Viaţa şi moartea ca text şi spectacol (I)

default

Dimensiune font:

| 29-07-2017 05:00

Mărturisesc faptul că am primit cu destulă mefienţă cele trei romane „la pachet” ale Caliopiei Tocală, În captivitate, Simfoniile destinului şi Gemenii, tipărite la Editura Opera Magna în acelaşi an, 2014 şi, cu siguranţă, împreună; hotărâsem să citesc o carte anume din cele trei, în hazard (dar nu al lui Mallarmé şi nici cel al cruciaţilor care vor fi inventai zarul „cu feţe albe de înger şi ochişori negri de drac”, la El Azar, plictisindu-se şi fiind treziţi din somnul zarurilor de Jacques de Mollay, venit în inspecţie, pedepsindu-i); prin urmare - ghinion? noroc? inspirat de „un coup de dées (qui) jamais n'abolira le hasard”? - am citit Gemenii, hotărât să mă opresc. Dar romanul acesta e, în fapt, cea de-a treia „piesă” din tripticul Caliopiei Tocală, finalul greu de desluşit fără celelalte două secvenţe. Ceea ce impune lectura în succesiunea amintită este temporalitatea romanului şi cronologia ascunsă a vieţii protagonistului; astfel, Robert Vaida-Moruzi e o fantoşă în Gemenii în vreme ce „simfoniile” destinului personajului, cu istoria sa, chiar şi aceea a unei „jucării mecanice”, se „cântă”, sunt trasate în În captivitate şi Simfoniile destinului. Mai mult încă, „detalii” precum calul „infernal”, psihopomp, Aladin din Gemenii, care conduce victimele jocurilor sângeroase spre lumea de dincolo, se regăseşte, în structura unei metafore obsedante, în caii pe care îi vede pictorul Robert Vaida-Moruzi undeva, la malul mării, în tovărăşia „martorului”, pe promontoriul din dreptul hotelului Dali din Constanţa: „Urmăreşte curbura interioară a valului, spune pictorul, surprinde momentul când pe creastă apare spuma şi vezi ce forme capătă ea când partea de sus a curbei coboară, ca să închidă cercul. Am rămas uimit. Pentru că am văzut caii. Spuma căpăta forma unor capete de cai, nenumărate capete de cai, unele după altele, în adâncimea valului, unele în spatele altora. Marea însăşi era o uriaşă câmpie păscută de cai albi, cu coame în vânt. Tabloul era atât de veridic, încât mi s-a părut că-i aud nechezând”. Aici se află, în fond, poetica romanului Caliopiei Tocală: personajele văd ceea ce nu se vede, vederea secundă sparge ecranul privirii care patinează deasupra lucrurilor.

  

În „În captivitate” şi Simfoniile destinului e povestea pariziană de dragoste cu Isabelle, emigrantă din Polonia pictor ca şi Robert însuşi; cei doi experimentează „pe viu” - cât „viu” poate să fie într-un text - celebra propoziţie a lui Sartre, „l'enfer c'est les autres”, în forma „complementară” eu sunt infernul celuilalt. Aici, în nucleul existenţialist din Fiinţa şi Neantul şi Huis-clos ale lui Sartre, „amendat” în viziunea pictorului român stabilit vremelnic la Paris, se află, în fond, cheia romanului în care personajele şi, peste toate, stăpân, naratorul sunt maşini de gândit, în căutarea unei ficţiuni: cuplarea „creierului nostru dintâi, preraţional” la „emoţia pură”. Isabelle e prima victimă a acestei maşini de gândit; a doua e Sonia, iar povestea lui Robert cu aceasta se circumscrie unei relaţii problematice cu feminitatea: Sonia e, pe rând, femeia sigură pe ea, cerebrală, „cu un control perfect al limbajului, cu strategia ironiei, chiar a cinismului, bine pusă la punct”, dar şi „o femeie ezitantă, de o timiditate corosivă, sfâşiată de îndoieli, nelinişti, slăbiciuni, poate fobii, chiar mult prea slabă fizic”, în sfârşit, e fiinţa de abur din faţa şevaletului lui Robert: „Ochii Soniei scăpărau. Robert fu obligat să-şi lase privirile în pământ. Când le ridică, avu surpriza să vadă cum din trupul Soniei se desprinde un alt trup, identic cu primul, dar cu un contur de abur, de fum, care se răspândi în încăpere, dilatându-se sau micşorându-se, dublând replicile, examinându-i cu atenţie pe ei, pipăindu-i, mirosindu-i, contrazicându-i, parodiindu-i, urcat pe pervazul ferestrei, culcat pe canapea sau pe jos, aşezat, în locul tabloului, pe şevalet”. În aceste relaţii cu feminitatea se găseşte nu doar nucleul problematicii romanului, ci şi formula sa narativă care desfăşoară o conexiune de texte: „intime”, jurnal, confesiune, relatare „obiectivă”, scenarii de film, spectacole de teatru în spaţii neconvenţionale. Personajele se mişcă într-un carusel căruia îi cedează frânele; e o succesiune abracadabrantă de personaje, nume, substituiri, „gemeni”, surori şi fraţi, în cele trei „piese” care trebuie citite împreună, într-o anume logică pentru că, iată, cititorul şi spectatorul sunt legaţi de temporalitate: e un spectacol de teatru în trei secvenţe, pe care acelaşi public îl vede trei seri la rând; cine pierde un episod, ratează întregul: ca acest miez al unei tragedii, de pildă, „ascuns” undeva în paginile din Simfoniile destinului: „O mamă văduvă urmează să se căsătorească cu logodnicul fiicei însărcinate. Acesta era tiparul originar al, cum o numea Robert, unei tragedii. Aceasta în privinţa trecutului. Ce trebuia să mai afle Robert? Dacă şi mama Soniei îşi ucisese viitorul soţ, apoi se sinucisese. De fapt, mama Isabellei simulase sinuciderea! În realitate, îşi asasinase sora geamănă, care era nebună şi i se substituise. Ei, mama Soniei avusese o soră geamănă, care să fi fost nebună? Iată ce avea de aflat Robert”.

Va urma... 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Normatos Construct S.R.L., cu sediul social în mun. Rădăuţi, str. Volovăţului, nr. 39, sc. A+B, parter, cod postal 5875, jud. Suceava, C.U.I. RO4604263, nr. de înreg. O.R.C. J33/1464/1993, conform Sentinței civile nr. 1184/17.09.2013, pronunţată în dosarul nr. 15337/86/2011, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr.108/02.04.2024 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă, la data de 16.05.2024, ora 14.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Normatos Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1. Denumire şi descriere activ: APARTAMENT nr. 12 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U12, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.): 288.000 lei. Activ 2: APARTAMENT nr. 16 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U16, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. 295.000 lei. Activ 3: TEREN INTRAVILAN, curți construcții, cu suprafața de 5.031 mp, situat în mun. Rădăuți, str. Putnei, F.N., jud. Suceava, înscris în CF 31695 UAT Rădăuți, nr. Cad. 31695. Valoare: 1.325.300 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.05.2024, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 15.05.2024, ora 14.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 15.05.2024, ora 14.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei