Scriitori români şi de peste hotare, în centrul Iaşului

default

Dimensiune font:

| 02-10-2014 20:57

Casa FILIT găzduieşte în cele cinci zile ale Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT), ediţia a II-a, „Scriitori în centru”. Una dintre întâlniri a avut loc ieri, 2 octombrie, între orele 16.00-18.00, şi a adus împreună ieşeni iubitori de literatură, două scriitoare din ţară - Corina Sabău şi Ana Maria Sandu -, precum şi un autor francez - Romain Puertolas. Sunt trei personalităţi diferite cu stiluri diverse de scris, dar care au în comun dragostea pentru literatură şi pentru oameni. „Sunt portrete destul de individualizate. O autoare - Corina Sabău - care se exprimă cu o modestie exagerată, care admiră autori precum Gheorghe Crăciun, din literatura română, sau Tolstoi, din clasicii universali, şi care îşi imaginează o explorare a realităţii în cărţile ei. O altă autoare – Ana Maria Sandu – vede lucrurile undeva la jumătate, pentru că e multă substanţă de biografie personală în cărţile celor două, de altfel. Se vede explorând personalităţi profunde, dar nu într-o manieră confesivă, ci prelucrând lucrurile în ecuaţii narative ficţionale. Romain Puertolas este un alt tip de personalitate şi de scriitor, care scrie o proză extrem de şarjat umoristică. Citeşti râzând despre fachirul care se plimbă prin diverse ţări unde caută magazinele Ikea, cu numeroase detalii despre existenţa şi lumea contemporană tratate hazliu, demontate cu mare inteligenţă şi cu o permanentă ironie subversivă”, a fost descrierea lui Ion Bogdan Lefter, moderatorul întâlnirii.

Ana Maria Sandu
Născută pe 22 decembrie 1974, la Târgu-Jiu, în Ana Maria Sandu a debutat în 2003 cu volumul „Din amintirile unui Chelbasan”, cartea tradusă în limba franceză şapte ani mai târziu, având titlul „L’ecorchure”. În 2006 a publicat romanul „Fata din casa vagon”, iar în 2010 „Omoară-mă!”, romanul ce a fost tradus în limba italiană. Anul trecut, în 2013, a publicat cel de-al patrulea volum intitulat „Aleargă”. A fost invitată la numeroase tîrguri internaţionale de carte şi festivaluri literare şi a avut lecturi publice la Budapesta, Viena, Paris, Berlin, Leipzig, New York. De asemenea, a publicat texte în numeroase antologii. Este redactor la revista „Dilema veche”.
„Întotdeauna cred că am fugit de povestea aceasta cu poetul, pentru că mi s-a părut foarte greu. Prima mea carte, să zicea, pe care nu mi-am asumat-o cu totul – Poeme în tranzit – a fost peste voinţa mea pentru că am câştigat un concurs de poezie şi a intrat...la pachet publicarea ei. Despre cartea pe care mi-am asumat-o – Din amintirile unui Chelbasan - eu încă mai cred că e un poem epic. Trecerea la proză s-a făcut într-un mod firesc. Fata din casa vagon începe exact unde se termină Chelbasan. Dacă e să refac desenul întreg de până acum, cea mai recentă carte a mea este un pandant al lui Chelbasan. Cred că textele mele sunt mobile, între proză şi poem, aşa cum nu am putut vreodată să aleg prea bine între ele” - Ana Maria Sandu



Corina Sabău
Publicat în 2009, romanul de debut al Corinei Sabău - „Blocul 29, apartamentul 1” - a primit Premiul pentru debut în roman, în cadrul Colocviilor Romanului Românesc, Alba Iulia, şi nominalizat la Premiile Prometheus şi Observator Cultural. Acelaşi volum a fost selecţionat la Festivalul Primului Roman de la Chambéry (Franţa). Trei ani mai târziu a publicat „Dragostea, chiar ea”, iar în prezent lucrează la un nou roman, pentru a cărui scriere a câştigat o bursă de creaţie la Belgrad. Alături de regizorul Radu Jude, Corina Sabău este coscenarista filmului „Toată lumea din familia noastră”, proiectat în premieră mondială la Festivalul de Film de la Berlin 2012. Este câştigător al numeroase premii internaţionale, printre care Marele Premiu al Festivalului Internaţional de la Sarajevo, Marele Premiu al Festivalului de Film Francofon de la Namur, Marele Premiu al Festivalului CinEast de la Luxemburg, Marele Premiu al Festivalului Internaţional de la Zagreb, Premiul pentru cel mai bun film românesc la TIFF. Corina Sabău s-a născut în 1975, la Cîmpulung Muscel.
„Eu nu am nici experienţă de viaţă, nici de scris, în fiecare zi redescopăr asta şi, într-un fel, mă bucur că nu sunt experimentată. Scrisul a venit târziu, dintr-un motiv extrem de pragmatic. Mi-am pierdut casa în care am locuit în primii 18 ani, părinţii mai au vândut-o. Mi s-a făcut dor de acel spaţiu, mi-a fost ruşine să merg la actualii proprietari să le spun că aş dori să arunc o privire înăuntru. Aşa a ieşit prima mea carte. Multă vreme scrisul mi s-a părut rezervat unor oameni mult mai inteligenţi decât mine sau mai speciali de genul celor pe care i-am studiat în facultate. Atunci când mi-am văzut prima carte tipărită mi s-a părut că sunt puţin impostoare şi în continuare mi se pare. La a doua am început să gândesc că atuul meu este că mă apropii de 40 de ani, o vârstă la care încă pot fi prezentată drept prozatoare tânără” - Corina Sabău

Romain Puertolas
Autorul francez Romain Puertolas s-a născut la 21 decembrie 1975 în Montpellier. Mare parte din viaţă şi-a petrecut-o făcând naveta între Franţa, Spania şi Anglia, devenind pe rând DJ, compozitor, profesor de limbi străine, traducător şi interpret, steward şi chiar magician. A debutat în 2012 cu romanul „Le jour où Shakespeare a invente le moonwalk” (Ziua când Shakespeare a inventat moonwalkul), iar al doilea său roman, publicat un an mai târziu, „L’extraordinaire voyage du fakir qui était dans une armoire residues coincé Ikea”(Extraordinarul voiaj al unui fakir care a rămas blocat într-un dulap Ikea) i-a adus recunoaşterea internaţională. Cartea, un succes atât de public, cât şi de critică, a fost tradusă în 36 de limbi, inclusiv în română.
„Când eram mic mi-am dat seama că avem o singură viaţă şi că ea este ca un carusel, ai dreptul la un singur bilet şi un singur tur. Când te urci în acesta trebuie să alegi căluţul, maşina de poliţie, de pompieri sau submarinul. Eu voiam să mă urc pe toate acestea în timpul acelui tur şi asta am făcut şi în viaţă. Aveam impresia că am o mie de vieţi într-una singură!
Mi se pare plicticos să scrii lucrurile exact cum sunt ele. Numesc lucrurile aşa cum sunt, dar le dau ceva în plus. Scriu, deci, ficţiune totală, dar, dacă ne uităm cu atenţie, vom găsi ceva autobiografic pentru că scriem doar despre ceea ce cunoaştem. Dar nu mă interesează s-mi povestesc viaţa aşa cum este, o trăiesc deja şi nu văd care ar fi interesul să o şi povestesc. În literatură am ocazia să mă transform în ceea ce vreau – în fachir şi în multe ale personaje. De exemplu, în următoarea carte voi fi o femeie. Marele avantaj al scrisului este să fii cine vrei şi să trăieşti unde vrei”
- Romain Puertolas


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei