Programul Festivalului Internaţional pentru Publicul Tânăr

default

Dimensiune font:

| 28-09-2016 07:13

  Peste 300 de persoane ce trăiesc în strânsă legătură cu teatrul vor fi prezente, peste o săptămână, la Iaşi. Spectatorii se pot bucura de un program diversificat şi de spectacole pentru toate gusturile.

În perioada 6-12 octombrie va avea loc ediţia a IX-a a Festivalul Internaţional pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPTI), organizat de reprezentanţii Teatrului „Luceafărul” din Iaşi. Mai jos vă este prezentat întreg programul Festivalului, care reuneşte la Iaşi, în cea de-a doua lună de toamnă, peste 300 de oameni de teatru din 17 ţări. Anul acesta, FITPTI se preocupă de „neliniştile prezentului”.

Miercuri, 5 octombrie

În showcase, Teatrul „Luceafărul” din Iaşi invită publicul la premiera spectacolului „Când visăm” de Verena Koch şi Kerstin Pell, de la ora 11.00, la sala mare (coproducţie Teatrul „Luceafărul” Iaşi, Centrul Cultural German Iaşi, Forumul Cultural Austriac Bucureşti). Tot pe 5 octombrie va avea loc şi vernisajul expoziţiei foto „Imaginile Festivalului”, la Galeria „La gard” din Parcul Copou. La sala mare a Teatrului „Luceafărul” se va juca cea mai de succes piesă a Teatrului ieşean, „Pisica verde” de Elise Wilk, în regia lui Bobi Pricop, de la ora 19.00, însoţită de lansarea volumului bilingv „Carte cu Pisica verde/ Book with the Green cat”.

 

 

Joi, 6 octombrie

Primul spectacol din cadrul FITPTI este intitulat „Lissoro, poveste africană” de Rodrigue Berbe, Canada, şi va avea două reprezentaţii, de la ora 10.00 şi 11.30, la sala mică. De la ora 17.00 va avea loc spectacolul-lectură „Edgar cel cu paiete” de Simon Boulerice, la Librăria Cărtureşti, urmat de spectacolul Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava - „Cărţile”, ora 18.00, în aer liber. De la aceeaşi oră, la sala mică, se va desfăşura spectacolul „Start!”, pus în scenă de Odradek, Cie Pupella Nogues, Centre de Création et Développement pour les Arts de la Marionette Franţa. Sala mare a Teatrului „Luceafărul” va găzdui spectacolul „Vertij”, oferit de Teatrul „Aureliu Manea” Turda, cu începere la ora 19.00. Ultimul „spectacol” din prima zi de Festival se va desfăşura pe esplanada teatrului, de la ora 20.15, şi va fi compus din videomapping şi lasere realizate de videoartistul Andrei Cozlac, urmat de un live streaming.

Vineri, 7 octombrie

A doua zi din FITPTI va debuta cu spectacolul „Cabaret”, oferit de compania Spaniolă „El Retrete de Dorian Gray”, de la ora 10.00, la sala mică. Ora 12.00 a amiezii invită publicul să rămână la sala mică pentru spectacolul-lectură „Ceas de seară într-o toamnă târzie” de Fr Dürrenmatt, iar de la ora 13.00 sunteţi aşteptaţi la dezbaterea „Traducerea pentru teatru, între literar şi scenic”. Un al doilea spectacol-lectură, „Peştii dorm?” de Jens Raschke, va avea loc de la ora 17.00, la Librăria Cărtureşti. Teatrul Municipal „Matei Vişniec” din Suceava va juca, la fel ca în prima seară, tot de la ora 18.00 şi tot în aer liber, piesa „Cărţile”. Sala mare va fi ocupată începând cu ora 19.00 pentru spectacolul „Bizoni. Fabulă urbană #2”, adus la Iaşi de Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, şi tot un teatru din Sibiu – Bis Teatru, va juca în aer liber, de la ora 20.00, spectacolul „Născut în '90”, care va încheia a doua seară de Festival.

 

 

Sâmbătă, 8 octombrie

Compania spaniolă „El Retrete de Dorian Gray” va pune în scenă piesa „Cabaret” şi în dimineaţa de 8 octombrie, de la ora 10.00, la sala mică. Teatrul Gong din Sibiu joacă „Alice” de la ora 11.30, la sala mare, iar „Auăleu” Timişoara, prezintă un „Huooooo!!!” destul de impresionant de la ora 17.00, în aer liber. Spectacolul echipei din Timişoara va fi urmat, începând cu ora 18.00, de spectacolul Teatrului din valize, Polonia, intitulat „Satyriada”. La sala mare, de la ora 19.00 se va juca piesa Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu – „20 noiembrie”, iar o oră şi jumătate mai târziu, la sala mică se joacă ultimul spectacol din cea de-a treia seară a Festivalului Internaţional pentru Publicul Tânăr Iaşi – „Sunset limited”, prezentat publicului de echipa Unteatru Bucureşti.

 

 

Duminică, 9 octombrie

Teatrul din valize, Polonia, va face un „Show cu baloane” de doua ori: de la ora 10.00, la sala mică, şi de la ora 18.00, în Palas Mall. Ora 11.30 aduce la sala mare piesa „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele”, pus în scenă de Teatrul „Ţăndărică” din Bucureşti. De la ora 17.00, „Auăleu” Timişoara va juca în aer liber piesa „Huooooo!!!”, de la ora 18.00, sala mică de spectacole a Teatrului „Luceafărul” găzduieşte lansarea cărţii „Dramaturgi francezi” de Ştefan Oprea şi Anca Maria Rusu, iar începând cu ora 19.00, la sala mare va fi pus în scenă spectacolul „Aglaja”, oferit de Centrul Cultural „Nicolae Bălcescu” Bucureşti. În încheierea unei zile de duminică, 9 octombrie, nemaipomenită, de la ora 20 fix, la Teatru Fix, echipa „Reactor” Cluj aduce ieşenilor piesa „Dispariţia”.

 

 

Luni, 10 octombrie

Teatrul Prova şi Teatrul „La Baraca” Italia vor juca „Duet”, de la ora 9.30, la sala mică şi de la ora 18.00 la Palas Mall, urmat de „Călătorie spre centrul pământului”, spectacol al Teatrului „Gulliver” Galaţi. Sala Studio a Universităţii de Arte „George Enescu” (UAGE) va găzdui de la ora 12.00 proiecţia filmului documentar „Ţara în care copacii zboară” de Eugenio Barba, în regia lui Jacopo Quadri şi a lui Davide Barletti (2015). Teatrul Naţional din Timişoara prezintă publicului piesa „Hamlet”, de la ora 19.00, la sala mare, iar de la ora 20.00, la Teatru Fix, Asociaţia „Uma Ed” România, va juca piesa „Refracţie”.

 

 

Marţi, 11 octombrie

Păpuşile din viaţa mea”, adus de Compania Trule, Portugalia, va avea două reprezentaţii la sala mică, de la ora 9.30 şi 11.00. La sala mare, AnimArt Cluj va juca „Crăiasa zăpezii”, începând cu ora 11.00, iar de la ora 12.00, la Sala Studio UAGE va fi proiectat filmul documentar „Mai mult decât viaţa”, ce „prezintă metoda de lucru a regizorului leton Alvis Hermanis, caracterizată de renunţarea la piesa de tip clasic şi căutarea unor puncte de legătură între teatru, arta documentară şi poveşti reale de viaţă”, după cum este prezentat documentarul pe site-ul Teatrului „Luceafărul”. Compania Replika, Bucureşti, va juca de la ora 19.00, la sala mare, spectacolul „Amintiri din epoca de şcoală”. De la ora 20.00, la Casa de Cultură a Studenţilor, puteţi asculta (şi privi) povestea intitulată „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii”, producţie marca Teatrul Naţional Bucureşti.

  

Miercuri, 12 octombrie

Ultima zi a Festivalului propune publicului o serie de spectacole care „vă vor tăia respiraţia”, spun cei care au lansat invitaţiile. De la ora 9.30, sala mică găzduieşte spectacolul „Povestea a trei cuţite”, poveste spusă de Poppentheater Jacobus Wieman Olanda. Aceeaşi piesă va fi găzduită şi de Palas Mall, începând cu ora 18.00. Teatrul „Colibri” din Craiova ne invită să revedem piesa „Fata babei şi fata moşneagului” la sala mare, de la ora 11.00. La Sala Studio UAGE, de la ora 12.00, va fi proiectat filmul „Teatrul care nu ne mai ajunge”, un documentar despre esenţa artei teatrale a lui Thomas Ostermeier, directorul artistic de la Schaubühne din Berlin, cel mai cunoscut regizor german al momentului, urmată de lansarea cărţii „Teatrul şi frica” de Thomas Ostermeier. După-amiază, de la ora 17.00 va avea loc lansarea cărţii „Regia românească, de la act de interpretare la practici colaborative” (coordonator Oltiţa Cântec). Teatrul Ariel din Tg. Mureş aduce pe scena sălii mici piesa „Respiraţii”. Ultimul spectacol a ediţiei cu numărul nouă a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi va fi jucat de Florin Piersic Jr. la sala mare, de la ora 19.00 şi este intitulat „Freak show”. Reprezentanţii Teatrului „Luceafărul” vă invită la spectacolul de videomapping şi lasere realizat de acelaşi videoartist, Andrei Cozlac, pe esplanada teatrului.

 

Larisa LAZĂR

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei