« Inapoi

Serile Filmului Românesc s-au lansat în prezenţa marilor actori FOTO

Serile Filmului Românesc s-au lansat în prezenţa marilor actori FOTO#1
Serile Filmului Românesc s-au lansat în prezenţa marilor actori FOTO#1Serile Filmului Românesc s-au lansat în prezenţa marilor actori FOTO#2Serile Filmului Românesc s-au lansat în prezenţa marilor actori FOTO#3Serile Filmului Românesc s-au lansat în prezenţa marilor actori FOTO#4
Mărime font - +

 În perioada 10 – 14 mai Iaşul va găzdui cea de-a VIII-a ediţie a „Serilor Filmului Românesc” * organizat anual de voluntarii din cadrul Asociaţiei Studenţilor Jurnalişti din Iaşi, festivalul este singurul eveniment de o asemenea anvergură care celebrează cinematografia românească 

 

 Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti a găzduit ieri, 19 aprilie, conferinţa de lansare a celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului „Serile Filmului Românesc” (SFR). Anul acesta, festivalul se va desfăşura în perioada 10 – 14 mai. De-a lungul anului oamenii mă întreabă «când începe festivalul?». Anul acesta începe pe 10 mai, de ziua regalităţii, şi se împlinesc şi 10 ani de la 4 luni 3 săptămâni şi 2 zile. Sunt foarte bucuroasă să redescopăr în fiecare an că sunt şi alţi voluntari faţă de cei pe care îi ştiu. Mă simt ca o mamă eroină pentru că sunt atâţia copii în jurul meu. E o ocazie de a-i cunoaşte şi altfel”, a declarat Irina Margareta Nistor, ambasadorul cultural al SFR.

Invitaţi de marcă

Evenimentul de lansare a fost îmbogăţit cu prezenţa unor actori de renume din ţară, precum Tania Popa, Ileana Popovici, Diana Cavallioti, Adrian Titieni, Emanuel Pârvu sau Manuela Hărăbor. „Vreau să vă mulţumesc pentru invitaţie, mă simt onorat să fac parte din această circumstanţă. Mă bucur pentru fiecare semn de normalitate care se întâmplă. Iată, după atâţia ani, ne întoarcem la bunele practici, un festival care în sfârşit e susţinut aşa cum trebuie de autorităţile locale. Aceste lucruri mă bucură şi sunt semne foarte clare că uşor, uşor începem să cochetăm cu normalitatea”, a opinat actorul Adrian Titieni.

De la conferinţă nu a lipsit echipa organizatorilor, membrii „Asociaţiei Studenţilor Jurnalişti din Iaşi şi directorul Ateneului din Iaşi, Andrei Apreotesei. „Ne-am izbit de foarte mulţi care spuneau că nu avem nevoie de un astfel de festival, că de ce avem nevoie de atât de mulţi bani că un proiector nu costă atât de mult. Anul acesta se alocă o sumă importantă SFR-ului, 130 de mii de lei. Dar e o sumă mică comparativ cu ceea ce poate face SFR-ul pentru Iaşi şi pentru români”, a declarat Andrei Apreotesei.

 

Ediţie dedicată regizorului Mungiu

Ediţia de anul acesta a SFR aduce în prim plan, pe lângă o serie de activităţi de mare valoare şi un regizor cu o reputaţie ireproşabilă – Cristian Mungiu. „Mă bucur foarte tare să fiu prezentă într-un eveniment care îl are pe Cristian Mungiu drept figură centrală. Am lucrat cu Cristian Mungiu înainte de a fi premiat la Palme D’or. Pentru mine a fost un început de drum, nu terminasem încă facultatea, eram în anul IV, mi-a dat un pumn de încredere că poate va fi bine de acum încolo, pentru un tânăr absolvent e foarte important”, a afirmat actriţa Diana Cavallioti.

Numai cuvinte de laudă la adresa regizorului au avut şi ceilalţi invitaţi prezenţi. „Mă consider o norocoasă pentru că am lucrat cu Cristian, pentru că mie îmi plac regizorii calmi, drăguţi. E foarte inteligent, ştie să lucreze cu actorul, să îl facă să se simtă foarte bine, şi atunci dai ce e mai bun din tine”, a declarat actriţa Tania Popa.

Ne împuţinăm”

Prezentă la eveniment, actriţa Manuela Hărăbor, a punctat marile pierderi suferite de cinematografia românească în ultimii ani, amintind faptul că „vechiul cinema românesc” se micşorează tot mai mult pe zi ce trece. „În urmă cu mai puţin de 11 ani, m-am întâlnit ultima dată cu Adrian Pintea, şi am zis «mă, Adrian, facem 20 de ani de la Pădureanca, haide să ne adunăm să facem o petrecere». Câteva luni de zile mai târziu a murit. Apoi am zis cu Şerban «hai să facem la 25 de ani». A murit şi el. Ne împuţinăm. Anul trecut a murit şi Melania Ursu. Anul trecut mi-a încolţit ideea că trebuie să facem ceva în memoria celor care s-au dus din distribuţia Pădureanca. Proiecţia de la Iaşi va fi în memoria lui Adrian şi a lui Şerban, uite, poate aşa nu o să mă simt singură. Eu reprezint vechiul cinema românesc pentru că nu am apucat să lucrez cu vreun regizor tânăr”, a explicat actriţa Manuela Hărăbor.

Diana MOLDOVANU, Larisa LAZĂR

 

 Sursă foto: Facebook

 

Data publicarii: 20/04/2017
loading...
Adauga comentariul tau
Nume:
E-mail:
Comentariu:
Security Code Imagine nouaAlte titluri din evenimentul > CULTURA

Ultima ora

CELE MAI CITITE STIRI

 

 

 

editia online din 25.06.2017 - 5:04

Copyright © SC Ziarul Evenimentul SRL Iasi. In varianta tiparita, cotidianul Evenimentul are o arie de distributie care cuprinde 6 judete: Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui

Statistici T5

Tel - 0232246000 | Fax - 0232246002
Orange - 0752266266
E-mail - contact@evenimentul.ro

Link exchange