Tezaurul lui Decebal (II)

default

Dimensiune font:

| 29-04-2017 06:54

 Tot astfel, în Hotarul zeilor regăsim aceleaşi raporturi tensionale între real şi fantastic, verosimil şi ficţional, logica acestei lumi şi realitatea lumii de dincolo; între personaje ale lumii de aici - minerii disponibilizaţi din Baia de Sus, inspectorul de poliţie Cristian Toma din Iaşi şi familia sa, Simion Pop, şeful secţiei de poliţie din orăşelul din Munţii Apuseni, mafioţii basarabeni Vlad Mihailovici şi Boris Godunov, ţapinarii de la firma „Pinforest”, zlătarii care caută, în fiecare an, câte un grăunte de aur prin pârâiele de munte - şi misterioasele personaje ale lumii de dincolo, Calistrat, paznicul, Ileana, domniţa, zeii de la Stânca Adevărului care „contemplă frumuseţea lumii din jur” şi, mai ales, vâlva muntelui, care păzeşte aurul din măruntaiele stâncilor.

 În primul roman, figura centrală era solomonarul lui Deceneu, în Hotarul zeilor, vâlva; sunt două simboluri cu o mare forţă de sugestie din mitologia noastră, la frontiera vremurilor, din altă unitate spaţiu-timp, pentru că nici solomonarul şi nici vâlva muntelui nu au „identitate”, întrucât vin din „Dacia hiperboreeană”; vâlva din Hotarul zeilor e, cum ne învaţă Dicţionarul, o „fiinţă fabuloasă din mitologia românească, de aspect feminin, umblând la miezul nopţii pe coame de dealuri, considerată curent un duh nefast multiplicabil”. Dan Tomorug îşi construieşte edificiul epic pe acest raport tensional între un „decor” realist, cu repere foarte precise - Baia de Sus e un „micuţ orăşel de munte, undeva, aproape de Deva”, la 770 de kilometri de Iaşi -, un peisaj social cunoscut (o zonă cu mineri şomeri din cauza minelor închise după 1990 şi cu poliţişti care stau mereu sub zodia logicii şi raţiunii) şi o realitate a fantasticului unde, lângă o toponimie misterioasă (Muntele cel Rău, Stânca Adevărului, Râpa Dracului, Lacul Negru, Pârâul Bolii), creşte o mitologie care îşi află rădăcinile în orizontul mito-poetic românesc.

Dan Tomorug face o documentare foarte minuţioasă; vâlva, protagonistul cărţii sale e, în fapt, vâlva băilor, care protejează băile aurifere din Munţii Apuseni, dar, în viziunea prozatorului, vâlva de pe Muntele cel Rău e un personaj malefic, ceaţă şi fum, ucide pe toţi cei care îi doresc aurul, nu poate fi ucisă de nimeni, nici măcar de gloanţele mafioţilor basarabeni, cu şcoală în Afganistan, poate fi ocolită câtă vreme va rămâne închisă undeva, definitiv, dar când este eliberată dintr-o întâmplare - aşa începe romanul lui Dan Tomorug -, ucide pe oricine se află în preajma sa, pe Muntele cel Rău.

O călătorie în timp şi o transfigurare a locurilor ne propune Dan Tomorug şi în Piatra Jidovului: harta misterioasă, scrijelită pe o foiţă de aur, care descrie traseul iniţiatic, prin cetăţile dacice, până la tezaurul lui Decebal este, în fapt, o hartă interioară, trecută prin imaginarul prozatorului, bine strunit, însă, de o documentare istorică fără fisură. Romanul pendulează mereu între legendă şi adevăr, descoperind adevărul din legende, explorând, deopotrivă, legendele pe care le-au creat chiar textele istoricilor de demult sau ale celor din trecutul recent pentru că, iată, protagoniştii romanului invocă, adesea, cercetările lui Nicolae Densuşianu, dar şi o carte precum Dacia hiperboreeană a lui Vasile Lovinescu. Profesorul de fizică Mihai Bucur, din Iaşi (protagonist şi al romanului Ktistai) şi arheologul Ioana Mureşan din Alba Iulia fac o vizită la ruinele castelului cardinalului Martinuzzi de la Vinţu de Jos, acolo găsesc o monedă din vremea lui Lisimach, rămasă după ce comoara a fost luată de tâlharii nea Ion, zis John, Calu, Bălosu şi Micuţul, dar şi un fragment dintr-o hartă pe care cardinalul de altădată va fi vrut să o folosească pentru a descoperi tezaurul lui Decebal, „ascuns de daci sub albia râului Strei, acel legendar Sargestos”.

De aici, din timpul real cei doi pătrund într-un timp mitologic; camere secrete, ascunzători, cifruri, mesaje criptate, mistere, galerii săpate de oamenii de demult în munţii Grădiştei şi în masivul Retezat, legenda Marelui Lup Alb al Daciei Libere, locurile magice de la cetăţile Costeşti, Blidaru, Feţele Albe şi sanctuarul lunar al zeiţei Bendis, apoi, de la Gugu, Muntele Ascuns, pădurea care se uită în sufletul călătorului, o lume veche mutată sub pământ şi sub piatră, cu acces doar pentru iniţiaţi prin peşteri şi caverne care se deschid şi se închid cu mecanisme din urmă cu mii de ani, reconstituiri cinematografice ale unui trecut misterios ce părea să fi luat cu el secretele în măruntaiele munţilor şi în praful istoriei (cum este aceea a ritualurilor dacice de la Costeşti ori a magiei din templul preoteselor zeiţei Bendis), explorări ample în istoria popoarelor antice, mai ales, a dacilor, pelasgilor, grecilor şi romanilor şi, totodată, o istorie a limbii, revalorizând sensuri ascunse ale cuvintelor, plecând chiar de la titlul cărţii: „În textele mitice se vorbeşte mult despre titani, giganţi şi uriaşii care au trăit la începuturile lumii, chiar şi Vechiul Testament aminteşte despre ei. Folclorul din lumea întreagă este plin de asemenea relatări despre fiinţe umanoide de mari dimensiuni care au populat planeta în vechime.

Din câte am citit şi văzut pe internet, au fost descoperite schelete umane ale căror dimensiuni măsoară trei, patru sau chiar cinci metri. La noi, în afară de uriaşi, se numesc troiani, novaci ori jidovi. În sensul despre care vorbesc eu acum, cuvântul «jidov» este un arhaism şi nu are înţelesul pe care i-l dăm noi astăzi, adică evreu în sens peiorativ. În trecut, «jidov» însemna gigant. Nu se referea însă la orice om de mari dimensiuni ci numai la cei ce aparţineau unei anumite populaţii mitologice, despre care se ştia din bătrâni că trecuseră pe pământurile noastre într-un trecut foarte îndepărtat. Sunt foarte multe toponime care amintesc de ei: masa jidovului, patul jidovului, piatra jidovului şi aşa mai departe. Toate sunt formaţiuni de dimensiuni impresionante pe care doar nişte fiinţe uriaşe le-ar fi putut modela": dintr-un trecut de dincolo de vreme vin în lumea lui Mihai Bucur semnale ale unei alte lumi care există acolo şi aşteaptă să o descoperim şi în acelaşi trecut se întorc cei de azi pentru că, ni se sugerează, apoi, se confirmă într-o anchetă a poliţiei, Ioana (Mureşan) nici nu figurează în vreo evidenţă a populaţiei; ea este Aiona, nemuritoarea preoteasă a zeiţei Bendis.

Dacă romanul lui Dan Tomorug are o teză, aceasta se referă la moştenirea dacică (cuvinte, locuri, toponime, cetăţi, obiecte, mitologie etc.), la istoria lor necunoscută, mereu neglijate de istorici, arheologi, lingvişti, ignorate sau „atribuite altor culturi”; „teza” lui Dan Tomorug nu are nimic în comun cu scrierile unor „exaltaţi” ori publicişti proveniţi din vechiul „protocronism” pentru că, în romanele sale, orice ipoteză care pleacă dintr-o legendă e verificată cu dovezile din textele istoricilor ori din descoperirile arheologilor. Trăim sub semnul trecutului? Viaţa noastră e dirijată de „cineva” sau de „ceva” care scapă logicii omului cartezian? Magie sau ştiinţă? Religie sau cercetări ştiinţifice? Sau ambele? Cât mister, lucruri fantastice, fiinţe de basm ascunde searbădă noastră existenţă de aici şi acum?

Cât adevăr se află în legendele despre Pietrele Doamnei, Panaghia sau despre locul numit Stănilele, Muntele cel Rău, Stânca Adevărului, Râpa Dracului, Lacul Negru, Pârâul Bolii, Baia de Sus, Costeşti, Blidaru, Feţele Albe, Muntele Ascuns? Sunt numai câteva din şirul lung al întrebărilor cu care Dan Tomorug îl tulbură pe „iubitul său cetitor”: o reţea densă de sensuri care se întinde din vremea pelasgilor, Vechiului Testament, a dacilor, până astăzi şi un autor care ne introduce într-o constelaţie simbolică, dar şi în istorie - istoria deloc sau puţin cunoscută, din afara manualelor care nu admit legenda, magia, basmul, ci doar faptele şi datele seci - ne propun romanele Ktistai, Hotarul zeilor şi Piatra Jidovului ale unui prozator singular în literatura noastră de azi.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei