Teodor Corban, Raluca Ştirbăţ şi Moshe Idel pledează pentru Iaşi

default

Dimensiune font:

| 04-10-2015 14:20

 


Campania „Ambasadorii Iaşi 2021”, lansată de Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană continuă cu alte trei personalităţi care susţin candidatura oraşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.

Peste 15 personalităţi din domenii diferite (business/antreprenoriat, teatru, muzică, literatură, arte vizuale) şi-au arătat susţinerea pentru proiectul Iaşi 2021. În fiecare săptămână vom dezvălui câte trei ambasadori şi testimonialele lor pentru Iaşi - Capitală Europeană a Culturii 2021. Până acum, de pe lista susţinătorilor fac parte Dan Lungu, Ion Caramitru, Matei Vişniec, alături de Raluca Ştirbăţ, Teo Corban şi Moshe Idel.

„Iașul și-a câștigat de mult – prin meritele înaintașilor săi – statutul indenegabil de Capitală Europeană a Culturii, artelor și științelor. Îmi doresc ca cetățenii de azi ai bătrânei urbe moldave să fie pe deplin conștienți de asta și să-i redea – prin transformări profunde și gesturi cu rezistență în timp - aura, statutul și identitatea ce i se cuvin în peisajul Europei moderne” - Raluca Știrbăț, pianistă
 
După un an de studiu la Academia de Muzică „George Enescu“, ieşeanca Raluca Ştirbăţ este admisă la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, la clasa profesorului Jürg von Vintschger. A fost bursieră a Societăţii „Beethoven”, a fundaţiei „Martha Sobotka-Janaczek” şi a Clubului Rotary din Viena precum şi a Nippon Foundation din Tokio şi a fundaţiei „Madeleine Blaireville” din Elveţia.

A participat la numeroase cursuri de măiestrie ale unor pianişti de renume printre care Murray Perahia, Hans Leygraf, Lory Wallfisch, Aquilles Delle-Vigne, Marek Drewnowski. Raluca Ştirbăţ este laureată a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale precum: „Sanremo Classico” – Italia (Premiul I), „Stefano Marizza” – Trieste, Italia (Premiul I), „Virtuosi per musica di pianoforte” – Cehia (Premiul I), marele trofeu Lira de aur al concursului „Ciprian Porumbescu” – Suceava şi premiul special al Asociaţiei „Jeunesses musicales”.

Raluca Ştirbăţ a înfiinţat în august 2011, la Viena, Societatea Internaţională „George Enescu”, care are drept ţeluri promovarea operei marelui compozitor român. În 2012, pianista a adus în atenţia opiniei publice internaţionale starea deplorabilă a imobilului şi valoarea memorială a casei copilăriei din Mihăileni, de care se leagă momente importante din viaţa şi creaţia compozitorului. A militat pentru clasarea clădirii ca monument istoric şi transformarea în muzeu, iar în urma demersurilor, în noiembrie 2013, casa George Enescu din Mihăileni a fost clasată drept un monument architectonic reprezentativ pentru tipul de casă de ţară moldovenească din secolele XVIII-XIX.

Pentru meritele artistice excepţionale şi pentru angajamentul social, Ministerul de Interne al Austriei i-a acordat în martie 2013 titlul de „Mesager al integrării”. De asemenea, Raluca Ştirbăţ a primit, în decembrie 2014,  în cadrul Galei Oamenii Timpului, organizată la Iaşi, un premiu special pentru campania iniţiată în vederea salvării casei lui George Enescu de la Mihăileni.

„Iaşul are, evident, în gena sa toate ingredientele ca să devină Capitală Europeană a Culturii. Îi lipseşte unul singur, dar esențial: solidaritatea.
Dacă toți cei care datorăm ceva Iaşului pentru ceea ce suntem acum, fie că locuim aici, fie că am plecat din ţară, dacă toți am sprijini concertat această candidatură, atunci oraşul nostru ar deveni iarăşi capitală” - 
Teodor Corban, actor

Actor al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” de peste 25 de ani, Teodor Corban şi-a împărţit cariera între scena teatrului ieşean şi platourile de filmare. În 2006, a păşit pe covorul roşu de la Cannes după ce a interpretat rolul lui Virgil Jderescu, patronul unui post de televiziune local, în filmul „A fost sau n-a fost”, în regia lui Corneliu Porumboiu. O realizare pe care, spune Teodor Corban, nu o va uita niciodată. Filmul a câştigat trofeul Camera d'Or şi premiul Label Europa Cinema la Cannes, iar rolul i-a adus primul său premiu din cariera de film - premiul special la Festivalul de la Cottbus.

În anul 2015, Teodor Corban intră în cursa pentru Ursul de Argint - premiul de interpretare masculină - al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, alături de actorii Christian Bale, James Franco şi Wen Jiang.

SWITCH ON! „Ambasadorii” pledează pentru Iaşi - Capitală Europeană a Culturii 2021

„Mi se pare oportună și salutară dorința tinerilor ieșeni de a propune, pentru o Capitală Europeană a Culturii în 2021, un program cultural în care să fie readusă în discuție componenta evreiască, atât de importantă în istoria locului, a culturii și memoriei ieșene. Sprijin cu bucurie un astfel de demers” - Moshe Idel, profesor Universitatea din Ierusalim

Născut la Târgu Neamţ în anul 1947, Moshe Idel este astăzi o somitate mondială în filosofia iudaică, studiul Kabbalei, mistică evreiască şi hasidism. Cunoscut astăzi peste tot în lume, apreciat la superlativ de toţi marii specialişti în studiul religiilor, savantul Moshe Idel şi cărţile sale sunt din ce în ce mai cunoscute în România, iar cercetările profesorului sunt veritabile repere pentru studiile religioase interdisciplinare.

Este autorul mai multor cărţi de referinţă în domeniile sale de specialitate, numeroasele lucrări publicate incluzând titluri precum: The Mystical Experience in Abraham Abulafia (1987), Kabbalah: New Perspectives (1988), Hasidism: Between Ecstasy and Magic (1995), Messianic Mystics (1998), Absorbing Perfections: Kabbalah and Interpretation (2002), Kabbalah and Eros (2005). 
În decembrie 2010 Senatul Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în numele întregii comunităţi academice, i-a decernat profesorului Moshe Idel titlul de Doctor Honoris Causa.


Interviu/ Iulian Boia/ SWITCH ON! „Vrem să «repornim» Iaşul, să-l readucem la viaţă”!

Dosarul de candidatură al Iaşului are ca temă principală şi ca slogan formula „Switch On” şi va fi depus la Ministerul Culturii la data de 10 octombrie 2015.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei