Seri de mai cu parfum de film românesc

default

Dimensiune font:

| 08-03-2017 06:45

 Anul acesta, Festivalul „Serile Filmului Românesc” se va desfăşura în perioada 10-14 mai. Irina-Margareta Nistor, ambasadorul cultural al SFR, descrie cea de-a VIII-a ediţie ca pe „un infinit răsturnat din povestea ticluită de studenţii din Moldova lui Ştefan cel Mare”.

Luna mai este dedicată, încă din anul 2010, filmelor româneşti, iar cu fiecare ediţie la Iaşi sunt proiectate din ce în ce mai multe pelicule. Anul acesta, la cea de-a VIII-a ediţie se vor reuni la Iaşi, în „capitala ţării «Cinefilia»”, după cum împărtăşeşte criticul de film Irina-Margareta Nistor, peste 50 de pelicule şi mai bine de 60 de invitaţi din lumea magică a cinematografiei. Zilele şi serile filmice vor pătrunde în oraşul celor şapte coline în perioada 10 – 14 mai, alături de Irina Margareta Nistor, ambasadorul cultural al Festivalului „Serile Filmului Românesc” (SFR).

Odată cu deschiderea oficială a festivalului, în data de 10 mai este şi Ziua Regalităţii, aşa că „în cele cinci zile de festival vor fi proiectate pe marele ecran peste 50 de producţii cinematografice, la care vor fi invitaţi peste 60 de personalităţi ale filmului românesc. În acest an va fi realizat un regal al filmului românesc, cu producţii reprezentative pentru fiecare perioadă a cinematografiei româneşti”, declară Andrei Giurgia, directorul SFR.

Ambasador Cultural al festivalului pentru al doilea an consecutiv, Irina-Margareta Nistor promite că nu va încheia colaborarea cu echipa de organizare a festivalului. „Capitolul 8, (un infinit răsturnat), din acestă frumoasă poveste, ticluită de studenţii din Moldova lui Ştefan cel Mare, va aduna din nou spectatori de toate vârstele, nerăbdători să-i întâlnească pe invitaţii de pe marele ecran, care vor descinde în sălile oraşului, la ceas de seară, şi nu numai, să-şi depene amintirile de la filmări şi să răspundă, cu răbdare, la tirul de întrebări al pasionaţilor, din partea locului. Mă bucur nespus de onoarea de a fi şi de astă dată acreditată ambasadoare în ţara pe care aş numi-o Cinefilia, şi sper să nu mi se termine prea curând mandatul, că demisia sigur nu mi-o dau în veci!, mărturiseşte vocea filmelor româneşti.

O „mână” de studenţi, un vis împlinit

„Proiectul cu filmele” a fost iniţiat, în anul 2010, de către membrii de atunci ai Asociaţiei Studenţilor Jurnalişti din Iaşi, şi, deşi în cursul timpului au rămas o „mână mai mică” de oameni care s-au ocupat de organizare, festivalul a crescut de la an la an şi nu a capitulat în faţa timpului „aspru” cu filmele româneşti ori cu cinematografia din România cu tot ce cuprinde aceasta.

Festivalul „Serile Filmului Românesc” a început ca o dorinţă a studenţilor ieşeni de a promova ceea ce îndrăgesc: filmul românesc. Festivalul este unicul de acest fel din ţară şi, spun organizatorii, „a reuşit de-a lungul anilor să transforme capitala Moldovei într-un pol al cinematografiei româneşti. Luna mai reprezintă deja, pentru cei mai mulţi dintre ieşeni, un maraton cinematografic atractiv, care vine la pachet cu discuţii şi evenimente care au menirea de a promova şi (re)aminti despre frumuseţea filmului românesc”.

Anul acesta, primul partener cultural oficial este Ateneul din Iaşi, unde vor fi susţinute majoritatea proiecţiilor din cadrul festivalului. „O ţară completă din toate punctele de vedere, cum este România, îşi identifică, îşi recunoaşte şi se mândreşte cu valorile sale. Prin SFR, acest unic festival dedicat în întregime celei de-a şaptea arte, Iaşul devine polul cinematografiei româneşti şi îşi demonstrează calitatea de Capitală Culturală. Festivalul evidenţiază esenţa potenţialului cinematografic românesc, îl susţine, îl promovează şi îl face iubit în toată ţara. Energia, entuziasmul şi responsabilitatea cu care echipa de tineri face din acest proiect un concept, mă face să mă simt în siguranţă când mă gândesc la noua generaţie şi cred că SFR este cea mai bună portavoce a talentului românesc din acest domeniu”, precizează Andrei Apreotesei, directorul Ateneului.

Organizatorii SFR precizează că în următoarele săptămâni vor anunţa omul căruia îi va fi dedicată ediţia cu numărul opt, perioada de înscriere pentru voluntari, evenimentele speciale şi aniversare din timpul festivalului, proiecţiile şi invitaţii la cele cinci seri de mai dedicate filmului românesc.

Larisa LAZĂR 

Surse foto: Serile Filmului Românesc

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei