încremenirea de acasă, de la ţară, când lumea pleacă la seceră. Apoi am senzaţia că sunt într-un oraş cimitir, un oraş care a murit demult, în care totul a rămas neclintit. Accelerez fără să vreau şi dau îndată într-una din arterele de mare circulaţie, acolo unde viaţa are clocotul măruntaielor de vulcan activ. O iau spre Kensington-Park şi spre. Hyde-Park. Pe iarba verde, pe cergile abia tunse, englezii stau tolăniţi şi soarele se răstoarnă în trunchiurile lor albe, cojite de iarnă. E o procesiune serafică în această întâlnire cu iarba şi soarele. Parcuri nesfârşite, un fel de livezi cu arbori mari, încă negri, cu coroane ramificate. Arbori plutind peste un verde lichid. Imensitatea spaţiului creează iluzia unei suprafeţe acvatice şi, ici-colo, incizii florale, nişte talgere de nuferi.

*

Se lasă noaptea. Pe Oxford-Street, marea stradă comercială a Londrei, e lume puţină. Paşii sunt moi, o călcătură monahală. Lumina nu e multă, nu e eruptivă ca în alte capitale. E un clar-obscur care redimensionează contururile, clar-obscur decupat doar de vitrinele luminate abundent ale marilor magazine. Abia în Piccadilly-Circus, lumina demenţială a reclamelor. Clădirile din jurul pieţei înguste, din jurul statuii lui Amor, sunt înfăşurate în zale luminoase. Lumina curge prin vase comunicante, se aprinde şi se stinge, e un balamuc cromatic bine regizat, un fel de năzbâtie a unui alchimist scrântit. Celebritatea pieţei vine de la această scălămbăială cromatică şi este mai mult alimentată de fidelitatea tinerilor faţă de spaţiu. E un fel de nostalgie după alte ţinuturi. Londra nu prea este ea însăşi aici. Oraşul cel mare are cu totul şi cu totul un alt duh.

*

Prin Londra turistică. Duminică. După-amiază lâncedă într-un oraş cuprins de lenevie. Totul vine de la balsamul pe care-1 lasă soarele de primăvară sau de la oamenii care se tăvălesc pe gazonul parcurilor. Pe străzi, mai ales acum spre seară, e puţină lume. La Abbey Westminster, biserica cea veche unde sălăşluiesc în cripte regi de altădată, se pregăteşte începerea slujbei. Mă rup din contemplarea celor două turnuri cioplite-n piatră, cu răsuciri de corali, care amintesc de Notre-Dame. Mai întorc o dată privirile spre zecile de coloane din piatră care tivesc acoperişul. Par nişte hornuri ciudate, ori mai degrabă arhimandriţi care iau parte la o procesiune regală. Intru. Arbori uriaşi, pietrificaţi, sprijină pereţii, împletindu-şi crengile sub acoperiş într-o fabuloasă plasă pescărească. Lumina amurgului, metal topit, se filtrează prin vitraliile care ard ca fierul într-un cuptor albastru de oţelărie. Orga începe să susure, un foşnet de frunză de podbal. Din ce în ce mai tare. Preoţii anglicani forfotesc încoace şi încolo, umblă să golească biserica de turişti. Iau un program tipărit, aşa ca în sălile de concert, şi mă aşez pe una din bănci. În capătul celălalt, dincolo de amvon, un spaţiu gol, un hău de unde vine sunetul de orgă. Cutremurător. Piatra vibrează, sar aşchii de granit, totul parcă se frânge sub orgia sunetului. Am senzaţia că ne ducem pe întinderea de apă a cântului.

*

Afară, lumina începe să sângereze. Westminster-ul, Parlamentul, s-a întunecat şi mai mult. Uriaşa clădire sculptată peste tot, bucată cu bucată, centimetru cu centimetru, e o mitră episcopală de dimensiuni incredibile. Peste această dantelărie din piatră s-a aşezat un strat gros de carbon, alcătuind ceea ce se cheamă patina. Deasupra, acolo unde bat ploile, calcarul iese în şuviţe albe, se depune în stalactite şi stalagmite. De departe, totul aminteşte chipul de carbon al unui miner, cu puncte albe în dreptul ochilor, gurii şi nasului. Pe fronton se detaşează turnul de o sută cinci metri al Big Benului, cu ceasul daurit, un astru pe un veşmânt de atlas negru, ceasul cel mare care sună ca o nicovală, dând însă cu exactitate electronică, de o sută şi ceva de ani, ora Londrei, creând iluzia că timpul e acelaşi, că Anglia e aceeaşi de altădată. Nu e singura iluzie. Aceeaşi impresie o lasă şi spectacolul gărzilor. În costumele lor de epocă, băieţandri obişnuiţi cu blue jeans şi pantofi uşori, au ceva caraghios şi nătâng, ca în spectacolele teatrale şcolare, când adolescenţii trebuie să joace roluri de care-i despart câteva decenii.

Garda regală e o instituţie venerabilă. Cazărmile şi grajdurile care adăpostesc cai lucioşi, chihlimbarii, au aerul unor colegii, iar istoria gărzilor e adunată într-un muzeu aflat chiar în preajma Palatului Buckingham. Până şi compoziţia gărzii păstrează structuri neschimbate.

*

În acea duminică după amiază, acolo în faţa porţii Amiralităţii, erau de gardă tineri înalţi, cu obraji roz, cu priviri spălăcite, aşa ca în vechile pânze engleze cu fermieri gurmanzi. Purtau căşti albe înflorate, împopoţonate cu peruci cânepii, oxigenate, pelerine roşii şi cizme înalte, mătăhăloase, cu pinteni albi, strălucitori. Privirile mulţimii de gură-cască erau captate de sclipătul aproape neomenesc al acestei complicate vestimentaţii, de neclintirea şi transpunerea orientală a oştenilor. Aparenţe. Am descoperit, în fluidul ochilor, un dispreţ aspru. În jurul acestor tineri se vânzoleau amatorii de pitoresc, de insolit, oare-şi contorsionau trupurile, îndeplinind un greu canon pentru a nemuri spectacolul din unghiul cel mai potrivit al aparatelor de filmat şi fotografiat. Ca un făcut, tocmai când totul era sincronizat, flăcăul dolofan începea să tropotească cu cizmele lui grele, într-un număr de dresură cabalină. Oficia cu sabia şi cu pistolul, cu care, poate, s-a luptat şi bunicul lui în vremea de glorie a primului război.

Dincolo, la Buckingham, după gardul cu ostreţe metalice groase, se mişcau figurinele de ceară parcă, ale unor oşteni de origină asiatică. Trupuri-jucărie în uniformă sobră, soldaţi înarmaţi cu automate, dat încinşi cu cartuşiere. Buckingham, cu steagul lăsat, semn că regina era plecată să-şi petreacă weekend-ul, aducea cu o piramidă egipteană. Soldăţeii din plumb înverzit ieşeau din când în când, cu mişcările unor oameni prinşi nepregătiţi de un ger năprasnic. Turiştii cocoţaţi pe soclul cu îngeraşi de bronz al statuii reginei Victoria năvăleau sălbatic spre gardul de ostreţe. Nici n-apucau să ajungă şi totul încremenea iar. Cârdul de gură cască mai rămânea încă acolo mult, cu privirile alungite.

Sursa foto: pixshark.com 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei