Spectaculoasa posteritate a lui Bacovia

default

Dimensiune font:

| 20-05-2017 05:02

Peste câteva zile se împlinesc 60 de ani de la moartea lui Bacovia. Cum se ştie, poeţi de prim plan din generaţia de aur '60, dar şi optzeciştii au consacrat în lirica românească bacovianismul. S-a afirmat adeseori că în poezia românească a secolului trecut marile repere sunt Arghezi şi Bacovia. Această „spectaculoasă reabilitare a autorului Stanţelor burgheze, ce i-ar fi şocat, poate, pe un Lovinescu ori G. Călinescu” – cum scria criticul Ion Pop – este fără egal în spaţiul literaturii noastre. Poetul multă vreme necunoscut în timpul vieţii – „adormit pe cărţi într-o provincie pustie” - are o posteritate comparabilă cu cea a lui Eminescu. Faptul este cu atât mai spectaculos – ca să folosesc acelaşi epitet ca Ion Pop – cu cât Bacovia fusese considerat în epoca interbelică nu doar un poet mai degrabă minor, dar chiar un epigon al lui Eminescu. Văzut de unii ca un exponent al psihologiei specifice „poeţilor proletari culţi” – sintagma binecunoscută a lui Gherea –, situat de istoriile literare şi de manualele şcolare în prelungirea palidă a simbolismului european, Bacovia ajunge să fie descoperit cu adevărat după moartea sa ca un mare poet, neîncadrabil în curente şi şcoli; mai mult, ca un creator al unui nou curent ce avea să se dovedească profund novator. La deruta criticilor şi istoricilor literari a contribuit, e drept, şi Bacovia însuşi, nu în ultimul rând prin unele confesiuni, sugerând în ceea ce-l privea diverse filiaţii: Rollinat, Baudelaire, Edgar Poe, Degas, Chopin etc. Companíe cum nu se poate mai selectă, dar care i-a umbrit, multă vreme, imaginea reală. „Descoperirea” marelui poet o datorăm – a devenit un loc comun – nu atât criticilor, cât poeţilor şi prozatorilor. Printre primii care au atras atenţia asupra sa s-au aflat Adrian Maniu şi Al. Philippide. Cu o remarcabilă pătrundere au scris despre lirica bacoviană Eugen Jebeleanu, Ion Caraion, Ileana Mălăncioiu sau Dinu Flămând. Generaţia lui Nichita Stănescu şi „promoţiile” ce i-au urmat au văzut în Bacovia un reper şi un model, inclusiv din perspectiva postmodernismului. Dar, cum spuneam, nu numai poeţii, ci şi prozatorii au fost şi sunt fascinaţi de „figura” autorului „Stanţelor burgheze”. Într-un dialog cu regretatul George Bălăiţă, la Bacău, în 1976, pe care l-am publicat atunci în „Convorbiri literare”, venind vorba despre Bacovia, autorul „Lumii în două zile” făcea o scurtă analiză pe text: „Iată o strofă, o primă parte dintr-o strofă din Bacovia: «prin târgu-nvăluit în sărăcie/ Am întâlnit un popă, un soldat» – două versuri simple ce ar fi putut fi scrise de oricare poet minor. Tradem, să zicem. Şi iată, dintr-odată, în următoarele două versuri o trecere, o ridicare la mari înălţimi: «De-acum pe cărţi voi adormi uitat/ Pierdut într-o provincie pustie» – versuri care definesc condiţia poetului etc. Nu imagistică aflăm în aceste versuri din Bacovia, ci cuvânt pur ce trimite la primele experienţe ale poeziei, la vechii greci care trebuie mereu recitiţi”.

Mai târziu, în 1995, tot la Bacău, la o întâlnire cu publicul ce avea loc în sala Teatrului dramatic ce poartă numele poetului, Nicolae Breban mărturisea în binecunoscul său stil: „Vă anunţ în mod oficial, pentru că suntem aici într-o atmosferă oficială şi capitonată, că alături de cei doi maeştri ai mei - Fiodor Mihailovici Dostoievski şi Friedrich Nietzsche – este un al treilea: românul George Bacovia. Mărturie stă primul meu roman – Francisca – unde am pus o dedicaţie din Glossa lui Bacovia. Anarhistul este, bineînţeles, Dostoievski, iar preoţii – Nietzsche şi Bacovia, un preot al Singurătăţii şi despre care cred, spre deosebire de Călinescu şi Manolescu, că este un mare expresionist, nu simbolist. De aceea poate fi comparat cu Trakl, cum a şi fost uneori comparat. Bacovia ne reprezintă mult mai mult decât antecesorii săi. El a avut ghinionul să fie cu adevărat genial, să fie cu adevărat original într-o ţară în care chiar şi cei mai mari scriitori imită mari modele. Am riscat de multe ori să creez scandal spunând despre Bacovia că e mai original decât Eminescu. Este oricum cel mai original poet român din secolul XX.

În 1981, la centenarul naşterii poetului, apărea la Editura Junimea din Iaşi eseul „Bacovia” al lui Daniel Dimitriu, o carte de referinţă în exegeza bacoviană. Examinând tot ceea ce se scrisese mai important despre Bacovia, criticul sublinia, între altele, faptul că „pe porţiuni mai mari sau mai mici, critica l-a redescoperit”. Observaţia se impunea cu necesitate la acel moment al receptării operei marelui poet. Au trecut însă de atunci 35 de ani, timp în care comentariile critice s-au înmulţit considerabil, culminând cu voluminoasele „Dosare” ale vieţii şi creaţiei bacoviene pe care le-a realizat, de-a lungul câtorva decenii de cercetare şi analiză, criticul ţi istoricul literar Constantin Călin. Daniel Dimitriu îşi propusese „să strângă laolaltă şi să sublinieze argumentele care fac din autorul Plumbului unul dintre cei mai mari poeţi români, poziţie cucerită nu de o oarbă înzestrare, ci de o conştiinţă artistică ieşită din comun”. Urmând îndemnul lui Perpessicius, care e şi motto-ul cărţii – „Discret şi încărcat de taine, d-l G. Bacovia coboară în inima lirismului său, ca-ntr-un tunel adânc. Acolo trebuie vizitat” – criticul identifică laitmotivele poeziei lui Bacovia, analizează ipostazele personajului bacovian, relevă în cele două secţiuni ale cărţii, intitulate „Textul comun” şi „Universul intermediar”, elemente ce ilustrează unicitatea unei opere. Poetul este perceput în contextul simbolist, dar şi mult dincolo de acesta, practic era scos de Daniel Dimitriu din raza unor inerţii de viziune şi „degajat” de unele clişee perpetuate, până la acea dată, de critica şi istoria literară, de manualele şi cursurile universitare. Dar confirmări elocvente au continuat să vină şi din lumea poeţilor, mai exact din partea „optzeciştilor” şi a postmoderniştilor pentru care lirica bacoviană constituie expresia simplă, pură, genială, tulburătoare a realităţii unei „ţări triste, pline de humor”. Încât, atrage luarea aminte acelaşi Ion Pop, Bacovia este „mai peste tot prezent în «intertextul» acestei vârste poetice. Citate din poemele lui sunt montate în cele mai neaşteptate locuri, servind sublinierii unor afinităţi, întărind acizii ironiei sau ai sarcasmului, îngroşând grimasa şi gestica «teatrală» chemate să traducă stări de tensiune şi de revoltă, de oboseală şi inerţie”.

A vorbi însă despre posteritatea lui Bacovia, despre figura sa singulară în conştiinţa literară, ca în planul receptării critice, este, cred, obligatoriu a ne raporta, repet, la masivul „Dosar Bacovia” ce îl datorăm criticului şi istoricului literar Constantin Călin, în care marele poet şi-a găsit biograful şi exegetul cel mai competent şi cel mai devotat, aş spune ideal. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei