Rănile deschise ale istoriei Neamţului

default

Dimensiune font:

| 09-01-2018 09:07

 

Deşi inestimabile ca valoare, multe monumente din judeţ au ajuns o ruină * vinovaţi sunt şi proprietarii, cărora nu le pasă de clădirile de patrimoniu, dar şi autorităţile care ori fac treabă de mântuială, ori stau degeaba

 

Judeţul Neamţ încă are o listă neagră a monumentelor istorice de patrimoniu naţional care se află în stare avansată de degradare. Printre altele, este vorba despre Mănăstirea Bisericani (lăcaşul de cult din incinta Spitalului de Pneumoftiziologie din Bisericani), Palatul Cnejilor de la Ceahlău şi chiar Cetatea Neamţului, care în urmă cu câţiva ani a suferit lucrări de reabilitare, dar nu s-au respectat standardele de intervenţie la un obiectiv de patrimoniu, clasa A.

Mănăstirea Bisericani a fost construită în secolul XVII de domnitorul Ștefăniţă-Vodă şi s-a degradat pe parcursul trecerii anilor. „Nu este un proiect pierdut în totalitate. Feţele bisericeşti au depus un proiect de finanţare prin Compania Naţională de Investiţii. S-au obţinut bani pentru consolidarea malului şi nu va dura mult până la începerea lucrărilor”, a spus Roxana Josanu, şeful Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Naţional Neamţ. Problema cea mai spinoasă rămâne chiar biserica, la care un perete deja s-a surpat, infiltraţiile şi acoperişul prin care plouă sau ninge reprezentând alte probleme majore. Lăcaşul de cult, aflat în incinta Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani, a devenit un adevărat pericol pentru pacienţi şi cadrele medicale şi asta din cauza fisurării pereţilor. Specialiştii Direcţiei pentru Cultură susţin că s-a ajuns la asta din cauza instabilităţii unui mal de pământ, fundaţia fiind afectată.

Cetatea Neamţului plânge

Fortificaţia făcea parte din sistemul de apărare construit în Moldova la sfârşitul secolului al XIV-lea, împotriva otomanilor. În perioada 2007-2009, Cetatea Neamţ a fost reabilitată cu fonduri europene, prin programul Phare 2004-2006 - Coeziune Economică şi Socială, la care s-au adăugat fonduri alocate de Consiliul Judeţean Neamţ, în parteneriat cu Consiliul Local Târgu Neamţ. Facturile totale au ajuns la 2,8 milioane de euro. „Cea mai mare problemă este umezeala şi infiltraţiile care se produc periodic şi afectează structura şi instalaţiile electrice. După ce s-au terminat lucrările de reabilitare şi restaurare a apărut efectul de seră. Trebuie rezolvată repede această problemă, dar şi etanşeizarea părţii de deasupra şi eliminarea umezelii din ziduri. Apa a pătruns până la jumătatea zidăriei, iar zidurile sunt foarte groase. Apa acum reuşeşte să distrugă ce nu au reuşit să distrugă vremurile. Până acum s-a făcut un studiu de fezabilitate, la noi nu a ajuns. Costurile vor fi enorme. Când ajungi să repari ceva ce s-a făcut prost, costurile sunt mult mai mari decât dacă faci bine de la început. Cam asta s-a întâmplat la Cetatea Neamţului. M-am întâlnit şi cu constructorul şi mi s-a spus că «Noi am vrut ca materialele folosite să fie de cea mai bună calitate, însă ne-am ciocnit de dorinţa celor de la Consiliul Judeţean Neamţ de a reduce costurile şi să mergem pe varianta care s-a aplicat până la urmă»”, a explicat Roxana Josanu. Cetatea a fost construită la sfâr­şitul secolului al XIV-lea de Petru I şi fortificată în secolul al XV-lea de Ştefan cel Mare.

Monument lăsat în paragină de proprietar

Cazinoul din Bălţăteşti reprezintă o altă filă tristă din istorie. Acum este într-o stare avansată de degradare, clădirea a fost construită la mijlocul secolului al XIX-lea, pe două nivele şi acoperiş în patru ape. „Clădirea a fost retrocedată, proprietara este în Israel. A fost amendată de vreo 4 ori. Doamna vrea ca statul român să îi reabiliteze clădirea, chiar dacă dumneaei este proprietară. Nici nu o vinde, dar nici nu încearcă să salveze monumentul. Aceasta este o situaţie des întâlnită. Moştenitorii se luptă ani de zile în instanţă pentru a recupera bunurile şi după aceea uită sau aşteaptă ca autorităţile să facă reparaţii”, a mai precizat Roxana Josanu.

Palatul Cnejilor, între poveste şi realitate cruntă

Oamenii locului spun că istoria Palatului Cnejilor include şi un blestem, al călugărilor alungaţi în urmă cu vreo 200 de ani. Palatul Cnejilor a fost ridicat în secolele XVII-XVIII, de boierii din familia Cantacuzino şi ţinea de ansamblul Schitului Hangu, laolaltă cu biserica şi zidul de incintă, care datează din 1676. Acum, totul este o ruină. Ziduri acoperite de vegetaţie vară, iar iarna, totul este acoperit de zăpadă, de greu îţi dai seama că acolo, cândva, s-a scris istorie. „E bine măcar că s-a clarificat situaţia juridică, pentru că nu se ştia proprietarul. Până la urmă autorităţile publice locale şi-au asumat răspunderea pentru acest obiectiv şi vor să depună proiect pe fond

uri europene pentru reabilitarea acestuia”, a explicat Roxana Josanu.

Pe lista neagră a nepăsării sunt şi alte monumente. Multe dintre acestea au fost câştigate în instanţa de moştenitori, după care au fost lăsate de izbelişte. Vremurile, localnicii şi indiferenţa sunt principalele ingrediente ale distrugerii unor file de istorie, a noastră a nemţenilor, dar şi a românilor.

Gianina Buftea

 

Cam asta s-a întâmplat la Cetatea Neamţului -- m-am întâlnit şi cu constructorul şi mi s-a spus că «Noi am vrut ca materialele folosite să fie de cea mai bună calitate, însă ne-am ciocnit de dorinţa celor de la Consiliul Judeţean Neamţ de a reduce costurile şi să mergem pe varianta care s-a aplicat până la urmă»”, Roxana Josanu, şeful Direcţiei pentru Cultură

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei