Toponimia sadoveniană

0000   0141700

Dimensiune font:

| 31-08-2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan înregistrează şi analizează toate numele de locuri din înteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, însumând 12.000 de pagini de beletristică şi 1.150 de publicistică. În această vastă operă există un număr impresionant de nume de locuri. Apărut la Editura „Timpul”, volumul este deopotrivă studiu monografic, dicţionar şi lucrare statistică.

În cele 12.000 de pagini de beletristică se găsesc 1.477 de toponime – Constantin Parascan înregistrându-le numai pe cele „localizate în interiorul graniţelor politice actuale ale României”. Dintre acestea, 488 sunt consemnate şi comentate într-o primă parte a Dicţionarului (oraşe, comune, sate, cătune), iar celelalte 989, în partea a doua (judeţe, munţi, ape, câmpii, văi, lacuri, vaduri, moşii, lunci, poiene, mănăstiri, străzi şi, bineînţeles, numele provinciilor româneşti). În Addenda sunt cuprinse, tot în ordine alfabetică, 618 toponime româneşti şi străine existente în cele două volume de publicistică, ultimele, în ordinea editării, din seria OPERE.


 

Constantin Parascan subliniază că „problema cea mai importantă în cazul toponimiei literare (...) este aceea de a afla în ce măsură toponimele înregistrate sunt reale sau fictive”. O alta ar constitui-o „frecvenţa, bogăţia, varietatea acestor toponime, ca şi funcţia lor în textul literar...”. Demersul autorului a necesitat pe lângă (re)parcurgerea întregii opere sadoveniene, consultarea lucrărilor lexicografice de bază în domeniul toponimiei, onomasticii şi a unor corpusuri de documente. Cum era de aşteptat, în opera lui Sadoveanu toponimul cu cea mai mare frecvenţă este Moldova. În sensul de provincie sau ţară, el apare de 637 de ori. Toponimele având în componenţa lor Moldova sunt în număr de 1104. Pe locul al doilea se clasează Iaşi: 630 în această formă, literară, şi 79 sub formele Ieşi, Ieş, Eş. Altele cu frecvenţă mare sunt, în ordine: Dunăre (398), Bucureşti (354), Siret (282), Prut (154), Bistriţa, rîu (134), Suceava, oraş (134) etc. Dar geografia sadoveniană cuprinde întreg teritoriul românesc, alături de Moldova ţinutul Dobrogei ocupând din punctul de vedere al toponimelor un loc aparte.

Constantin Parascan notează că un număr de 385 de nume de locuri nu au putut fi identificate, cele mai multe dintre acestea „făcând parte din toponimia minoră” adică „fântâni, prisăci, văi, mori, bălţi, coturi, gârle, vaduri, poteci, poiene, hanuri, iazuri ş.a. care, probabil, nu au fost înregistrate în MDGR (Marele Dicţionar Geografic – n.mea)”. Nu puţine dintre acestea „au putut fi descoperite, create, inventate” de Sadoveanu. Scriitorul le-a auzit de la localnici, deveniţi personaje în romanele, nuvelele şi povestirile sale, încât ei „pot fi socotiţi şi martori, informatori...” Dar sunt situaţii când Sadoveanu însuşi, care a practicat, cum se ştie, şi falsa vânătoare sau falsul pescuit, este „informatorul de pe teren”. În context, Constantin Parascan aminteşte mărturisirea marelui prozator: „Vânătorile mele au fost deseori vânători de tipuri şi de impresii neuitate. Din asemenea expediţii am adus câteodată cântece în loc de animale ucise”. Dintre criticii importanţi care au confirmat spusele scriitorului se detaşează, ca de atâtea ori, G.Călinescu care scrie că Sadoveanu „nu vânează şi nu pescuieşte, ci numai pândeşte pădurile şi apele”. A pândit pădurile, apele şi, peregrinând în tot spaţiul românesc, a cunoscut mai ales oamenii, i s-a revelat România profundă şi şi-a însuşit valorile, înţelesurile tainice depozitate în limba veche şi înţeleaptă.

Deşi fatalmente stufos, plin de trimiteri şi de cifre, volumul la care mă refer, numărând 400 de pagini, se citeşte cu reală plăcere şi irepresibilă curiozitate. Lectura lui este plină de delicii filologice, semantice, etimologice, stilistice, prilejuind totodată incursiuni şi popasuri în fabulosul tărâm sadovenian. Iau un exemplu la întâmplare: CĂPRIŢA – izvor la Sinaia. Apare în „Strada Lăpuşneanu”. Toponimul este evocat în episodul în care Adrian o vede pe Mary „subt o sprânceană de pădure de brad, în munţi, la Sinaia. Era într-o rochie trandafirie, subt o pălărie largă de paie împodobită cu maci. Ţinea pe braţe, sub sâni, un mănunchi de flori sălbatice. Avea o linie albă de râs pe figura brună, arsă de soare. /Acolo o cunoscuse întăi, în ungherul acela ascuns, aproape de un izvor numit Căpriţa. Lângă şuviţa spumoasă de apă care sărea şi se zbătea printre stânci vinete, a zărit el într-o zi, în lumina amiezii, trupuşorul acela zvelt şi nervos, urmând ondulările şi izbucnirile izvorului”. Comentând, Constantin Parscan descoperă „relaţia subtilă între toponimul Căpriţa, portretul fetei şi descrierea locului” şi relevă „rolul stilistic” al numelui izvorului şi al spaţiului acestuia.

În prezentarea de pe coperta a patra a volumului, Constantin Ciopraga, reputatul exeget al operei lui Sadoveanu, constată că autorul Monografiei toponimico-literare „înregistrează riguros sute de numiri, unele cu reverberaţii în întregul perimetru al limbii române, altele simple repere geografice. Intră în discuţie etimologii semnificative, vibraţii mitice şi ecouri istorice, modalităţile de selecţie estetică. Frapează toponime inventate de scriitor ca Bradu-Strâmb, Dumbrava minunată ori Nada Florilor, acceptate în timp în nomenclatura oficială. E clar că toponimul Izvorul-Alb (titlu de volum în „Fraţii Jderi”) comportă rezonanţe abisale. Călătoriilor sadoveniene în tărâm românesc şi peste hotare li s-au adăugat cele livreşti, de ficţiune, de unde toponimice asiatice (Divanul persian, Uvar) sau australiene (Ţara Kangurului). Toate, în esenţă, au locul lor definitoriu în biografia operei lui Sadoveanu”.

Michel Tournier împărţea prozatorii în două categorii: „cei care se inspiră din istorie şi cei care se inspiră din geografie”. Despre aceştia din urmă, francezul a şi scris două volume intitulate chiar „Les geographiques”. Tournier exemplifică: Jules Verne ar fi „omul geografiei”, iar Alexandre Dumas – „agentul istoriei”. El merge mai departe, în antichitate, la clasicii dintâi, şi, contrazicându-şi oarecum enunţul categoric, face distincţia şi cu privire la opera aceluiaşi autor, nimeni altul decât Homer: „Iliada eprezintă istoria, Odiseea e geografia însăşi”.

O asemenea împărţire pe cât de netă, pe atât de interesantă, naşte o întrebare firească: ar putea fi încadrat cel ce a scris „Ţara de dincolo de negură”, dar şi „Creanga de aur” sau „Neamul Şoimăreştilor”, într-una din cele două categorii? Ar fi nu doar simplist, ci şi imposibil, fiindcă nu doar una dintre ele, dar chiar amândouă nu-l pot cuprinde pe Sadoveanu, un maestru al descrierilor de natură, un neîntrecut „peisagist”, un poet al „beatitudinii geografice”, cu formula lui Michel Tournier, şi, totodată, un „agent al istoriei”.

Constantin Coroiu 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei